Zobacz pełną wersję : co robic gdy bierze olej
witam
moja hanka zaczela ostatnimi czasy brac olej co czesto zdarza sie w naszych autkach. mam zamiar to zrobic i tu zaczyna sie moje pytanie. z tego co wiem wymienic nalezy pierscienie i uszczelniacze. mam zamiar tez wymienic uszczelke pod glowica. jak mozecie to doradzcie mi co trzeba wymienic i co jakiej firmy brac. moje autko to eg5 d16z6 kanadyjka. prosze o doradzanie co trzeba wymieniac gdy bierze olej i jakie firmy polecacie tych czesci. pozdrawiam
***Marco***
18-05-09, 22:39
a duzo polyka? taka norma czyli glowic czyli głownie uszczelniacze zaworowe, pierscienie i styka no i co za tym idzie ussczelka pod glowica itp. czesci jak najlepsze na jakie Cie stac
nie chodfzilo mi o odpowiedz ze najlepsze na jakie mnie stac tylko jakie sa naprawde dobre bo jak cos to bede skladal kase na takie ale dzieki za odpowiedz hehehehe. w sumie to przynajmniej ktos sie odezwal hehehe
***Marco***
18-05-09, 23:18
mysle ze nie ma co przesadzac z jakimis naprwade markowymi czesciami.
wole kupic cos dobrego bo np uszczelke pod pokrywe w ciagu 2 miesicy zmienialem juz 2 razy bo dalej leje. ponoc tylko z uszczelki aso nie cieknie wiec mozliwe ze z innymi czesciami tez tak jest wiec prosze o porade co do wyboru tych czesci i co trzeba kupic i wymienic
wole kupic cos dobrego bo np uszczelke pod pokrywe w ciagu 2 miesicy zmienialem juz 2 razy bo dalej leje. ponoc tylko z uszczelki aso nie cieknie wiec mozliwe ze z innymi czesciami tez tak jest wiec prosze o porade co do wyboru tych czesci i co trzeba kupic i wymienic
szukajka
jest nopisane wszytsko dokłądnie nawet z cenami
***Marco***
18-05-09, 23:33
kazda uszczelke pod pokrywa najlepiej jak sie na rogach przesmaruje delikatnie silikonem, olej ma wlasciwosci pelzajace i jak wycieknie w jednym miejscu to rozejdzie sie na duży obszar.
kazda uszczelke pod pokrywa najlepiej jak sie na rogach przesmaruje delikatnie silikonem, olej ma wlasciwosci pelzajace i jak wycieknie w jednym miejscu to rozejdzie sie na duży obszar.
dupa jasia
uszczelki dekla nie z ASO mają "własciwości cieknące"
te z ASO juz tych własciwosci nie mają
ile razy trzeba o tym pisac by komus sie chciało to przeczytac????????
to jaka uszczelke pod dekiel zeby nie cieklo? bo kupowalem juz 2 uszczelki i to nie tanie i dalej cieklo nawet silikon dawalem i dalej leci. ale nie zmieniajac tematu to jakie czesci i jakich firm kupic aby nie brala oleju
Tania uszczelka też nie powinna puszczać. Można sprawdzić krawędzie pokrywy zaworów w poszukiwaniu jakiegoś uszczerbku czy krzywizny. No i przykręć ja "w miare":)
pzdr
skolopendra
19-05-09, 12:10
Tania uszczelka też nie powinna puszczać.
po kilku miesiącach twardnieje i zaczyna przepuszczać
to jaka uszczelke pod dekiel zeby nie cieklo?
tak trudno podjechać do aso wydać 60zł ? i po kłopocie
Ligen, kup uszczelniacz Victor Reinz bodajże 80 zł za pojemnik i jak posadzisz na nim dekiel to gram oleju nie przejdzie :D
Taniej chyba będzie jednak kupić oryginalną uszczelkę w ASO ...
***Marco***
19-05-09, 22:02
dupa jasia
uszczelki dekla nie z ASO mają "własciwości cieknące"
te z ASO juz tych własciwosci nie mają
ile razy trzeba o tym pisac by komus sie chciało to przeczytac????????
i wlasnie zeby te wlasciwosci skasowac mozna posmarowac delikatnie na rogach, ja mam 50 km do najblizszego aso i mam w dupie specjalnie jechac po taka uszczelke.jak moge kupic zamiennik i smarknac silikonem niz dymac tyle klocków.
cały silnik sobie uszczelnij silikonem - git będzie...
***Marco***
19-05-09, 22:39
nie wiem czlowieku o co Ci chodzi? bierzesz pokrywe zaworów i nakladasz na zalamaniach nad walkiem odrobinke silikonu, w tych miejscach uszczelka Ci sie idealnie nie dosisnie a to zalatwia sprawe, nie wiem co Ci w tym nie pasuje? co jest nie tak?
widze ze prowadzicie tu pogawedke odnosnie uszczelki pod pokrywe. sorki ale temat ten zalozylem gdyz chcialem dowiedziec sie jakie czesci i jakich firm kupic gdy bierze olej:)
rozmowa jest o uszczelkach(w tym przypadku dekla)
i zawsze było pisane, ( z autopsji wielu userów) że nie ciekną te z ASO ni ciekną a ciekną zamienniki w przypadku dekla...
i lepiej dołożyc raz 20zł i kupic oryginał zeby starczył na dłuzej i miec to z głowy
IMO na każdej uszczelce warto dac silikonu na wypukleniach wałka
ale nie warto kupowac zamiennika i silikowac całej-bo po jakims czasie bedzie tego wymagała... (zdecyduj sie tez co piszesz bo 2 wypowiedzi masz różne)
50 km do aso albo prośba do kumpla by kupił usczelke z aso (której nie wymieniasz codziennie) to nie jest zadna filozofia chyba (ludzie ciągna graty z USA nawet)
lubie rozsądne rozwiazania ( w sensie jezeli nie widac róznicy to po co przepłacać) ale w przypadku uszczelki dekla mija sie to z celem...
bo idac tym tropem to zamiast uszelek kup 2 tuby silikonu i jak pisałem wyzej uszczelnij wszystko.
EDIT:
widze ze prowadzicie tu pogawedke odnosnie uszczelki pod pokrywe. sorki ale temat ten zalozylem gdyz chcialem dowiedziec sie jakie czesci i jakich firm kupic gdy bierze olej:)
to zajrzyj do szukajki
sam pisałem ze 3 razy jakich czesci użyc
a Ty namietnie domagasz się kolejnej listy bo sie nie chce zajrzec gdzie trzeba....
to ja go ubiegne :D bo irytacje lcfr rozumiem :D
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=43723&page=4 tu sobie poczytaj
z tą uszczelką pokrywy to też byłem tego zdania że nie warto oryginału. to samo tyczy sie uszczelki głowicy (zaleca sie OEM)
robiąc mały remont obydwie kupiłem zamienniki, i jest tak że uszcz głowicy narazie ok 11tys daje rade, a uszczelka pokrywy erlinga po 2 tys zaczęła puszczać ;/ wiec też polecam oryginał - erling nie daje rady może ma ktoś doświadczenie z innymi zamiennikami ?
***Marco***
20-05-09, 15:41
w obu wypowiedziach chodzi mi o to samo tylko wytlumaczenie jest inne, ja tez jestem za tym zeby calej nie silikonowac bo to nie ma sensu i nigdzie tego nie napisalem.i tez jestem za tym zeby dolorzyc 20 zl zeby bylo lepiej. ;)