Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : hamulec a obroty silnika

pepe1980
13-05-09, 15:07
mam mały zgryz

W mojej Hani po naciśnięciu pedału hamulca i puszczeniu widoczny jest wzrost obrotów na małą chwilę o jakieś 100-200 rpm, oczywiście na biegu jałowym
.
Byłem dziś u mechanika (V-tec) i otrzymałem odpowiedź ze hondy tak mają,,, jakoś chciałbym aby ktoś to sprawdził u siebie i potwierdził.

kamilek1916
13-05-09, 15:37
mam mały zgryz

W mojej Hani po naciśnięciu pedału hamulca i puszczeniu widoczny jest wzrost obrotów na małą chwilę o jakieś 100-200 rpm, oczywiście na biegu jałowym
.
Byłem dziś u mechanika (V-tec) i otrzymałem odpowiedź ze hondy tak mają,,, jakoś chciałbym aby ktoś to sprawdził u siebie i potwierdził.

według mojej wiedzy to jest zupełnie normalne, ale ktoś może mnie poprawić...

andrzej_civic
13-05-09, 16:07
Moge powierdzic u mnie jest identycznie tez zastanawialem sie czy to normlne. Przy szybkim kreceniu kierownica na luzie jest podobnie.

olo_23
13-05-09, 17:13
moim zdaniem to normalne i to nie tylko w Hondach. po prostu zwiększa się obciążenie akumulatora (światła stopu) i tak reaguje silnik. co prawda u siebie nie zauważyłem przy naciśnięciu pedału hamulca (może nigdy nie zwróciłem na to uwagi) ale za to wyraźnie widzę przy włączonej klimatyzacji

vtec
13-05-09, 19:49
Normalne, ale nie przez światła stopu. Wiecie, że istnieje takie fajne urządzonko, które wspomaga hamowanie? ;]

mickee
13-05-09, 20:03
Dokładnie tak jak napisał vtec za to wahnięcie obrotów odpowiedzialne jest serwo. U mnie też tak jest... i pewnie u wszystkich innych też.

tronik1
13-05-09, 21:16
Ale w dieslu takiego czegoś nie zauważyłem... Nie wiem spróbuje wcisnąć mocno hamulec na postoju:) ale nigdy raczej takiego czegoś nie zauważyłem... Może dlatego że diesel ale czy jakaś różnica jest??

crash
13-05-09, 21:31
diesel ma wiekszy moment i ciezej jest obciazyc taki silnik.... u mnie tez tak jest... jak sie skreca , hamuje albo wlaczy swiatla...

pepe1980
13-05-09, 22:40
no i sprawa się wyjaśniła, dzięki wszystkim za odpowiedzi