Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Buczenie przy hamowaniu

sn28777
17-05-09, 11:03
Mam problem z dziwnym buczeniem przy hamowaniu. Pojawia się sporadycznie i dobiega z prawego tyłu - był tam wcześniej wymieniany zapieczony tłoczek.

Buczy tak jak buczą autobusy miejskie i dźwięk pojawia się po wciśnięciu hamulca przy bardzo małej prędkości. Czasem trochę też buczy po odpuszczenia hamulca i podjechaniu trochę do przodu lub do tyłu.

Tak jak napisałem pojawia się to bardzo rzadko, ale jak już zabuczy to można się przestraszyć.

Co to może być i jak się tego pozbyć?
Z góry dzięki za podpowiedzi i pomoc.

MikeFoto
17-05-09, 11:22
Mam problem z dziwnym buczeniem przy hamowaniu. Pojawia się sporadycznie i dobiega z prawego tyłu - był tam wcześniej wymieniany zapieczony tłoczek.

Buczy tak jak buczą autobusy miejskie i dźwięk pojawia się po wciśnięciu hamulca przy bardzo małej prędkości. Czasem trochę też buczy po odpuszczenia hamulca i podjechaniu trochę do przodu lub do tyłu.

Tak jak napisałem pojawia się to bardzo rzadko, ale jak już zabuczy to można się przestraszyć.

Co to może być i jak się tego pozbyć?
Z góry dzięki za podpowiedzi i pomoc.

Tarcze czy bębny? Kiedy wymieniane klocki/tracze lub bebny/szczeki? Jaki ich stan?
Czy po nacisnieciu pedal wchodzi w podloge? Jest miekki, lub trzeba nacisnac pare razy by auto poprawnie hamowalo?
To buczenie czy bardzeij piszczenie?

sn28777
17-05-09, 13:03
Z tyłu są tarcze. Klocki były wymieniane około 2 miesiące temu, razem z felernym tłoczkiem. Stan szczęk jest akceptowalny - nie są to nówki, wiadomo, ale jeszcze pożyją.

Pedał hamulca nie jest miękki i nie wchodzi w podłogę, ale wg mnie przed wymianą klocków i tłoczka łapał wyżej. Mechanik odpowietrzał układ dwa razy. Winą za niższe łapanie hamulca obarczył nowe klocki, które muszą dopasować się do tarcz - klocki są Kashiyamy więc ułożenie trochę im zajęło.

Zdecydowanie jest to buczenie.