Zobacz pełną wersję : Silnik po raz kolejny
Witam podobnie
Jak kiedysz juz wpominalem mam silnik 1.5 16V D15B2
Problem polega na tym, że ubywa mi oleju to jest jakies 1l/6000 km
Pytanie dotyczy czy robic remont silnika czy kupić taki sam
A jeśli robić to co wymienić ?
Czy tylko:
- pierścienie
-panewki
-planowanie głowicy
-olej, filtr, plyn w ukladzie
-uszczelniacze na zaworach
Czy może wymienic wszystkie zawory i robić regenerację głowicy
szilf wału, honowanie cylindrów,
Pomóżcie !
Jak byłby koszt remontu wraz z robocizną
dodam tylko, że jestem ze Śląska wieć ceny tu mamy niższe niż na przykład w Warszawie
raceboarder
13-01-05, 12:12
ja mam podobnie wział mi prawie litr ( moze troszke mniej ) mechanik powiedzieał ze tak ma byc / w koncu moj to roczknik 93 / lata robia swoje .... pozatym [przy ostrej jezdzie tak własnie bywa :D
a do ilu ciśniesz przeważnie auto???
ale to i tak średnio mało, więc ja tam bym się nic nie martwił.
Tak do 5.5 6 tyś obr./min
To ile wam pali tego oleju ?
A jeśli miałbym robić ten remont to co wymienić?
raceboarder
13-01-05, 13:27
ja jak krece to przewaznie 6 tyś ....
temat przenosze oczywiście do Tuning i Technika
JARCiU CZYTAJ REGULAMINY I OPISY!
forum klubowe nie jest od takich dyskusji
a na temat brania oleju to juz czytam ktorys topic pod rzad.. :?
Takie spalanie to raczej prawie normalna rzecz jak dla takiego silnika. Nieco ponad 1,5 litra na 10000km - mozesz spac spokojnie, remont sobie odpusc.
nikt tu nie jest wróżem i nie zgaduje przez telefon na podstawie dźwięku zamykanych drzwi co się sypnęło w silniku. jak podniesiesz maskę (wichajster do podnoszenia masz po lewo na dole deski) to bedziesz widzial skąd spierdala olej - górą, dołem, tyłem, bokiem. jak zwalisz glowicę to będziesz wiedział czy masz/nie masz pierścieni, czy uszczelka była cała, a jak wyjmiesz wał z korbami i rozbierzesz, to zobaczysz czy panewki są dobre i nie mają wżerów.
ludzie - myślcie i używajcie archiwum, opcji szukaj, przewijajcie stronę wcześniej, bo to było już 5 razy!!!!
nikt tu nie jest wróżem i nie zgaduje przez telefon na podstawie dźwięku zamykanych drzwi co się sypnęło w silniku. jak podniesiesz maskę (wichajster do podnoszenia masz po lewo na dole deski) to bedziesz widzial skąd spierdala olej - górą, dołem, tyłem, bokiem. jak zwalisz glowicę to będziesz wiedział czy masz/nie masz pierścieni, czy uszczelka była cała, a jak wyjmiesz wał z korbami i rozbierzesz, to zobaczysz czy panewki są dobre i nie mają wżerów.
ludzie - myślcie i używajcie archiwum, opcji szukaj, przewijajcie stronę wcześniej, bo to było już 5 razy!!!!
A może poprostu blokujcie tematy bo i po co wałkowac to wszystko od nowa.
I jak potem czytam porady tak jak tu, że ".. zrzuć głowice bedziesz widział pierścionki.." czy "... rozbierzesz wał z korbami.. " to daj pan spokój normalnie porażka jesczze ktos tak zrobi i chcialbym to zobaczyć jak ktos oglada pierscienie po sciagnieciu glowicy, albo rozbiera wał :shock:
Wydaje mi sie ze moderator powinien albo blokować, albo dawać link do tematu co juz byl i zamykać, albo cokolwiek. Lepsze to niż porady które do niczego nie prowadzą, ja wiem polak potrafi i zobaczy niewidoczne pierscionki czy rozbierze nierozbieralny wal czy korby! itd, itp.
Natomiast jeśli chodzi o "wichajster" myśle że kazdy wie gdzie jest.
To tylko taka moja dygresja.
Pozdrawiam.
oglada pierscienie po sciagnieciu glowicy
wiesz kazdy inny "normalny" wie co to sa skróty myslowe. Jesli zrzucisz glowice, to pierscieni nie zobaczysz, ale bez problemu wyczujesz luz na tlokach i bedziesz wiedzial, czy warto rozbierac reszte, czy tez pierscienie sa OK i mozna zajac sie góra.
o rozbieraniu walu tez nikt tutaj nie mówil, tylko o zdejmowaniu korb
a zamiast swoich dygresji, to podzielil bys sie swoimi cennymi radami, skoro jak to kiedys wyraznie podkresliles, JESTES MECHANIKIEM SAMOCHODOWYM
oglada pierscienie po sciagnieciu glowicy
wiesz kazdy inny "normalny" wie co to sa skróty myslowe. Jesli zrzucisz glowice, to pierscieni nie zobaczysz, ale bez problemu wyczujesz luz na tlokach i bedziesz wiedzial, czy warto rozbierac reszte, czy tez pierscienie sa OK i mozna zajac sie góra.
o rozbieraniu walu tez nikt tutaj nie mówil, tylko o zdejmowaniu korb
a zamiast swoich dygresji, to podzielil bys sie swoimi cennymi radami, skoro jak to kiedys wyraznie podkresliles, JESTES MECHANIKIEM SAMOCHODOWYM
Sugerując że nie jestem "normalny" tylko wszyscy do okoła sa normalni LIO zastanów sie moze czy te skróty myślowe trafiły do JARCIA gdyby to wszystko wiedzial nie pytałby, ale tekst pod tytułem ludzie myślcie i wyszukujcie w archiwum mu nie pomogło.
Ale nie dało sie napisać, ze sprawdz uszczelniacze zaworowe, wycieki, albo np kompresje, pewne nie no ale to ja jestem NIENORMALNY.
I jestem mechanikiem, co nie jest jak to Ty dziwne odbierasz złe i może wlasnie to ja mam cierpliwość tłumaczyć i odwage, żeby że tak powiem sie postawić, bo lekceważenie osób na forum niestety mi sie nie podoba, i wole czasmi już chyba nic nie pisać. Bo i po co jak i tak w pierwszych 2 postach jest: weż poszukaj, to juz było albo co gorsza "myśl" itp.
Jesli coś żle powiedzialem sorki mysle ze juz nie bede sie "wtrącał".
Pozdrawiam.
Robi sie gorąco... :P
Wyluzujcie chłopaki :)
Ja już wyluzowałem :wink: Dla mnie temat mogłby byc już zamkniety.
Ogarnijcie sie, weekend za pasem a wy tu jakies zwady 8)
Wiec jeszcze raz jaka jest odp. na pytanie kolegi? ;)
odpowiedz jest taka, ze przez internet na podstawie tylko tego ze bierze olej nie da sie stwierdzic co konkretnie jest uszkodzone. howgh.
Wiec jeszcze raz jaka jest odp. na pytanie kolegi?
odpowiedz zostala juz udzielona, jego spalanie oleju, to zadne spalanie.
Jak chce wiedziec wiecej, niech uzyje archiwum, bo bylo naprawde sporo juz o braniu oleju.
jesli dalej to nie pomoze, to tak jak napisal Pati, nikt tu wrózyc nie bedzie.
LIO jest jeszcze jedna rzecz, pohamowałem sie od komentowania "twoich" tekstów i obrażania ludzi, uważałem Cie za ostatnią osobe która powie takie rzeczy. Nie spodziewałem sie takiego czegoś po Moderatorze. Myliłem sie przykro mi.
Przepraszam, jeśli kogoś uraziłem w swoich postach.
Pozdrawiam Normalnych.
Nienormalny.
ps. na tym kończe już swoją "nienormalną" kłótnie sorki jeszcze raz.
ps2. mam nadzieje jarciu że masz już jakąś jasnośc w temacie.
Ja juz przywyklem do twojego zarozumialego tonu, bo nie raz sie o tym przekonalem, wiec reaguje juz normalnie, bez pohamowywania sie pd szczerych wypowiedzi.
Dziwie sie ze jakos sam nie wytlumaczyles koledze jego problemu, tylko wyskakujesz po raz kolejny ze swoimi dygresjami na kogos (w tym wypadku na Patiego). Wiec lepiej najpierw zabierz glos na temat, a potem wyrazaj te swoje dygresje, albo zachowaj te uwagi dla siebie.
Dziekuje za uwage i za zamkniecie tematu.
GTBart - powiedz mi czy jak napisze, ze jak jadę to mi stuka, powiesz mi co mi stuka? dla podpowiedzi mogę dodać odgłos paszczą.
Chętnie pomogę facetowi, ale napisał tyle co nic. równie dobrze może mieć do wymiany uszczelkę pod głowicą, jak i wszystkie te elementy, które sam wymienił. cen śląskich nie znam, więc mu nie pomogę. w wawie wymiana pierścieni, panewek i uszczelek w B16A1 kosztowała coś koło 1500.
Pomijam fakt, że temat o spalaniu oleju był wałkowany nie raz i nie dalej jak trzy strony wstecz.
Do lio:
Przywykłeś to ciekawe, bo jak pewnie zapytam o dowody nie znajdziesz ani jednego takiego mojego posta, ale kto jest tu zarozumiały już wyszło, ja przeprosiłem a ty dalej w upartego.
I nie mów z łaski swojej że poraz kolejny coś robie bo to już jest przegiecie pały na poziomie 2 latka.
A jesli normalne jest dla ciebie obrazanie innych to współczucia myśle że głównie dla ciebie!!!
A nie dziwi cie to ze sam mu tego nie wytłumaczyłeś bo odpowiedz ze spalanie oleju jest normalne to ta teza jest nienormalna :!:
A jeśli masz coś do mnie to powiedz to wprost, ja moge powiedziec pare rzeczy ale w przeciwieństwie do ciebie mam troche kultury.
GTBart - powiedz mi czy jak napisze, ze jak jadę to mi stuka, powiesz mi co mi stuka? dla podpowiedzi mogę dodać odgłos paszczą.
Chętnie pomogę facetowi, ale napisał tyle co nic. równie dobrze może mieć do wymiany uszczelkę pod głowicą, jak i wszystkie te elementy, które sam wymienił. cen śląskich nie znam, więc mu nie pomogę. w wawie wymiana pierścieni, panewek i uszczelek w B16A1 kosztowała coś koło 1500.
Pomijam fakt, że temat o spalaniu oleju był wałkowany nie raz i nie dalej jak trzy strony wstecz.
A czy taka odpowiedz nie mogla si epojawic odrazu, jasne ze masz racje Pati, ale dlaczego nie powiesz tego odrazu, tylko po tym jak ktoś zwróci uwage.
A jeśli beda wstanie pmóc odgłosy "paszcza" to spoko wstaw je na forum!!!
Smieszne teksty tu odchodzą... ale wydaje mi sie ze GTBart ma troszke wiecej racji... :P Chociaz racja zapewne jest po obu stronach :]
nie chce mi sie szukac teraz przykladów, jesli bedziesz ciekaw, to dla ciebie moge w najblizszym czasie odnalezc. Sprawa sie tyczyla olejów, plynu hamulcowego i jeszcze czegos. W kazdym z nich zabrales tylko glos, aby sie wymadrzyc i do kogos doczepic, tak jak i teraz, ale madrosci to za wiele nie przekazales.
a co mam mu wytlumaczyc, ze ma do remontu, to i owo ? na podstawie czego mam to ocenic fachuro ??? Spalanie które podal jest uwazam zupelnie do przyjecia i nie przejmowalbym sie zupelnie tylko na tej podstawie. Nie zaslaniaj sie obrazaniem innych przeze mnie, bo zauwaz ze swoimi aroganckimi tekstami, sam obrazasz innych. Ja narazie nie wiem, za co mam przepraszac, ze napisalem "normalnych" ? cudzyslów cos oznacza, ale moze go nie zauwazyles, albo nie wiesz co oznacza ?
kiedy mam ci cos w prost powiedziec ?
Cudzysłów oznacza że coś jest powiedziane w sposób ironiczny, nawet prof.Miodek kiedyś o tym mówił i niestety poraz kolejny cie zmartwie, widzisz wiedzialem o co chodzi, a czy ty to juz teraz wiesz???!!!
Mów kiedy chcesz wal śmiało, przyjme krytyke prosto w oczy, w przeciwieństwie do ciebie bo ty dalej nie wiesz za co przepraszać :wink:
Smieszne teksty tu odchodzą... ale wydaje mi sie ze GTBart ma troszke wiecej racji... :P Chociaz racja zapewne jest po obu stronach :]
racje masz, ze sprawiedliwość jest "pewnie" po obu stronach i dziekuje, że wyraziłes swoją opinie.
Chciałbym już zakończyc tą do niczego nie prowadzącą wymiane postów, bo zboczyliśmy z tematu 8)
Moze poprostu powiem :
to wszystko moja wina jestem nienormalny i zle zrobilem przepraszam!!!!!!!!!
Nie zmartwiles mnie, skoro teraz wiesz do czego m.in. sluzy cudzyslów, to po co pisales, ze ja sugeruje ze nie jestes normalny, bo piszac:
tylko wszyscy do okoła sa normalni tak chyba wnioskujesz
w oczy jak narazie nie mam mozliwosci ci nic powiedziec, mam za to mozliwosc wyrazenia swoich opini.
jesli tobie znowu robi sie slabo, jak czytasz czyjas wypowiedz, a sam nic nie pomagasz, to nie dziw sie, ze ktos tak reaguje. Na razie nie wiem za co mam cie przeprosic, jak zrozumie, albo mi to rozjasnisz, a ja zrozumiem swój blad to z pewnoscia to zrobie. Narazie to ladnie dobierasz slowa (jak niektórzy politycy :D) i tyle.
a konkretów na temat jak nie dales, tak nie ma....
widzisz ja celowo nie uzyłem cudzysłowia, żeby podkleślic twoje słowa :wink:
A rozjaśniać nie bede bo wszyscy do okoła już zrozumieli, a ty niestety dalej nie ale trudno ja nie kaze ci o mnie dobrze myslec to jest twoja opinia.
I pamietaj ze nami jakbysmy nie chcieli rzadza politycy i ładnie dobieraja słowa a tobe to dalej nie bardzi idzie. Juz mnie nic co piszesz nie zdziwi a w temaci enie ma co pisac bo i tak odbieglismy.
Wiec juz prosze przestańmy!!!!!!!!!!!
P R Z E P R A S Z A M
Pozdrófki
No i niech bedzie koniec i kropka. Prosimy moderatora moderatorów o zamknięcie tematu :]
taka odpowiedz padla na takie samo pytanie juz kilka tematów temu...
jak ktos pyta o cos nowego to sie mowi co i jak. jak 10ta osoba pyta o to samo to sie zaprasza do 'szukajki'.
:wink: dzieki Furious i Pati za zakończenie sporu.
GTBart EDYTUJ POSTY :!: :!: :!:
ZAMYKAM bo mnie krew zalewa jak takie pierdoły czytam...