Zobacz pełną wersję : Czujnik Temperatury - wysokie spalanie
Hejka
Moze ktos wei gdzie dostane czujnik temperatury do D15B2, ten ktory jest odpowiedzialny za dawkowanie paliwa, znajduje sie pod aparatem zaplonowym wkrecony w blok, bo ostatnimi czasy hania pali mi po 12l/100km i nie jest to sonda lambda bo podmienialem i jest to samo, oczywiscie auto nie bylo ostro smigane sparwdzalem w drodze do pracy mam 10km przez wioski zadnych swiatel na drodze wiec tak naprawde tryb trasa 5bieg i 2000rpm a spalanie ogromne :eek: , wiec to chyba to albo cos innego moze ktos wie mial podobny problem ??
Jeśli wskaźnik temperatury pokazuje OK, to raczej nie będzie to. Może czujnik temperatury powietrza w puszce filtra? Może ssanie cały czas działa? Jakie masz obroty po rozgrzaniu na jałowym?
Taki czujnik?
http://moto.allegro.pl/item639874150_czujnik_temperatury_wody_honda_civic _92_95.html
obroty w normie ok 900rpm ale jak odpalam na cieplym silniku to skacza do 1600 przez kilka sekund i spadaja do 900, posprawdzalem juz wszystko i nic :/ a ten czujnik to nie taki, wchodzi na niego wtyczka 2pinowa
A byłeś na analizatorze spalin? Pokazał by, czy mieszanka jest w normie czy też za bogata.
no wlasnie nie bylem, ale i tak pokaze ze jest za bogata na full przelocie:D
ze niby afr pokaze bez sensu na przelocie?
ja mam podbne objawy i spalanie rzędu 15-16l na 100km a na analizatorze spalin normę przekracza trzykrotnie nawet gośc na przeglądzie powiedział że brak katalizatora nie da takiego aż wzrostu
a jakie jest prawidłowe AFR ?
zazwyczaj jak idzie ten czujnik to komp wywala błąd, robiłęś samodiagnostykę? to jest błąd nr 6 podajrze
Muzyk-Grzes
09-03-10, 11:48
Skoti ,ale to temat z września zeszłego roku pewnie gość juz dawno sprawę ogarnął
nie doczytałem że taki stary :p
i nie kłam bo z maja :)
No to jak już odkop to odkop mianowicie wywaliło mi bląd numer 10 czyli czujnik temp powietrza w doloce czy on moze być odpowiedzialny za spalanie rzedu 11litrów w mieście?? I wogole samochód teraz jak odpala to nei włancza ssania odpalam i obroty mam od razu 800 i wrażenie jest takie jakby miał zaraz zgasnąć jednak nei gasnie lecz mam problem z odpalaniem poniewąz gdy jest mało paliwa ok 2-3litrów w baku nei odpala od kopa za pierwszym razem tylko kreci i nic dopiero jak puszcze zapłon i przekrece drugi raz to odpala od kopa
Panowie odkopuje temat , mam taki sam problem jak kolega wyżej
tyle że zmieniłem już 3 czujniki i ciągle jest to samo , może są 3 zepsute ale wątpie :/ robiłem wire tucka troche manewrowałem wiązką itd niech ktoś mi zapoda wartości oporu jakie powinien miec ten czujnik , i może ktoś a jakiś schemat wiązki. wiem że jeden przewód idze do kompa i on ma przejście jest okej, drugi o kolorze czarno żółtym mnie interesuje gdzie on idzie. Wiązka jest od ED7
problem ze spalaniem mam caly czas juz sie przyzwyczilem :) chociaz chcialbym zeby jednak zeszlo troche w dol bo niezaleznie od pory roku, butowania czy tez nie jest na granicy 11-12l :/ gdzie znajduje sie dokladnie ten czujnik temp co podaje informacje do ECU ??
skolopendra
05-01-11, 18:07
gdzie znajduje sie dokladnie ten czujnik temp co podaje informacje do ECU ??
a co to za silnik? :cool:
posprawdzalem 2 czujniki, ten w kolektorze i pod aparatem zaplonowym, wkrecony w glowice, i wyglada ze sa ok, przy 20stopniach mialem 2.25Kohm, jeszcze cos jest odpowiedzialne za spalanie ?? jest jeszcze jakis czujnik ??
wtryski mogą też podlewać, skoro wczesniej sonde wykluczyłeś
zagladalem w przspustnice i ladnie rozpylaja paliwo :) jakies inne sugestje, moze byc to np filtr paliwa ?? bo tego nie wynienialem ale raczej nie powinno miec to wplywu
skolopendra
06-01-11, 16:18
zagladalem w przspustnice i ladnie rozpylaja paliwo jakies inne sugestje,
nie
zrób analizę spalin
też mam problem z czujnikiem temperatury powietrza a spalanie jest rzedu 9l/100km przy emeryckiej jezdzie.. jest w stanie ktos okreslic dokladnie ktory to jest ten czunik temp powietrza?? bo juz slyszalem ze pod aparatem zaplonowym i w kolektorze ssacym jest.. który to jest?? dodam ze samodiagnostyka pokazuje blad 10.