Zobacz pełną wersję : problem z obrotami D15Z1
Witam mam Civica 1,5 v-tec e D15Z1 i ma taki porblem ze trzyma małe obroty na jałowym, a jak sie zapali swiatła i da sie duze obciarzenuie to jeszce bardziej spadaj, krokowy zotał wymieniony choc tamten orginalny był dobry, sprawdzałem błedy w komputerze i nic nie wykazało. nie wiem w czym tkwi problem. pozdrawiam !! !
Witam
Problem moze byc z ładowaniem. Albo sprawdz bezpiecznik od ladowania. Istnieje tez opcja slabego akumulatora.
moze sprawdz jakie jest napiecie jak jest wlaczony silnik
Mam taki sam silnik i jest to samo na jałowym z wyłączonymi swiatłami obroty są ok 900 jak włącze swiatła to spadają na ok 750 ale akumulator jest troche słaby bo autko stoi na polku i nie było długo palone ale silnik chodzi ok ciągnie bardzo dobrze az do 6800obr ale nie robiłem samodiagnostyki bo niewiem czemu wogóle nie swieci mi check engine nie ma sie co martwic gorzej by było jak by ci obroty skakały wtedy by trzeba było wymieniac sonde szerokopasmową a tania chyba nie jest
tutaj tez zalozyles ten temat ?
temat o resecie ECU i ponownym uczeniu zalecam. Byc moze pomoze :-)
ma taki porblem ze trzyma małe obroty na jałowym, a jak sie zapali swiatła i da sie duze obciarzenuie to jeszce bardziej spadaj,
w tym momencie układ ELD powinien na podstawie dużego poboru prądu wysłać info do ECU a ten powinien delikatnie podbić obroty wysyłając sygnał o tym do EACV a ten powinien podac wiecej powietrza zwiększając obroty silnika co się wiąże z lepszą wydajnością prądową alternatora w tym momencie i zaspokojeniem chwilowego niedobory prądu. Może ELD nie robi skoro piszesz że krokowy działa poprawnie?
sunseeker1
22-03-06, 15:52
Siema mam to samo.. może to normalne? tylko u mnie jest tak że jak właśnie włącze światła lub inny pobór prądu, to obroty spadają na chwilke, ale potem zaraz sie stabilizują, wskazówka bujnie się i zaraz potem jest już na właściwych obrotach. Reset kompa nic nie dał. Troche to denerwujące, ale może tak powinno być.. .. jak ktoś ma pomysł jak temu zaradzić to też byłbym wdzięczny
pozdr!!
Tomek_HC3D
22-03-06, 17:03
U mnie po resecie pomogło a było naprawde niepokojąco, wskazowka od obrotomierza kladla sie na 0obr. a silnik ledwie cykał ale nie szarpał i miał równe 200-250obr sprawdzone.
silnik chodzi ok ciągnie bardzo dobrze az do 6800obr
naprawde masz odcinke przy 6800 ?? mi odcina troszke ponad 6tys moze 6200 ?? i z tego co wiem tak powinno być.
Dziki za rade wczoraj w na noc wyciagłem bespiecznik którym robi sie reseta kompa ale tez nic nie zmieniło,cos mi sie wydaje ze to bedzie jakis problem w podcisnieniu. kurde ta japonka mysl techniaczna !! !! pozdrawiam.
Dokładnie niewiem ale wskazówka dochodzi do ponad 6500 tys a co do wolnych obrotów to nie jest to jakies duzy spadek obrotów jak włącze swiatła wskazówka delikatnie sie poruszy ale silnika nie zmula dalej chodzi równo a po chwili wskoczy tak jak był i mysle ze to tak powinno byc na rozgrzanym silniku jest to nie zauwarzalne.