Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Olej do skrzyni biegów. Diesel.

tronik1
12-05-09, 17:43
Nie wiem już co robić. Byłem u mechaników w sprawie wyrównania poziomu oleju w skrzyni. Mechanik zapytał się mnie jaki mam tam olej to odparłem że 10W/40 olej do silników Diesla. To zrobił duże oczy i zapytał czy dużo już na nim mam przejechane bo to nie dobry olej. To powiedziałem że tak jest w instrukcjii itd. Ale on twierdzi że co za różnica czy skrzynia Opla, Hondy, VW czy jeszcze innego producenta. Należy lać oleje do skrzyni biegów a nie silnikowe... To są jego słowa. I teraz nie wiem co zrobić? On proponował jakiś olej półsyntetyk do skrzyni 70W coś tam chyba. Powiedział też że silnikowy olej może szybko stracić swoją lepkość w skrzyni itd.

Co o tym myślicie???

abarth81
12-05-09, 18:26
Zmień mechanika....do skrzyni biegów hondy leje sie specjalny olej przekładniowy dostępny w ASO pod nazwą MTF lub jako zamiennik olej silnikowy w klasie lepkości 10w40 tak podaje instrukcja serwisowa hondy i tego sie trzymaj oleje przekłądniowe klasy70W sie nie nadają z innych zamienników widziaem jeszcze olej przekładniowy MOTUL w klasie 10w40 i to tyle...jednak najlepszym rozwiązaniem jest MTF z ASO hondy i tylko tam dostępny.

tronik1
12-05-09, 18:48
Ale czy ten MTF to czy aby napewno do tej skrzyni?? Bo mam silnik diesla.. Czytając forum można wywnioskować że do diesla nie leje się MTF... Jak to jest w końcu?? :|

abarth81
12-05-09, 19:06
Manual podaje dla dla skrzyni olej według klasy API SG lub SH i lepkości 10W40 więc kolega miał właściwy olej

tronik1
12-05-09, 19:45
A czy skrzynia biegów też jest Rover`a ?? Wie ktoś?? A jeżeli leję olej silnikowy do skrzyni to co jaki czas go wymieniać??? Bo fachowcy twierdzą że on szybko straci lepkość i zczernieje... Co ile tys. km trzeba go wymienić?? Proszę o pomoc.

abarth81
12-05-09, 21:35
wydaje mi sie ze rover ma inną skrzynie ale moge sie mylic, co do terminu wymiany oleju to MTF wyminia sie jakoś co 80 tyś, co do czernienia oleju to chyba troche naciągane bo w skrzyni nie ma procesu spalania tak jak w silniku przez co powstaje nagar i tym podobne rzeczy które olej wypłukuje i absorbuje dlatego zlewany z silnika jest czarny,starsze manuale do hondy podaja do skrzyni olej silnikowy 10w40 nowsze manuale od 1997 roku podają lanie MTF,ja bym wlał MTF hondy jesli jednak sie obawiasz zalej silnikowym tak jak podaje manual do twojego modelu na pewno nic sie nie stanie,tylko nie zalewaj skrzyni olejem przekładniowym w klasie70 W i tym podobnym te oleje nie nadają sie do tej skrzyni, jesli nie wierzysz wejdz na strone castrola i daj opcje dobierz olej znajdz model auta i zobaczysz ze w polu dla skrzyni mnualnej zalecany podany jest produkt specjalny (czyli MTF) a dopuszczalny olej 10W40

tronik1
12-05-09, 22:07
Nom byłem na tej stronce :] dziękuję ci za wyjaśnienie wszystkiego o co pytałem.
Zalecany Produkt specjalny
Dobry Magnatec 10W-40 A3/B3

Tak tam to wygląda :] czyli dalej będę go stosował a właśnie to Castrola Magnatec`a dotychczas stosowałem.
Skrzynia co prawda dobrze działa ale mechanicy nastraszyli mnie co to nie może zrobić i dlatego pytałem.
Jeszcze raz serdeczne dzięki:]
pozdrawiam Krystian.

teg
13-05-09, 18:12
Ale on twierdzi że co za różnica czy skrzynia Opla, Hondy, VW czy jeszcze innego producenta.

Ich tego w zawodówkach uczyli czy co??!! Następny mózg. Mnie wlali 75W90, efekt - wyło, zgrzytało, lewarek pracował jak w Polonezie. W ASO się mnie zapytali, czy w ogóle dało się biegi zmieniać.

tronik1
13-05-09, 21:19
No mechanik ma parę lat na karku ;] to dlatego stara szkoła się kłania chyba. Dla samej ciekawości skontroluje jak ten olej wygląda. Zrobiłem z 15tys km na nim. Bo kiedyś miałem robioną półoś (u tego samego mechanika) i boję się czy nie powstały w związku z tym jakieś ubytki dlatego dla pewności tam zerknę ew. doleję trochę oleju.

teg
14-05-09, 16:28
Hm. Olej w skrzyni się zmienia co... 90kkm? Jakoś tak. Moim zdaniem warto jednak MTF kupić, po co się stresować?

tronik1
14-05-09, 16:32
Tak też myślałem że MTF ale nie wiedziałem czy do Diesla mogę taki wlać. Teraz gdy leję już Magnateca 10w/40 to myślę że nie ma sensu zmieniać na MTF... nic ze skrzynią się nie dziej. Śmiga ładnie. Biegi wchodzą super precyzyjnie z małymi skokami:] bardzo mi się to podoba :] przyjemnością jest zmiana biegów w Hondzie. Jedynie czasem wsteczny nie chce wejść lub czasem wejdzie z małym zgrzytem. Ale... ten typ tak ma :]

abarth81
17-05-09, 09:51
jesli nie chcesz castrola to motul ma specjalny olej przekłądniowy MOTYLGEAR 10w40 polecam to....

tronik1
17-05-09, 11:34
Ok dzięki:] może na przyszłość się przyda. Ale narazie nie zanosi się na zmianę oleju:]
pozdrawiam.

tronik1
19-05-09, 15:41
A czy wie ktoś może coś o tym że niby niektóre samochody mają skrzynię biegów razem ze silnikiem?? Bo mechanik mi mówił że właśnie w takich leje się olej taki sam do silnika i do skrzyni:] czy jest to prawda?? A była może jakaś Honda z takim rozwiązaniem??

abarth81
19-05-09, 16:59
litośc...i zmień tego mechanika...

teg
19-05-09, 17:56
j/w. Też proszę Cię bardzo, nie dawaj więcej zarobić temu człowiekowi. Wiemy się o czym mówił (przykład: motocykle), ale po co on Ci takie pierdoły gada.