Zobacz pełną wersję : wstawiłem vteca . co robić ?
witam ,potrzebuje pomocy,porady..... sprawa ma sie tak.. do civa 95 z silnikiem D16y3 (padł skubaniec) wstawiony mam silnik D16y8 vtec . nie chciałem vteca ale gostek co sprzedawał też był chyba zielony jak ja albo sciemniał specjalnie. teraz mam vteca ale komp. stary autko jezdzi lecz muli . poradzcie musze mieć dokładnie kompa od d16y8 czy można pokąbinować , może polecicie kogoś kto mógłby mi zgrać auto aby cykało jak trzeba...? jedni mówią musze mieć komp od y8 obd2 inni że pasyje też z6, sory że nudze ale nie wiem co robić ...
nalezy sie cieszyc bo dostales ciekawy motor
ogarnij roznice w wiazce i ECU /bo twoj stary tego nei ogarnie/ - najlepiej odstawiajac do elektryka ktory sie na tym zna
inne wyjscie - wyjmij i szukaj bez vteca - pasuje Ci ?
Ja bym odstawil do grazu... I niech se stoi... A co ma sie marnowac...
1. komp od d16y8 do tego przerobić wiązkę
2. komp od d16z6 przerobić wiązkę i pewnie przeprogramować/dostroić kompa
3. szukać silnika d16y3 a ten sprzedać
piszac że nie chciałem vteca miałem na myśli to że nie chciałem wbijać sie w dodatkowe koszty i robote , wiem ze to dobry silnik i vtec to majstersztyk wiec chce go załączyć,kompa do y8 nie moge trafić to jest problem.... nie wiem który inny może przypasować bo każdy kogo pytam mowi co innego....
Wyzej masz odpowiedz od naszego nadwornego elektryka 8)
i jest trafna w 100%
a silniczek masz wypas :)
dzieki Rikoo przeprogrsilnik jest git to zdążyłem sie zorientować 125kucy :lol: kompów y8 brak szukam któryś mieś... jest pare od Z6 tylko gdzie robić takie myki z przeprogr. kompów ?
Sajmon1100 i Fifer ale sadze ze nasz nadworny elektryk i elektronik tez sobie z tym poradzi co Emg :grin:
d16y8 to OBD2 wiec przeprogramowanie ECU bedzie ciezkie a nawet powiedziałbym nie mozliwe... moznaby włozyc kompa od d16z6 p28 ale wtedy trzeba przerabiac całą elektryke :x
nie orientuje sie w temacie elektryki wiec cicho mysle... aby włozyc kompa od b16 na obd2 i przeciagnac 2 kable do vteca, ogarnałby to komp z dohc vtec :?:
Wydaje mi sie ze opcja z kompem od d16z6 bedzie chyba najlepszym wyjściem komp podejdzie jak zastosujesz przejsciówki do wtyczek obd2 na obd1.... (o dostępności pogadaj z AdamR z naszego forum na bank ci cos takiego załatwi ;) )
Tylko teraz pytanie jak reszta czujnikow tzn. tych przy silników czy komp bedzie je widzial i nie bedzie wywalał błedów...
pisałem o przeprogramowaniu obd1 kompa p28.
W kompie p2p dochodzi jeszcze rozblokowanie immobilisera bo nie odpalisz
przeprogramowaniu obd1 kompa p28
ale poco go przeprogramowywac? ma troche wczesniej wlacznik vteca i dalej ciagnie, roznica w mapach jest zapewne minimalna i p28 mysle ze z powodzeniem ogarnie serie y8, nie bedzie podłaczony KS z y8 i tyle. Jak dla mnie potrzebny ci komp p28 i przejsciowka obd, schemat przejsciowki jest gdzies na forum , wiec mozesz zrobic lub kupic.
first dzięks za porady, widać że fachury jesteście,widze że P28 to moze wyjść bo org do tego silnika to ciężko znaleść,,,
A jak bedzie trzeba to pod p28 wgra sie mapki takie jak powinien miec seryjny komp z silnika d16y8 i będzie cacy :D albo jakieś grzebnięte lekko sie wgra...
na początku kwietnia mamy w trójmieście zlot H3M(zapraszamy nad morze) pogadam z ludzmi może ktoś sie podejmie zrobienia myku z P28 , jak nie to wale w Polske szukać fachowca , bede pisał co i jak...
nie mam v-teca ale mam problem bo mialem silnik d14a8 a wstawilem d16b2 a komp mam od 1,4 a silnik 1,6 i mam pytanie jak go przeprogramowac zeby dawal dobre mapy paliwa bo pojemnosc jest wieksza a silnik praktycznie tej samej konstrukcji?? czy mozna to samemu zrobic? czy trzeba gdzies jechac do warsztatu? gdzie to moga zrobic?
nie mam v-teca ale mam problem bo mialem silnik d14a8 a wstawilem d16b2 a komp mam od 1,4 a silnik 1,6 i mam pytanie jak go przeprogramowac zeby dawal dobre mapy paliwa bo pojemnosc jest wieksza a silnik praktycznie tej samej konstrukcji?? czy mozna to samemu zrobic? czy trzeba gdzies jechac do warsztatu? gdzie to moga zrobic?
modyfikacje możliwe są na komputerach obd1 przykładowo p06,p28,p30... Aby wgrać do Ciebie mapki z d16 (i jeśli nie masz VTECA) to wystarczy komp z d15b7 (p06), nalezy mu wstawić chip (i kilka innych pierdółek) i wgrać mapki z Twojego silnika, do tego jeszcze przejściówka na obd1 i ma szanse to działać tak jak należy...
PS. Jak wstawie sobie głowicę z z6 to bede miał kompa p06 na sprzedaż, na którym mogę wgrać dowolną mapę np pod d16 (np d16b7 - mapka podobna do tej z d15b7 :) )
a da sie wstawic komp od d16b2 lub d16y3 ze stacyjka i immo i bedzie to chodziło?? jakie sa oznaczenia takich kompów??