Zobacz pełną wersję : Dziwna akcja ze sprzegłem
Ostatnio w moim D14 miałem dziwną sytuację. Stanąłem ze znajomym na światłach, wcisnąłem gaz tak na ok 4tys po zimianie światła na zielone puszczam sprzegło i dociskam gaz a samochód na odcince stoi w miejscu i koła się nie kręcą...:eek: (dodam że nie czułem zapachu spalonego sprzegła:)) Wrzuciłem luz i po chwili znowu wrzuciłem 1 i tym razem próbowałem ruszyć powoli, sprzegło tak jakby zaczęło wysoko brać i samochód wpadał w wibracje... przy zmianie biegu na 2 to samo-samochód dostaje wibracji i sprzęgło słabo bierze. Akurat wtedy jechałem do wawy i jak już załączyłem 5 to się jechało normalnie. Na kilku światłach po drodze miałem jeszcze tą sytuację, ale po przejechaniu 50 km problem ustał i teraz juz od jakiegoś tygodnia jest wszystko ok, sprzegło się nie ślizga i bierze normalnie...
Panowie co mogło być przyczyną bo nie mam kompletnie pojęcia?
skolopendra
21-05-09, 15:48
zaglądałeś do zbiorniczka czy jest płyn?
a może blokuje się gdzieś linka sprzęgła? Jeżeli taka sytuacja może mieć wogóle miejsce; )
skolopendra
21-05-09, 20:22
a może blokuje się gdzieś linka sprzęgła?
:D
skoro przeszło więc niema powodu do zmartwień ,a jak się powtórzy to pewnie będzie do wymiany sprzęgło
a może blokuje się gdzieś linka sprzęgła? Jeżeli taka sytuacja może mieć wogóle miejsce; )
Jaka linka ?? :D
siemens_15
22-05-09, 01:12
Civic od V generacji wzwyż ma hydrauliczne sprzęgło, więc żadnej linki nie ma. Spróbuj odpowietrzyć układ na początek.
Civic od V generacji wzwyż ma hydrauliczne sprzęgło, więc żadnej linki nie ma. Spróbuj odpowietrzyć układ na początek.
Hm.. to mnie zabiliście, byłem przekonany że jest linka.:o Pozdrawiam
No właśnie spróbuję odpowietrzyć...
A może sie ta pompka jakoś przycięła i nie odbiła? Bo jak wciskam i puszczam sprzegło to coś tam trochę skrzypi...
Sam nie wiem...
skolopendra
22-05-09, 10:45
Bo jak wciskam i puszczam sprzegło to coś tam trochę skrzypi...
to akurat coś innego ,i opisane kilka postów niżej