Zobacz pełną wersję : 4 ohm czy 2 ?
No wiec mam w swojej Hani zwykłego Pioneerka DEH 3900 MP . Po zakupie tego radyjka wpierw padły tylne fabryczne głośniki , /poodklejały się membrany/ i wymieniłem je na JBL 937 a teraz padły mi przednie. Nie rozkręcałem jeszcze drzwi, ale rzężą nawet przy małych basach wiec pewnie tez membrany poszły/. Jako że jestem zwykłym słuchaczem, który czasem da głośniej muzę a nie audiofilem postanowiłem kupić do przodu zwykle głośniczki dwudrożne. Ponieważ jestem bardzo zadowolony z tych tylnych JBLek postanowieniem do przodu kupić głośniki tej samej firmy. I tu pojawia sie problem. Na allegro wypatrzyłem 2 zestawy głośników tej firmy:
http://allegro.pl/item633535922_glosniki_jbl_gt5_652_nowe_gwarancja. html i
http://allegro.pl/item633825033_jbl_gto_6527_gto6527_nowe_sklep_auto _hi_fi_w_wa.html
Jak widać te 2 Ohmowe maja trochę lepsze parametry. Teraz nie wiem które wybrać bo znajomy powiedział mi że głośniki 2 Ohm spala mi zwykłe radio i do nich trza mieć wzmacniacz . Tyle że moje tylnie głośniki tez sa 2 OHm a słucham na nich głośno muzyke juz ponad rok i nie ma żadnych problemów. Więc jak to jest z tymi Ohmami? Mogę spokojnie brać spokojnie te 2 Ohmowe czy raczej może mi to spalić Pioneerka ?
Zaznaczam, że wiem iz zestaw odseparowany daje lepsze efekty dzwiekowe, ale jest droższy a po za tym nie chce mi sie komus płacic za robienie obudowy do tweeterów i ich montowanie.
Ps. Jak to jest z tymi dystansami? Po co kupować te z mdf? Coś to daje? I czy da się wyciagnąc z drzwi sama maskownice głośników i tak je zamontować czy tez muszę rozkręcać drzwi ?
jak obciążysz radio za bardzo to spalisz końcówkę i/lub przetwornicę zasilającą
Tego się domyślam :) Tylko czy te 2 ohmowe głośniki jeśli je założę do przodu spala moje 45 w x 4 radio czy tez nie?
to zalezy jezeli twoje radio obsluguje glosniki 2 ohm to sie nic nie stanie najlepiej zerknij do instrukcji radia czy producent przewidzial mozliwosc podlacznia glosnikow 2 omowych co do maskownic w civicu 95-01 jp mozesz zdjac sama maskownice
co do dystansow mdf to one daja to ze glosnik Ci idealnie dolega do punktu montazowego a co za tym idzie bedziesz mial lepszy dzwiek a gdy pokusisz sie o wytlumienie drzwi to juz bedzie bajeczka
skolopendra
17-05-09, 22:27
Więc jak to jest z tymi Ohmami? Mogę spokojnie brać spokojnie te 2 Ohmowe czy raczej może mi to spalić Pioneerka ?
jeśli nie będziesz słuchać zbyt głośno ,to spokojnie możesz kupić 2(Ω) głośniki
Jak widać te 2 Ohmowe maja trochę lepsze parametry.
takie parametry to tak naprawdę pic na wodę
i zależą od wielu czynników
jeśli radio będzie miało problem z wydolnością prądową na 2Ω, to i tak zepsujesz charakterystykę nawet najlepszych głośników
proponuje poszukać jednak 4Ohmowych gdyż bez wzmaka nie wyciągniesz z tych głośników nawet połowy mocy. a to że na radio jest napisane 4x45 to jest moc muzyczna a tak na prawdę to radio ma dużo mnie gdyż bezpiecznik ma 10A a to daje nam 80 rms przy idealnych warunkach na 4 kanały czyli max 20 rms na kanał (jak wspomniałem przy idealnych warunkach) teraz odejmij sobie spadki na kablach i takie tam to zostaje max ok 10 na kanał. na twoim miejscu poszukał bym jakis odseparowanych a efekt jest dużo lepszy a tweetery najczęściej mają ładne obudowy i w komplecie śą dwustronne taśmy dzięki czemu można je bez problemu montować i demontować wedle życzenia
Twoje radio wytrzyma pod tymi "2Ω" Na pewno dobrze przemyślano konstrukcje głośnika i jak czytamy dalej w opisie producent podaje 3Ω więc pionek powinien być stabilny problem pewnie pojawi się w radyjkach na scalakach typu medion,dalco itp. Myślę że będziesz zadowolony też z tych 4Ω i mają chyba większą skuteczność co pod samym radiem idzie na plus
No wiec zamontowałem te głośniki:
http://allegro.pl/item633535922_glos...gwarancja.html
Wprawdzie z wielkimi problemami bo za Chiny Ludowe 165-ątki nie chciały wejść do fabrycznych dziur /pomógł sąsiad Heniek , z zawodu kamieniarz, który przyniósł budowlaną szlifierkę kontową i nieco zniwelował zbyt wąskie otwory, a następnie na chama wkręcił do gołego plastiku głośniki/ ale udało się. Głośniki siedzą twardo i stabilnie.
No ale teraz żałuję, że nie posłuchałem tych wszystkich, którzy radzili mi zestaw odseparowany.Te dwudrożne JBL-ki, owszem, graja bardzo fajnie, tyle ,ze nikt mnie nie uprzedził, że wyższe tony / w przeciwieństwie do basów/ są skutecznie wyciszane nawet przez nogawkę od spodni /głośniki są na wysokości łydki, co każdy zresztą wie/. I nawet długie spodnie na nogach skutecznie tłumią wysokie tony z lewych przednich głośników /przecież nie będę cały rok w krótkich spodenkach jeździł. Czemu nikt mi wcześniej nie powiedział, że wysokie tony muszą być bezpośrednio skierowane na głowę, że był z nich pożytek?
Twoja wina ze na fizyce kimales...
tom1111 przesadzasz nie może być tak źle masz korektor w radiu:] sam pisałeś że jesteś zwykłym słuchaczem cokolwiek to miało znaczyć wynikało że nie potrzebujesz drogich zestawów odseparowanych to już by był zbędny wydatek jak montujesz głośniki bez dystansów i wygłuszenia
A kto powiedział że zestawy odseparowane muszą być drogie?
Pierwszy z brzegu przykład http://allegro.pl/item643424022_golf_astra_phonocar_165mm_sopran_zwr otnica_mdf.html
caraudiosystem
03-06-09, 19:38
To kombinowany zestaw. 165 mm to markowy Phonocar plus no name tweeterki ( gwarantuje ze się spalą po kilku godzinach mocniejszego grania ).
P.S.
Taki sam zestaw mogę wam sprzedawać za 139 zł wraz z kosztami wysyłki i jeszcze nieźle na tym zarobię wiec sami dopowiedzcie sobie co to warte jest.