PDA

Zobacz pełną wersję : Centralny zamek / akumulator w bagazniku

elmer
14-01-05, 15:22
1. Skad najlatwiej i najlogiczniej jest wziac prad do podlaczenia centralnego zamka? Na pewno moge wziac z obwodu radia, ale moze jest jakis lepszy sposob? Skrzyneczke od centralnego zapewne umieszcze gdzies w okolicach bezpiecznikow (pod kierownica).

2. Jakich przewodow (chodzi mi o przekroj oraz dlugosc) uzyc przenoszac akumulator do bagaznika?

Nevada
14-01-05, 18:21
ad.2 Do Aku lepiej kup grube kable, takie jak do audio, miedziane beztlenowe, takie grube jak seryjne, albo nawet ciut grubsze.
Oczywiście ciągniesz jeden kabel do komory silnika (+), mase przykręcasz w bagażniku- a długość? By starczył :lol: Ja bym kupił ok. 5m

emg
14-01-05, 21:31
Na skrzynce bezpieczników powinny być wolne konektory (typ męski) dwa albo trzy. Na jednym z nich jest +12V BAT (stąd weź plus), na drugim +12V ACC.
Do przeniesienia akumulatora kable audio trochę się nie nadają - mają przekrój ten sam, ale składają się dużo cieńszych pojedynczych nitek, a prądy płynące są dużo większe niż w audio. Dlatego lepiej poszukać przewodów z grubszym splotem bo będzie to korzystniejsze. Takie moje zdanie.
I pamiętaj o wentylacji akumulatora w bagażniku.

elmer
15-01-05, 00:32
Czyli wystarczy, ze minus przyczepie byle gdzie do blachy w bagazniku?

ARTX
15-01-05, 01:27
TAK, zazwyczaj robi sie tez tak domowymi.. sposobami na podlaczenie "minusa" do wzmacniacza..

elmer
15-01-05, 13:12
Kumpel przenosil ostatnio aku do bagaznika i uzyl kabla 8mm.

Nie wiem czy czas pozwoli w ten weekend (szkola :(), ale w kazdym razie na dniach bede sie tym teraz zajmowal, wlacznie z wybebeszaniem tylu. Postaram sie zrobic fotorelacje.

EDIT: Znalazlem to: http://www.fourthgenhatch.com/battery.html. Co ten ziomek tam pozakladal? Jakies bezpieczniki czy co? W ogole nie rozkminiam tego, tzn. po co to wszystko. Przeciez caly uklad elektryczny pozostaje niezmieniony jak sie przenosi aku do tylu.

LIO
15-01-05, 13:30
hmmm, koles chyba zmienial wszystkie kable od wiekszych urzadzen, typu rizrusznik, alternator, przewody masowe itd, a ten bezpiecznik to od instalacji audio i instalacja od niej tez.

Nevada
15-01-05, 13:36
WARNING: You must use a SEALED BATTERY. Normal batterys produce toxic fumes that could kill you, but since they are in the engine it's no problem. But once it's in your car then there is a problem. So use a Sealed Battery like an Optima and you will have no problems. :idea:

elmer
15-01-05, 13:52
I'll take my chances :lol:

EDIT: Dobra, juz kumam, w tym linku ten czlowiek po prostu wymienia wszystkie przewody ktore byly podlaczone do (+). A ja po prostu sobie oryginalny przedluze. Tylko nadal nie rozumiem po co ten Circuit Breaker oraz Distributor? Co to za uklady, tzn. do czego sluza?

EDIT: Gdzie mozna kupic nowe klemy?

duchu
16-01-05, 19:56
I'll take my chances :lol:

EDIT: Dobra, juz kumam, w tym linku ten czlowiek po prostu wymienia wszystkie przewody ktore byly podlaczone do (+). A ja po prostu sobie oryginalny przedluze. Tylko nadal nie rozumiem po co ten Circuit Breaker oraz Distributor? Co to za uklady, tzn. do czego sluza?

EDIT: Gdzie mozna kupic nowe klemy?

moim zdaniem Circuit Breaker jest albo 100A bezpiecznikiem albo udarowym wyłącznikiem napięcia tzn w momencie dzwona odcina napięcie na instalację i nie ma bum jak paliwo się wyleje ale prędzej to pierwsze
a Distridutor to poprostu rozdzielenie z grubego kabla zasilającego na trzy cieńsze
a klemy kupisz w każdym sklepie profesjonalnie sprzedającym aku

kenny
16-09-09, 14:25
przenosił ktoś w końcu aku na tył? jakieś propozycje? podpowiedzi?

Zdzisio.pl
17-09-09, 16:54
przepraszam, że pytam ale w jakim celu chcesz go przenieść na tył?

Tompro
18-09-09, 00:46
przepraszam, że pytam ale w jakim celu chcesz go przenieść na tył?

A np., żeby poprawić rozkład mas między osiami auta. Przód w Civicu jest cięższy niż tył.

kenny
18-09-09, 09:03
Poza przednimi fotelami i deską w środku nic nie mam, a jak wywalam jeszcze zapas to już w ogóle dupą zamiata, stąd pomysł na odelżenie przodu poprzez wrzucenia aku na tył.
Trochę poczytałem i kupuję aku żelowy. W razie dacha nie ma się co wylać, jest prawie połowę lżejszy i nie trzeba robić szczelnej, wentylowanej skrzynki

ppm702
19-09-09, 12:00
kenny, ale co w tym temacie Ci podpowiedzieć? Kabel 20mm kw jak do audio kładziesz do przodu i łączysz z kablami od klemy dodatniej. Ujemny do karoserii + podstawka i mocowanie. Wielkiej filozofii nie ma ;)