Zobacz pełną wersję : Zdławienie silnika przy dodawaniu gazu
piotrkoczur
13-05-09, 22:21
Mam Civica 2004 1.6 sport. w przedziale obrotów 2500 - 3000 jeśli zdejmę nogę z gazu i poczekam aż obroty zaczynają zchodzić w dół, a później dodam gwałtownie gaz to pojawia się takie dziwne zdławienie i dopiero późnij silniczek zaczyna ciągnąć w górę. Jest to wyraźnie odczuwalne na 1,2 i 3 biegu. W ASO sprawdzili mi kompa ale nic nie wykryło. Jest to irytujące więc prosze o sugestie....
Może być brudna przepustnica - od jej wyczyszczenia bym zaczął.
Ja tak miałem u siebie ale to było spowodowane tym ze stożek łapał cieple powietrze...pomogło zrobienie tzw Termoshielda; o
Tak apropo, nie wiecie czy kolektor ssący jest w jakiś sposób podłaczony do płynu chłodniczego? Chce w ten weekend wyczyścić kolektor ssący i przepustnice w D14Z6 i nie wiem czy mam sie przygotować na powódź czy nie:/...
ja u siebie tez czasami to mam nie wiem od czego to zalezy bo to sie zdaza rzadko ale jest w momencie wcisniecia gazu do dechy:/ dodam tylko ze jak kupilem autko to mialo 25tys przebiegu i od poczatku to zauwazylem wiec nie chce mi sie wiezyc ze przy takim przebiegu juz bym musial przepustnice czyscic. Na szczescie zdarza mi sie to rzadko i nie zawracam sobie tym glowy, byc moze jest to efekt zassania cieplego powietrza
albo gwałtowne otwarcie przepustnicy powoduje dopływ zbyt dużej ilości powietrza, zachwianie mieszanki i zanim zareaguje sonda lambda i układ sterowania to jest dziura
piotrkoczur
17-05-09, 08:52
Dzięki koledzy. Z tego co rozumiem trzeba się przyzwyczaić.....
no nie wiem.... ja mam krótki dolot, który teoretycznie zapodaje więcej powietrza i nie mam takiego problemu. Nie miałem go też na seryjnym dolocie. Auto z 2004, przebieg 63tyś km. Poprzednią hondę miałem na gazie i wtedy owszem zdarzało się coś takiego kiedy miałem niewyregulowany gaz albo zawory, ale po regulacji problem znikał.
u mnie zdarza sie to tak sporadycznie ze nie zawracam sobie tym glowy, zdarza mi sie to srednio raz na 50 wcisniec gazu do dechy i tylko na drugim biegu na zadnym innym czegos takiego nie ma. I to nie jest tak ze auto nie jedzie tylko po prostu zareaguje na gaz o moze pol sekundy pozniej od wcisniecia do dechy i potem faja!