Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wyskakująca "dwójka"

krisVTI
26-05-09, 21:28
Witam!
Od kilku dni nie mogę wrzucić drugiego biegu, ponieważ cały czas wyskakuje. Pozostałe biegi wchodzą bez problemu. Nie wiem co jest grane, czy to skrzynia??? Proszę o podpowiedź jeśli ktoś z Was wie o co chodzi lub miał podobny problem... Szukałem na forum ale oprócz luzów na lewarku nic konkretnego nie znalazłem:confused:

Seba185
26-05-09, 22:50
możesz mieć problem z synchronizatorem. Takie problemy dzieją się np. w type r

Lcfr
26-05-09, 23:02
synchro do wymiany........

krisVTI
26-05-09, 23:15
Mniej więcej koszt takiego synchronizatora?

Mike206
28-05-09, 09:42
problemy się dzieją jak ktoś strasznie sprzęt męczy... ale fakt w ep3 były problemy z synchro 1-2 biegu. Tam koszt to ok. 1600 zeta nie wiem jak w 1.6 ale pewnie dużo taniej nie będzie. Może zalej nowego mtf-a... chociaż jak już dwójka nie daje się wbić to nie jest dobrze.

krisVTI
28-05-09, 21:26
Dzięki koledzy za podpowiedzi ale chyba nie uwierzycie jak powiem "dwójka" come back!!!! Sprawdziłem mechanizm, linki, stan oleju ( wymieniałem miesiąc temu - oczywiście MTF) i... odkręciłem korek ze zbiorniczka sprzęgła hydraulicznego. Brązowawy płyn był już chyba dawno niewymieniany. Odpaliłem auto jeden ... dwa... i jaka radość JEST DWÓJKA! Natychmiast wymieniłem płyn hamulcowy w sprzęgle i biegi chodzą jak masełko. Zrobiłem już ponad 150 km i jest ok! Nie wiem czy rzeczywiście wina leżała po stronie sprzęgła, ale jak tylko odkręciłem korek i ...zakręciłem to "dwójka" wróciła. Wymieniłem płyn i odpowietrzyłem oczywiście. Teraz jest OK! Albo to zbieg okoliczności albo rzeczywiście coś się tam zapowietrzyło...