Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : czy lampa przednia z anglika pasuje do wersji europejskiej

nikog0
26-05-09, 12:25
Witam!

czy lampa przednia (prawa) z civica 5d sprowadzonego z Anglii (z kierownicą po prawej stronie) anglika pasuje do wersji europejskiej, zakupionej w Niemczech?
Mam auto po wyspadku i musze szybko zakupić, mam możliwość zakupićtanią lampę z civica 5d wersja angielska i nie jestem pewnien czy podejdzie jak się należy i czy uchwyty się zgadzają??

Pozdrawaim!!

fishman4
26-05-09, 12:29
o ile kojarze sytuacje to uchwyty Ci podejda i dasz rade zamontowac ale nie ustawisz jej zeby Ci dobrze swiecila

nikog0
26-05-09, 12:31
o ile kojarze sytuacje to uchwyty Ci podejda i dasz rade zamontowac ale nie ustawisz jej zeby Ci dobrze swiecila

aha, dziękuje za odpowiedź, czyli jednym słowem się nie nadaje...
Pozdrawiam!

ygor
26-05-09, 12:32
dokladnie swieci na odwrot

nikog0
26-05-09, 12:44
dokladnie swieci na odwrot
tzn dokładnie?? że na odwrót, że za wysoko (bo to lewa lampa, źle napisałem w pierwszym poscie, sorry) i oślepiała by kierowców nadjeżdżających z przeciwka

MikeFoto
26-05-09, 12:55
tzn dokładnie?? że na odwrót, że za wysoko (bo to lewa lampa, źle napisałem w pierwszym poscie, sorry) i oślepiała by kierowców nadjeżdżających z przeciwka

Zobacz, tu masz rozkład swiatla w standartowych reflektorach samochodowych.

http://www.skoda.yoyo.pl/porady/zarowki/VP-zasieg.jpg

Zmiana swiatel na takie z UK spowoduje: zły rozkład swiatla, oslepianie innych kierowcow, klopoty w przypadku kontroli drogowej lub przegladu (inne oznaczenia homologacji na lampach).

W 4 słowach : nie pasuja, nie warto.

nikog0
26-05-09, 12:57
W 4 słowach : nie pasuja, nie warto.
BArdzo dziękuje za jasne objaśnienie! Pzrd!

qba1983
29-05-09, 22:32
no dobra, ale jest jeszcze jedna mozliwosc, jesli jestes zlota raczka:D i masz swoje klosze i nie dostaly bardzo po d... to jest mala szansa.
za rozpraszanie swiatla odpowiada take skielko pocite na pryzmaty zaraz za przednia szybka klosza, jesli w twoim starym klosu jest to calem to mozesz rozkleic ba klosze i wymienic te szybki i masz tanie dobre klosze:D ale trzeba sie troche pobawic

nikog0
30-05-09, 16:36
@qba1983 dzięki bardzo za rade, pomysł bdb, jednak z mojej lampy najwiekszy kawałek miał 5x5 cm :)

Przy okazji mam teraz pytanie dotyczące lampy tylnej, też do mojego civica, czy wersja europejska różni się od angielskiej?
bo przecież nie będzie oślepiać bo to tylna lampa... ?

suchy2004
30-05-09, 20:36
Tylna różni się tym że przeciwmgielne jest z drugiej strony, ale bardzo łatwo to przerobić wycinając zaślepkę w tej w której nie ma przeciwmgielnego i zaślepiając otwór w drugiej lampie.
Pozdro

nikog0
30-05-09, 20:48
nie bardzo kumam o co chodzi z tym halogenem to o wsteczny chodzi? czy o inną żarówkę jeszcze?? nie mam niestety dwóch lamp w ręce bo tak jest najłatwiej porównać :) też pozdr

jjurgiel
30-05-09, 22:00
chodzi o światło tylne przeciwmgielne które jest z jednej strony (u nas z lewej u angoli z prawej)

aktak
30-05-09, 22:13
na pewno nie będzie pasowalo bo sam sobie odpowiadasz u nas z prawej u angoli z lewej jest to przeciwmgielne. Pozdrawiam Andrzej:)

chodzi o światło tylne przeciwmgielne które jest z jednej strony (u nas z lewej u angoli z prawej)
Jacek nic się nie stanie jak dorobisz sobie oprawkę i będziesz mial po obydwu stronach jak w wersji amerykańskiej:cool:

nikog0
30-05-09, 22:17
tak, rozumię, ale jakoś ją zaadoptuję, albo wymienię klosz, bo tylko szkiełko mam rozbite a jak nie to pokminię z zrobieniem miejsca na przeciwmgłowe.

Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich hondziarzy :)

jjurgiel
30-05-09, 22:20
tak jak wcześniej pisano miejsce jest tylko zaślepione wystarczy wyciąć zaślepkę

nikog0
30-05-09, 22:23
:) dzięki za pomoc! Widze że można na Was liczyć, pozdro
P.S>
Sorry za offtopic...

wigi
01-01-12, 18:00
Stary temat, ale nie chcę zakładać nowego wątku.
Mam pytanie: jak rozpoznać czy lampa przednia jest do anglika, czy też wersja europejska (ruch prawostronny)? Może jest jakaś różnica w oznaczeniach na kloszu, jaka?

MikeFoto
01-01-12, 19:14
Stary temat, ale nie chcę zakładać nowego wątku.
Mam pytanie: jak rozpoznać czy lampa przednia jest do anglika, czy też wersja europejska (ruch prawostronny)? Może jest jakaś różnica w oznaczeniach na kloszu, jaka?

http://lmgtfy.com/?q=oznaczenia+na+reflektorach&l=1