PDA

Zobacz pełną wersję : Metaliczny dźwięk z tylnego prawego koła

oklahoma
18-05-09, 14:32
Witam.
Mam taki problem. Czasami podczas jazdy, bez żadnych szczególnych okoliczności zaczyna wydobywać się z tylnego prawego koła taki metaliczny dźwięk tarcia metalu o metal - coś jak by blacha tarła o metal, taki niemal pisk. Po zatrzymaniu samochodu i ruszeniu dźwięk ustaje. Nie miałem za dużo czasu i tylko podniosłem koło ale żadnych luzów nie zauważyłem a i też szumu łożysk nie było podczas kręcenia kołem ani też podczas jazdy samochodem. Miał może ktoś taki przypadek ? Pytam wstępnie bo w najbliższych dniach zdejmę koło a być może i piastę i obejżę to ustrojstwo :)
Z góry dzięki :)

abarth81
18-05-09, 19:13
sprawdz szczęki chamulcowe jak masz bębny,jesli masz tarcze to moze ocierac taka metalowa wkładka pod klockiem chamulcowym pospawdzaj najpierw chamulce itp, piaste bym zostawił na koniec tam jest spore dwurzędowe łozysko które jest dosyc trwałe...

oklahoma
18-05-09, 20:02
Wziałem się dzisiaj za rozbieranie koła i prawdopodobnie przyczyna jest bardzo banalna a mianowicie zużycie klocków i tzw. czujnik akustyczny zużycia klcoków, tj. taka blaszka przymocowana do wewnętrznego klocka. Narazie ją po prostu odłamałem od klocka ale w niedługim czasie je wymienię. Czy to normalne, że ten wewn etrzny klocek jest bardziej zużytu od tego wewnętrznego ? Sprawdziłem zaciski i zarówno tłoczek jak i prowadniki nie są zapieczone a tarcze z obu stron jest, że tak powiem "używana" także zaciski raczej się nie zapiekły. Różnica w zużyciu klocka może nie jest duża ale jednak jest. Może wynika to z tego, że wewnętrzny klocek jest dociskany do tarczy z dużą siłą przez tłoczek a zewnętrzny klocek tylko przez to "jarzmo" z nieco mniejszą siłą.
Dzięki za odpowiedź abarth81 :) Też na początku myślałem, że to te blaszki. A co do piasty to nie ma najmniejszego luzu. Swoją drogą tak na przyszłość to czym odkręcić tarcze ? Chyba bez wkrętaka udarowego się nie obejdzie ?