Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : oznaki kończącego się alternatora czy pompy??

2rek
27-05-09, 10:26
no to teraz pytanie - bo ja ma taka przypadłość: otwieram szyby elektrycznie - przygasają światła, po uruchomieniu silnika po ok. 5 sekundach słyszę ciche buczenie, które po włączeniu kierunkowskazów zmienia się w przerywające buczenie.... Czasami tez na 0,5s przygasają światła wraz z tablica - zdarzyło mi się to jak na razie 2 razy od kupna auta. O dźwięk podejrzewałem pompę paliwa pierw, ale gdy włączymy zapłon pompa działa prawidłowo, dopiero po uruchomieniu auta i to nie od razu ten dziwny dźwięk dobiega z jej okolic...
Stad zacząłem szukać innej przyczyny - Czy w takim razie mieliście podobne objawy w opisywanym powyżej przypadku?

i kolejne pytanie, w którym miejscu przyłożyć miernik zęby ustalić czy to alternator / regulator napięcia kończy swój żywot ;) ( po protu :confused: aku na włączonym silniku i powyżej 14V?)

SpritZer
28-05-09, 11:09
1. Na zgaszonym silniku ile masz V?
2. A ile jest pod obciążeniem ? włącz nawiew na 2 i światełka mijania, albo zobacz ile będzie jak zaczniesz kręcić rozrusznikiem
Jak odpalisz auto to samo zobacz ile jest na czysto a ile pod max obciążeniem. Zobacz też stan kabli masujących i klem na aku (wszystko wyczyścić i poodkręcać)

2rek
29-05-09, 00:20
na zagaszonym jest 12,8 V. Na włączonym silniku bez obciazenia (tj klimy, swiatel itd) 14,01V. Jutro poprobuje popatrzec czy to sie wacha w moemencie wlaczania i jak bardzo na wpełni obciążoanym. Stan kabli tez oblookam