Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Malowanie Felg???

BlackCoupe
23-05-09, 13:31
Witam!!!
chcę pomalować swoje Fele na biało , mam pytanie odnoście trwałości i jakości lakieru, alufele są srebrne z brokatem i jestem ciekaw jak sie przyjmuje nowy lakier, proszę o opinie osób mających w tej kwestii rozeznanie.
mam do wyboru :
-biały akryl (4 fele=150 zł)
-perłowy biały (4fele=250zł)
doradźcie Panowie :D

Z góry bardzo dziękuję za podpowiedzi:)

Blend
23-05-09, 13:56
Może wystarczy pomalowac je tylko z zewnątrz, nie ruszając środków, bo ich nie widac - wtedy na jedną felgę idzie 100ml lakieru. Ja malowałem bazą i bezbarwnym, bo miałem już wcześniej bezbarwny duponta. Okazało się to dobrym wyjściem, bo tym klarem malowałem bez rozcienczalnika, więc trudniej zacieki zrobic jak malujesz zakamarki w feldze. Ustaw mało materiału w pistolecie i maluj cienkimi warstwami robiąc między nimi przerwy około 5 - 10 minut. Pierwszą warstwę tylko lekko przyprósz to następne nie pospływają i nie będzie zacieków. Bazą to bez wnikania, bo nią żeby zaciek zrobic, to trzeba się postarac.

Pozdro

radar333
27-05-09, 10:52
Felgi odkręcić, najlepiej zdjąć opony ale można nie ściągać i wtedy okleić DOKŁADNIE oponę przy rancie szeroką taśmą. Felgi dokładnie oczyścić np. benzyną ekstrakcyjną. Felgi zmatowić dokładnie papierem ściernym granulacja 200-300. Ponownie odtłuścić benzyną ekstrakcyjna. Nałożyś jedną grubszą warstwę podkładu w sprayu (polecam MOTIP), na drugi dzień nanieść cienką warstwę właściwego koloru. Za 2-3 godziny drugą i odpowiednio potem trzecią. Na puszce pisze godzina ale lepiej dłużej niech schnie. Po trzech warstwach koloru można dać 1-2 cienkie warstwy bezbarwnego. Takie malowanie mam ponad rok i spoko wszystko! Niekiedy odpryśnie trochę szczególnie przy śrubach i na rancie. Wtedy pryska się z daleka kolor albo do pojemniczka i następnie patyczkiem do uszu się tuszuje.

Jest to opis malowania homemade. Lakier Motip jest BARDZO dobry. Koszt operacji: 70 zł całość. Czas: 2-3 dni
Ewentualnie dać felgi do malowania proszkowego. W Krakowie 100 zł/szt kompletne malowanie.

radarPL
29-05-09, 12:29
Tak jak kolega pisze najlepszym i najtrwalszym rozwiązaniem będzie oddanie felg do malowania proszkowego. Tam je wypiaskują i dadzą kolor jaki chcesz. Niestey nie znam kosztów. Chodź pewnie trzeba będzie zdjąć opony więc dojdzie koszt założenia i wyważenia

buster_11
29-05-09, 13:18
Mnie wyniosło malowanie felg 16 proszkowo lacznie z wypiaskowaniem 240zł nie liczac kosztow zwiazanych z wulkanizacja. Robiłem to pod Warszawa w Wesołej. Proszek sie fajnie trzyma, uzytkuje ostatnio tylko myjnie automaty i zadnych oznak, ze cokolwiek schodzi.

klosin25
25-07-09, 00:19
Mnie wyniosło malowanie felg 16 proszkowo lacznie z wypiaskowaniem 240zł nie liczac kosztow zwiazanych z wulkanizacja. Robiłem to pod Warszawa w Wesołej. Proszek sie fajnie trzyma, uzytkuje ostatnio tylko myjnie automaty i zadnych oznak, ze cokolwiek schodzi.
Czy możesz podpowiedzieć gdzie dokładnie to robiłeś?(może być na pw) chce pomalować moje kółka w okolicach wawy,szukam właściwej=sumiennej i w miarę taniej firmy
Dzięki!