Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : EG4 D15B2 Problem z wysokimi obrotami

kern
23-03-06, 14:25
Civic 93r. 1,5 D15B2
Samochód mam zagazowany i na gazie silnik wkręca się na obroty bez problemów, ale po przełączeniu na benzyne jest nieco gorzej od 5700 zaczynają się kłopoty silnik zaczyna przerywać tak jakby mu brakowało paliwa. Dodam jeszcze że po pewnym czasie po przełączeniu na benzyne zapala się check.
Może ktoś ma jakiś pomysł co jest nie tak???

ppm702
23-03-06, 14:45
Civic 93r. 1,5 D15B2 to powinno byc w temacie :evil: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=10388

sprawdź sondę, bo na etylinie emulator nie działa

raffaell
23-03-06, 14:55
Może filtr paliwa masz zapaprany :?
Albo ustawienia zapłonu - na gazie jest OK, ale zapłon dla gazu może być nieco opóźniony, ponieważ gaz chyba szybciej się spala (jek się mylę, to dalej nie czytaj). Zbyt wczesny zapłon dla gazu może skutkować zapłonem mieszanki w momencie, gdy zawory dolotowe nie są jeszcze zamknięte, no i po kolektorze ssącymm - bum

kern
23-03-06, 18:14
zrobiłem dzisiaj samodiagnostyke
i komputer zgłosił błąd nr 16 jest to błąd wtrysku - mam wzwiązku z tym pytanie czy jest to spowodowane tym że samochód jeździ na gazie???

Dzida
23-03-06, 18:18
Może filtr paliwa masz zapaprany :?
Albo ustawienia zapłonu - na gazie jest OK, ale zapłon dla gazu może być nieco opóźniony, ponieważ gaz chyba szybciej się spala (jek się mylę, to dalej nie czytaj). Zbyt wczesny zapłon dla gazu może skutkować zapłonem mieszanki w momencie, gdy zawory dolotowe nie są jeszcze zamknięte, no i po kolektorze ssącymm - bum

Gaz spala się wolniej, a zapłon sie przyśpiesza.

kern
24-03-06, 07:37
Przepraszam, że męcze jeszcze ten temat, ale zauważyłem że "check" zapala się po przekroczeniu 6000 obrotów, a przy samodiagnostyce wywala błąd nr 16

raffaell
24-03-06, 10:42
Faktycznie - przyspiesza się :one: