Zobacz pełną wersję : d16v1 sedan 2004 wersja turecka a serwisówka - rozkodowanie modelu
Witam
niedawno stałem sie posiadaczem pięknej hani w sedanie:) z roku 2004 d16v1, składanego w turcji.
Mam pytanie do której kategorii serwisówki i do którego modelu przypasować mój wóz;
CIVIC 4/5D 01 czy CIVIC 2/4/5D SUPPLEMENT 02
Przeglądnąłem całą serwisówke i nie mogę znaleźć odpowiadającego mojemu modelowi numeru vin :confused:
W ogóle nie wiem czy tam są zawarte opisy modeli składanych w turcji chyba że coś pominąłem
I dlatego proszę Was o pomoc w identyfikacji
mój vin zaczyna sie od NLAES7
Pozdrawiam
Supplement znaczy dodatek czyli jedno i drugie dotyczy twojego modelu. Co do numeru VIN to faktycznie nie da się uzyskać żadnych informacji z tego co opisali w serwisówce. Być może jest właśnie tak jak mówisz, że nie uwzględniono produkcji tureckiej. Natomiast sam manual jak najbardziej jest bardzo przydatny i ja osobiście nie zauważyłem aby się coś nie zgadzało.
nie no jeśli chodzi o manual to do innego modelu sedana dopasowalem takze z tym nie miałem jakichś specjalnych problemów czy różnic bo to w końcu to samo autko,
chodzi mi tylko o oznaczenie tego modelu bo nie wiem konkretnie do których danych szczegółowych się stosować w razie czego, ale myśle że po prostu musze wybrać któregoś sedana a dane silnika sprawdzać z D16V1
bo np wg manuala są wersje:
ES1 / ES4 / ES5 / ES8
a silniki:
D14Z5 / D15Y2 D15Y5 D15Y6 / D15Y3 / D15Y4 / D16W7 D16W8 / D17A1 D17A3 D17Z1 / D17A2 / D17A5
i jako producent jest: CANADA USA JAPONIA BRAZYLIA
wersji ES7 nie ma tam w ogóle, tak jak i silnika D16V1
także rozumiem że moje autko to ES7 D16V1 tak jak Twój LemonR
a dane silnika trzeba pewnie szukać w hatchbackach z tym silnikiem,
czy będą identyczne?
ale przecież sedan w europie wychodził z silnikiem d16v1, ba, nawet w Polsce był taki sprzedawany i nawet gdzieś były podawane jego testy. Silniki d17XX w sedanie były tylko na rynek amerykański. A jaką masz wersję wyposażenia? ES?
no dokladnie Leeo mój jest kupiony w Polsce, testy o których mówisz też widziałem, ale w manualu go nie ma opisanego :)
a wersja wyposażenia to nie wiem czym sie która różni, możesz mnie oświecić tak przy okazji:D
ale mogę się tylko domyślać że to ES7 z vinu to moja wersja wyposażenia
ES7 oznacza rodzaj budy np. wersja coupe ma oznaczenie em2 a wersje wyposażenia ex. Tak samo typer ma EP3 a normalny 3d ma ep2 itd.
aha czyli do wysposażenia są inne symbole? po czym w takim razie mogę to rozpoznać?
es - najlepsze, ls - gorsze ;) Mniej wiecej cos takiego.. :) Na USA szło to odpowiednio ex i lx.. Dodatkowo na stany było to równoznaczne z montowanym silnikiem, np ex - najbogatsze wyposazenie i silnik 1.7vtec :)
no więc z tego co wyczytałem to modele z automatyczną klimą czyli tak jak u mnie to ES,
więc kwestia budy i wyposażenia już rozwiązana,
a co z silnikiem, czy d16v1 w hatchbacku i sedanie są identyczne?
wiem że to ten sam silnik ale wolę się upewnić, czy jednak nie ma jakichś różnic :P
d16v1 - te samo oznaczenie silnika, więc i ten sam silnik :)
dzięki wielkie za pomoc i rozwianie wszelkich wątpliwości :)
pozdrawiam