Zaloguj się

Zobacz pełn± wersję : zablokowany ręczny Civ 1.4 4d 98r bębny

nitro20
26-03-06, 17:20
Szukałem nie znalazłem :P, ale do rzeczy po zimie zablokował się ręczny po zwolnieniu nie odpuszcza, tak wiem że się nie zaciaga na zime, ale kobietka w rodzinie nie wie :smile: trzeba być wyrozumiałym bo teraz strasznie przeżywa :P. Chodzi o civa 1.4 98r z tyłu bębny, ręczny trzyma bardzo dobrze i sie nawet ruszyć nie da, co robic zdj±ć koło i ponawalac w bębny młoteczkiem, szczęki chyba powinny odpu¶cić ?? Próbowałem ja rozbuj±ć, przód tył przód tył ale nic. Każda opinia mile widziania. Dzięki

Laser26
26-03-06, 17:44
Ja osobiscie bym nie stukał. proponuje najpierw sprawdzić czy to linka sie gdzie¶ po drodze nie zapiekła i jak dopiero wykluczysz linke to próbuj robić co¶ z bębnami. No a tak pozatym to młotek jest dobrym narzędziem ale tylko do samochodów rosyjskich :grin:

Leeo
27-03-06, 01:43
eeee tam rosyjskich :) Ja w moim starym mitsubishi galancie czesto mialem ten problem :) I zawsze to samo.. zdedjmowanie kola, bum bum bum i juz sie kreca :) Od stukania w beben przeciez nic sie nie spieprzy.. tylko z czuloscia :D

LemonR
27-03-06, 08:26
...tak wiem że się nie zaciaga na zime

Kolejna ze¶wirowana teoria. Jeżeli dbasz i konserwujesz układ hamulcowy regularnie, smarujesz to co trzeba to przypadki zapieczenia czy zamarznięcia zim± s± naprawdę rzadkie.
Może lepiej wogóle zim± nie jeĽdzić?
LemonR

jinjet
27-03-06, 15:49
nitro20, słabo zsukałes, 4 tygodznie temu byl taki temat a zakładal go TypeR. postukaj młotkiem albo sprobuj ruzsyc na siłe ale z wyczuciem.

[ Dodano: Pon 27 Mar, 2006 14:51 ]
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=11832

nitro20
27-03-06, 20:16
Układ konserwowany, nie dawno z reszt± bo przed zim±, poszły nowe okładziny bębny były rozbierane, ale oczywi¶cie nie robiłem tego sam, bo nie mam na to czasu, ani miejsca pozatym nie wiem czy bym sobie poradził :) . Jinjet znalazłem ten temat, ale tam jest mowa o zaciskach i nawet jak mówi± bęben to się czasami przejęzyczaj± więc nie wiem o co chodzi na 100%, a mi chodziło o odpowiedĽ na pytanie czy mam młoteczkiem z wyczuciem postukać w bębny bo tak mi kolega doradził :), a stukać w zacisk i bęben to różnica, w każdym b±dĽ razie wczoraj przeszedłem się do auta, zagrzałem silnik i jeszcze raz j± rozbujałem dałem do przodu pare metrów i cofnołem i wtedy cos brzdękło i się odblokowały. Dzięki za odpowiedzi:P.

jinjet
27-03-06, 20:25
no wlasnie o tym mowilismy, albo stuknac albo rozbujac. ja to przerabialem juz 2 razy jak auto stalo na recznym dlugo.

[ Dodano: Pon 27 Mar, 2006 19:25 ]
w takim razie zamykam skoro temat rozwiazany a przyczyna i sporob tez jest.