Zobacz pełną wersję : Włącznik v-tec :)
ktos mi podsunoł pomysł może dziwny ale mam pytanie czy to by dzialalo?
Mianowicie chce minime zrobic u siebie w silniku D14a4 ale co za roznica co to za silnik komentazy na ten
temat nie chce slyszec ze sie nie oplaca! :D
zeby przyoszczedzic i nie kupywac kompa chce zastosowac jakis zwykly wlacznik vteca
ktory by go załączał w danym zakresie obrotów a nie komputer.
wiem ze to by byla straszna sztuka.... ale co o tym myslicie?? czy moj komputer
podołał by temu? :)
Pomysł nie jest nowy:
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/MSD-Ignition-RPM-Activated-Switch-PN-8950_W0QQitemZ290317440035QQcmdZViewItemQQptZMotor s_Car_Truck_Parts_Accessories?hash=item4398449423&_trksid=p4506.c0.m245&_trkparms=72%3A1171|65%3A12|39%3A1|240%3A1318
Musisz miec komp od VTECa z zestawem map hi-cam, lo-cam, wiec ten z D14 nie wyda.
Oprocz tego wszystko jest wykonalne i zostalo juz zrobione - po prostu solenoid uaktywnia sie z przycisku a nie automatycznie...reszta dziala tak samo. Mimo wszystko pomysl bez sensu.
Dokładnie musisz mieć kompa z podwójnymi mapami, na seryjnym kompie nie ma sensu zakładać vteca skoro mapy będa pod inne krzywki.
jesli punkt przełączenia vteca bedzie stały i w dół i w górę, to zrobi to jedna mapa paliwa.
jesli punkt przełączenia vteca bedzie stały i w dół i w górę, to zrobi to jedna mapa paliwa.
Ale chyba cala idea przycisku odpalajacego VTECa zaklada duza ruchomosc tego punktu.
wiem. ale jesli ktos chce zrobic to uzywajac przełącznika aktywowanego obrotami to moze to zrobic na jednej mapie. ten diwajs co wymyslil szerszen/sane ustawia ten punkt na sztywno.
jesli zmienisz punkt załączania, musisz tez zmienic mapę. to oczywiste.
Moze miec mape z D14 i dolozyc VTEC oraz dodatkowy wtrysk w dolocie i podlaczyc do pod ten przełącznik (cos ala graboszczak)
Powinno hulac;-)
czyli seryjne mapy pociagna?? do jakiegos czasu?? do puki sie nie przesrtoi?? bo mi o to chodzilo
Nie. Seryjne mapy w kompie D14 nijak nie pociagna. Przestrojenie musi byc. Ale jesli zafixujesz punkt VTECa to komp z D14 styknie (vide post Patiego).
Chyba, ze zdecydujesz sie na ta kompletna maniane z dodatkowym wtryskiwaczem...ale to jest taki drut, ze do 20-letniego FSO bym nie zalozyl.
pewnie ze drut...ciekawy drut :)