PDA

Zobacz pełną wersję : Gaśnie na wolnych obrotach d13

uKiVTEC
17-05-09, 13:02
Witam serdecznie, temat pewnie sie dubluje ale szukam już pare godzin i nie mogę znaleść pewnie dlatego że jestem tu noobem:o, jeśli ktoś wie niech mnie pokieruje, da jakiś link lub podpowiedz gdzie szukać. mam nowy nabytek kupiłem dziewczynie civica Vgen 1,3. miałem kiedyś takie same i nie miałem z nim problemów, z tym też nie było pzez pare miesięcy aż do teraz od jakiegoś czasu nie ma wolnych obrotów, gaśnie po wyłączeiu się ssania, podczas jazdy to samo przy każdym dojechaniu do skrzyżowania gaśnie. póbowałem regulować coś na śrubie składu mieszanki, wymieniłem silniczek krokowy ale to nic nie daje. Bardzo prosze o pomoc:confused:
bardzo mi zależy

nike69
17-05-09, 15:19
no i nic nie dala ta regulacja ? jak sie przedstawial poziom paliwa na na okienku od plywaka ? patrzyles tam wogole ? moze ci sie zalewa gaznik i dlatego.... mozesz tez jeszcze sprobowac podregulowac obroty czarna srubka z tylu ale watpie zeby to cos dalo byc moze chwilowo... sa jakies bledy na ecu ?

uKiVTEC
17-05-09, 16:58
był silniczek krokowy przełożyłem z innego auta w którym tego nie ma ale bez poprawy, na poziom paliwa nie patrzyłem, jutro zerkne. jak by ktoś miał jescze jakieś pomysły to bardzo proszę pisać. Z góry dziękuje

nike69
17-05-09, 18:49
krokowy raczej nic do tego nie ma bo z tego co czytalem na forum nie ma on nic od wolnych obrotow w d13... to bedzie najprawdopodobniej cos z gaznikiem

yautja
17-05-09, 20:47
Mam dokładnie ten sam problem ostatnio i pytanie w związku z tym: jak się dobrać do śrubki regulacji mieszanki na jałowym, jeśli ona jest zaślepiona? Czym zdjąć ten "kapselek"?

Smartek
17-05-09, 21:12
Ja z tym problemem walczę od miesiąca, więcej w moim temacie.
Jutro wywalam elektryczne "antynapady" i inne bzdety, bo myślałem, że może od tego te cuda się dzieją.
W czwartek jestem umówiony na regulację gaźnika u poleconego z Łodzi. Dam znać...

siemens_15
18-05-09, 00:02
Też mam problem z wolnymi obrotami u siebie, tylko nie w takim stopniu. Po rozgrzaniu obroty czasami trzymają się normalnie na ok 800, a czasami spadają do ok. 500 (czuć jak zaczyna telepać autem). Dzieje się tak bez względu na obciążenie (radio, światła itd.). Czasami mam wrażenie, że to przez linkę gazu, która może się gdzieś blokować.

nike69
18-05-09, 00:42
yautja nie wiem ja tam u siebie nie mam zadnego kapselka..
powiem wam tak panowie.. na poczatku jak kupilem auto to mialem cos takiego jak kolega siemens_15 koles powiedzial dokladnie to samo ze to byc moze trzeba tylko linke podciagnac (moze to akurat w twoim przypadku byc i linka nie wiadomo) na skrzyzowaniu jak auto stalo to zaczynalo trzasc autem i obroty byly ciut za niskie ale nie gasnal.. po kilku dniach zaczal gasnac a pozniej to juz byl kosmos gasnal natychmiast i nie chcial odpalic.. koles tam chyba cos przeczywscil i podejrzewam ze dosc 'mocno' wyregulowal poziom mieszanki bo auto stracilo na mocy ale przez jakies 2 tyg bylo ok pozniej nagle jak grom z nieba na ktoryms tam skrzyzowaniu zaczelo trzasc autem i zobaczylem 2 kontrolki zapalone czyli zgasl myslalem ze mnie szlag trafi... wkoncu wymienilem kompletny gaznik wraz z kolektorem nawet i z puszka podcisnien i problemu nie ma.. przyczyna najprawdopobniej byl zrypany zawor iglicowy przez ktory przelewalo sie caly czas paliwo
ale sie rozpisalem ;)

wojtasCiviC
18-05-09, 01:09
nie wiem czy toś pomoże, ale jak odblokowywałem drugą przepustnicę to zapomniałem założyć jednego wężyka (chyba nr 12 - po w lewym górnym rogu za gaźniekiem od dolotu powietrza chyba) i jadąc gasł mi silnik cały czas na światłach i na niższych obrotach telepało autem, jak go załozyłem było juz wszystko ok. Może któryś z was może mieć mieszczelny bądź pęknięty wężyk. Znawcą nie jestem, tylko taka moja sugestia z niemiłego doświadczenia :D

yautja
18-05-09, 10:00
No więc u mnie wężyki na pewno są OK. Na pewno nie jest to też zawór iglicowy, bo u mnie gaźnik nie przelewa ale "nie dolewa", czyli mieszanka jest zbyt uboga.

vati89
18-05-09, 13:19
Właśnie miałem pisać że przyczyną może być zabór iglicowy lub przytkane dysze w gaźniku. Jeżeli ktoś nie ma filtra w komorze silnika (jak ja) to może mieć problemy z syfem z rdzewiejących przewodów paliwowych które przytykają dysze. U mnie silnik nie gasł ale bardzo szarpał, przygasał po dodaniu gazu i wogóle jaja się działy, wyczyszczenie dysz pomogło.

jurasjo
18-05-09, 16:28
Ja przedymałem każdą dysze jak dobrą dziw..ę i jest to samo. Myślę, że czas na oblookanie black boxa :)

dimo
18-05-09, 20:20
Mialem to samo, pewnego dnia hanka zaczela sama gasnac...
Na szczescie szybko wyeliminowalem ten problem.. a mianowicie pomogla wymiana filtra paliwa (u nas w d13 jest przy baku i kosztuje grosze) a pozniej czyszczenie gaznika u specjalisty od ww gaznikow... od tej pory zrobilem 3 tys i ani razu ta sytuacja sie nie powtorzyla..

wojtasCiviC
19-05-09, 00:09
a w którym miejscu on jest? może ktoś fotkę dolaczyć, ja juz nie pamiętam kiedy go wymieniałem

yautja
19-05-09, 07:14
http://images24.fotosik.pl/323/cef2210616dfcc3cm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=cef2210616dfcc3c)

wojtasCiviC
19-05-09, 19:00
Dzięki :D trochę bardziej chodzilo mi jak w rzeczywistości się do niego dobierać i od której strony, ale to nic, znajdę :D

yautja
19-05-09, 20:05
Od dołu (na kanale) jak stoisz z tyłu to po lewej stronie od baku jest metalowa (albo plastikowa - nie pamiętam) osłona a pod nią filtr.

uKiVTEC
21-05-09, 23:19
dobra ku.... mam pomału już dość rozebrałem do zera cały gaźnik wyczyściłem przedmuchałem, wymieniłem uszczelki, oring na zaworze iglicowym. ogólnie wsżystko na nówke. zakladam zapalam, reguluje poziom paliwa i ssanie ok wszysktko super obroty spadają jest ok 800 wentylator i te sprawy banan na twarzy mowię sobie jestem prze hu.. na plaskie dachy, zaczynam oglądać czy wszystko ok, zauwarzyłem że linka jest naciagnieta poluzowałem zgasł. zapalam zgasł. kręce śrubo skladu mieszanki, przestawiam zapłon na chwile chodzi i gaśnie, jak nic nie dotykam to gaśnie od razu. pomużcie bo mam ochotę porąbać to auto.
Ps. jescze do tego wszystkiego nierówno pracuje