PDA

Zobacz pełną wersję : wymiana uszczelki p głowicę - czy nowe śruby koniecznie?

darkwap
16-05-09, 22:15
czeka mnie wymiana uszczelki p głowicą.
(silnik d14a8, 200000km, 1998r., oleju bierze "od wymiany do wymiany 12000km" - około 1,5 litra shell 10w40)

- w sklepie powiedzieli że do uszczelki powinno zakupić się nowe 10 szt śrub, które kosztują około 300 zł.
Proszę o poradę czy bezwzględnie należy zmienić śruby przy wymianie uszczelki?, czy "stare" mogą zostać...
czytałem dużo wypowiedzi na forum i każdy pisze o wymianie uszczelki pod głowicą. Chyba tylko dwie wypowiedzi były na temat śrub....

ps. czy poza wymianą uszczelek pod kolektory ssący i wydechowy oraz pod pokrywę zaworów proponujecie coś jeszcze zrobić przy okazji zdjętej głowicy?

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

jjurgiel
16-05-09, 22:29
robiłem uszczelkę jakoś jesienią i mój mechanik stwierdził że śruby mogą zostać stare, uszczelki kazał kupić OEM i do tych co wymieniłeś dodał jeszcze uszczelniacze zaworów (też OEM)

darkwap
16-05-09, 22:33
robiłem uszczelkę jakoś jesienią i mój mechanik stwierdził że śruby mogą zostać stare, uszczelki kazał kupić OEM i do tych co wymieniłeś dodał jeszcze uszczelniacze zaworów (też OEM)

dzięki za podpowiedź
a ile mam szykować za tą przyjemność.....

czy mogę wiedzieć ile Cię to kosztowało?

jjurgiel
16-05-09, 22:43
szczegółów nie pamiętam kilka spraw robiłem przy okazji: uszczelki, rozrząd, olej, płyn chłodniczy, filtry itp itd także same materiały prawie 1000 wyszły a za robotę coś koło 500 ale to tak mniej więcej

andrzej_civic
17-05-09, 08:32
Witam rowniez wymienialem na dniach uszczelke. Bo nie dosc ze silnik bral mi wode to zacza rowniez olej...wona byly uszczelniacze prawdopodobnie oe przegrzania. Namowil mnie na regeneracje głowicy(czego nie zaluje) Glowice sprawdzili na szczelnosc wymieniono prowadn. zaworow, uszczelniacze przy okazji wykryto iz uszkodzone jest jakies zabezp co grozilo wypadniciem zaworu.wszystko to kosztowalo mnie okolo 800zl(robota 200zl) ale mam chociaz spokojna glowe

Misiekemeryt160
17-05-09, 09:45
d seria mnie nalezy do silników w których przy kazdej zmianie uszczelki pod głowicą należy zmieniać szpilk, Zaś niektóe nowe samochody np foed mondeo-nie można poskłądać silnika na strahy szpilkach bo rozleci sie po kilku dniach.