Zobacz pełną wersję : Domykanie Szyb
Przeszukałem forum ale nie znalazłem, orientował się ktoś z Was jak to jest u nas z domykaniem szyb. W poprzednim aucie nie miałem takiej opcji do czasu wgrania/poprawienia softu i wystarczyło przytrzymać zamykanie w kluczyku i szyby się domykały.
ale w sumie to trochę dziwne.
przy aucie wybajerzonym na maxa gdzie nie ma nawet suwaczka do nawiewu brak takiej możliwości jest trochę dziwny.
wystarczyło by puścić napięcie na szyby na jakieś 15 sek po zamknięciu auta, tak miałem w alarmie w starym passacie (tam było 30sek chyba) . IMO funkcja przydatna!
To chyba nie jest az takie proste, bo ze wzgledow bezpieczenstwa musi byc jakis czujnik oporowy, zapobiegajacy ewentualnemu przycieciu... Ale faktycznie, w aucie tak napakowanym elektronika mogli dorzucic taki gadget. Choc mnie osobiscie znacznie bardziej brakuje wskaznika ilosci plynu w spryskiwaczu szyby (lub choc kontrolki ostrzegawczej). Patent na plastikowy wezyk mnie po prostu oslabia... :confused:
co do ilosci plynu w zbiorniczku to przy xenonach jest pewien patent ale faktycznie przydala by sie jakas kontrolka..
chyba nie lubicie swoich aut,żeby potrzebna Wam była kontrolka ilości płynu do spryskiwaczy,hm rozumiem jakbyście jechali na dłuuuugie wakacje za granice ,ale jeżdżąc po mieście i nie chcieć zajrzeć pod maskę co kilka dni, ja lubię obejrzeć "co w trawie piszczy b.często",tylko nie piszcie mi "brak czasu" itp
No tak, jak sie uwielbia swoje auto, to nawet poziom paliwa mozna by sprawdzac sznureczkiem, hehe...
Nie wiem jak u was ale chyba tak samo :) jak zaczyna brakować płynu to nie spryskuje lamp tylko samą szybę :) przypuszczam że wężyki z pompek są na różnych wysokościach celowo umieszczone
No tak, jak sie uwielbia swoje auto, to nawet poziom paliwa mozna by sprawdzac sznureczkiem, hehe...
rozumiem ,że Ty raczej tego nie będziesz robił
To chyba nie jest az takie proste, bo ze wzgledow bezpieczenstwa musi byc jakis czujnik oporowy, zapobiegajacy ewentualnemu przycieciu...
jakie przycięcie masz na myśli? W przednich szybach w czasie zamykania jeśli szyba napotka na przeszkodę automatycznie się cofa o ok 15cm
No wlasnie sam sobie odpowiedziales. To samo powinien chyba robic w tylnych? Np zamykasz na chwile auto z dzieckiem na tylnym siedzeniu, a ono akurat wlozylo raczke w otwarta szybke... Albo glowke haha?
browocofil
13-05-09, 07:43
jak zaczyna brakować płynu to nie spryskuje lamp tylko samą szybę
...i nie spryskuje tylnej :D
...i nie spryskuje tylnej :D
No i nie włącza się tylna wycieraczka hahahah :p
Kurna ktos mi zaje... tylna wycieraczke
kurna, mi tez sie noie wlacza tylna wycieraczka. jak myslicie, co to moze byc? bezpiecznik??
prosze o szybka odp!
:D
browocofil
13-05-09, 11:29
kurna, mi tez sie noie wlacza tylna wycieraczka. jak myslicie, co to moze byc? bezpiecznik??
prosze o szybka odp!
może to te chomiki od instalacji coś przegryzły?
My tu gadu gadu ale ... Jest taka możliwość, dzwoniłem do Hondy w Katowicach i miły pan z serwisu powiedział że: wgrać innego softu się nie da tylko trzeba wymienić sterownik szyb na taki który ma taką funkcje i koszt tego sterownika uwagaaaaaa proszę u siąść :D około 1700 zł + robocizna. Wiecie co ?? jakoś przestało mi brakować domykania szyb :)
haha
pamietam ze jak swego czasu zamawialismy opla to jako wyposazenie dodatkowe byl alarm z funkcja domykania szyb. moze z tej strony sprobowac...
My tu gadu gadu ale ... Jest taka możliwość, dzwoniłem do Hondy w Katowicach i miły pan z serwisu powiedział że: wgrać innego softu się nie da tylko trzeba wymienić sterownik szyb na taki który ma taką funkcje i koszt tego sterownika uwagaaaaaa proszę u siąść :D około 1700 zł + robocizna. Wiecie co ?? jakoś przestało mi brakować domykania szyb :)
chyba Bóg ich opuscił..........Można dołożyć za duuzo mniejsze pieniadze alarm z funkcją domykania szyb
chyba Bóg ich opuscił..........Można dołożyć za duuzo mniejsze pieniadze alarm z funkcją domykania szyb
Dokładnie. Ja już wcześniej myślałem o tym i po gwarancji pewnie zamontuję, alarm z domykaniem. Myślę że max 500-700zł za dobry alarm z montażem.
Pod warunkiem że nie pogonię auta wczesniej...:p
A tak OT to strasznie offtopujecie:)
browocofil
13-05-09, 20:48
Można dołożyć za duuzo mniejsze pieniadze alarm z funkcją domykania szyb
kiedyś na allegro kupiłem takie coś, co pobiera sygnał z centralnego i domyka szyby. Coś podobnego: http://moto.allegro.pl/item630638575_modul_automatyczne_domykanie_szyb_2_ szyby.html
Chciałem założyć to w Xsarze, ale jakoś się nie złożyło :) W każdym razie jak rozmawiałem z jakimś elektrykiem o montażu tego, to powiedział, że będzie działać, tylko może doprowadzić do uszkodzenia silnika domykania szyb - że niby zmusza do pracy za każdym razem, gdy zamykamy auto...tyle, że przecież samochód ma czujnik, który wyłącza silnik, po zamknięciu. Nie wiem, nie znam się. Sądzę jednak, że Honda może być zbyt zaawansowana technicznie na montaż takiego wynalazku
kiedyś na allegro kupiłem takie coś, co pobiera sygnał z centralnego i domyka szyby. Coś podobnego: http://moto.allegro.pl/item630638575_modul_automatyczne_domykanie_szyb_2_ szyby.html
Chciałem założyć to w Xsarze, ale jakoś się nie złożyło :) W każdym razie jak rozmawiałem z jakimś elektrykiem o montażu tego, to powiedział, że będzie działać, tylko może doprowadzić do uszkodzenia silnika domykania szyb - że niby zmusza do pracy za każdym razem, gdy zamykamy auto...tyle, że przecież samochód ma czujnik, który wyłącza silnik, po zamknięciu. Nie wiem, nie znam się. Sądzę jednak, że Honda może być zbyt zaawansowana technicznie na montaż takiego wynalazku
To co jest na tej aukcji to urzadzenie które zawsze po zamknieciu dzwi próbuje domknac szyby.Natomiast jak bedzie alarm z funkcja domykania szyb to masz jeden kanał(przycisk) którego dłuzsze przytrzymanie spowoduje zamierzone domkniecie szyb.Tak wiec twój elektryk miał rację.
A co do oszczędnosci na materiałach w tym modelu to wystepuje w wielu miejscach ;)
...a jak kupowałem samochód i zapytałem o domykanie szyb to kierownik salonu (największy ściemniacz jakiego spotkałem) twierdził że domykanie jest złe bo pójdzie napięcie na zamknięte szyby, zwarcie itp. i może spłonąć auto, jak (podobno) stało się z pewnym peugotem:)
ile w tym prawdy nie wiem, ale w sumie prawdopodobieństwo może być, choć w sumie wystarczyło by jakiś wyłącznik krańcowy czy coś takiego za 50gr i po sprawie:)
Peugeoty to sie paliły kiedyś od problemów z instalacją elektryczna w silniku 1.6 16V. Od automatycznego domykania szyb to jeszcze nie słyszalem, żeby płoneły ;)
...a jak kupowałem samochód i zapytałem o domykanie szyb to kierownik salonu (największy ściemniacz jakiego spotkałem) twierdził że domykanie jest złe bo pójdzie napięcie na zamknięte szyby, zwarcie itp. i może spłonąć auto, jak (podobno) stało się z pewnym peugotem
ile w tym prawdy nie wiem, ale w sumie prawdopodobieństwo może być, choć w sumie wystarczyło by jakiś wyłącznik krańcowy czy coś takiego za 50gr i po sprawie
co za bzdura czego takiego to jeszcze nie słyszalem hweheheheheh chyba jemu spalil sie mózg ! mam to w słuzbowej skodzie i powiem jedno super sprawa. Nie trzeba pamiętac bo wiem ze zawsze jak nacisne pilota to on zrobi za mnie resztę, czyli zamknie wszystko co jest do zamknięcia w aucie.
Jak może spalić coś domykanie szyb jak w każdej szybie jest mikro-wyłącznik krańcowy i nawet jak sami chcemy domknąć szybę to słychać charakterystyczne CYK oznacza to że... podaliśmy napięcie na przekaźnik który chce zamknąć szybę ale on dostał sygnał z mikro-wyłącznika że szyba jest u góry i nic dalej się nie dzieje. Układ prosty jak budowa taczki budowlanej :D ehhhhhhhhh jak by nie ta gwarancja pobawił bym się wieloma rzeczami w tym aucie :)
browocofil
14-05-09, 07:11
ehhhhhhhhh jak by nie ta gwarancja pobawił bym się wieloma rzeczami w tym aucie
jakby nie gwarancja, to mógłbyś już nie mieć kasy na zabawę ;) A tak w ogóle to po co otwierać szyby? Klima i to automatyczna jest ;)
Nie wiem jakie jest Twoje podejście do klimy, ale ja zawsze robię małe szczeliny po jednej i drugiej stronie po to by była wymiana powietrza - klima bardzo osusza powietrze i to nie jest dobre dla człowieka i dlatego często mam lekkie "szparki" :) fajnie to brzmi :) w oknach. Kiedyś nawet gdzieś w programie o tym oglądałem.
browocofil
14-05-09, 08:31
ja zazwyczaj otwieram "szeroko" okno co jakiś czas, żeby się przewietrzyło
ja zazwyczaj otwieram "szeroko" okno co jakiś czas, żeby się przewietrzyło
i właśnie takie zachowanie jest zalecane przy klimie
CBR1100xx ,a te szparki w oknach to wg mnie błąd w "sztuce",nie gwiżdże Ci wtedy w środku ?
Jak może spalić coś domykanie szyb jak w każdej szybie jest mikro-wyłącznik krańcowy i nawet jak sami chcemy domknąć szybę to słychać charakterystyczne CYK oznacza to że... podaliśmy napięcie na przekaźnik który chce zamknąć szybę ale on dostał sygnał z mikro-wyłącznika że szyba jest u góry i nic dalej się nie dzieje. Układ prosty jak budowa taczki budowlanej ehhhhhhhhh jak by nie ta gwarancja pobawił bym się wieloma rzeczami w tym aucie
Z tego co rozmawiałem jakis juz czas temu z jednym gosciem w ASO i w 8 genie nie ma czegos takiego jak mikrowylacznik krancowy tylko caly uklad jest oparty na czujnikach halotronowych ktore pamietaja polozenie szyb i jezeli zamontujesz dodatkowy uklad domykania to bedziesz pozniej mial problemy z tym zeby przednie szyby automatycznie Ci sie odsuwaly lub zasuwaly calkowicie z przelacznikow na drzwiach bo w rzeczywistosci beda w innej pozycji niz zapamietal czujnik halotronowy.
Jezeli znajde jakies rozwiazanie to napewno was poinformuje o tym
skferkek - moja teoria zrobieniu domykania jest taka: wykorzystuje impuls który daje nam np. - lub + po przyciśnięciu w pilocie zamykania centralnego i ten impuls poprzez przekaźnik zwiera styki z przełącznika szyby który w tej górnej pozycji odpowiada za całkowite zamknięcie szyby. Bo jak wiadomo ma on dwie pozycje pracy, jaki jest tego skutek uboczny - nie zostawimy szyby uchylonej nigdy ponieważ za każdym razem jak uzbrajamy alarm on jak by za nas podciąga przycisk do góry i zamyka szyby i nic tutaj nie ma położenie szyby i czujnik hallotronowy nic nie zmieni :)
CBR1100xx ,a te szparki w oknach to wg mnie błąd w "sztuce",nie gwiżdże Ci wtedy w środku ?
Przy małych prędkościach nie ale powyżej 100 już tak, wtedy domykam :)
Z tego co rozmawiałem jakis juz czas temu z jednym gosciem w ASO i w 8 genie nie ma czegos takiego jak mikrowylacznik krancowy tylko caly uklad jest oparty na czujnikach halotronowych ktore pamietaja polozenie szyb i jezeli zamontujesz dodatkowy uklad domykania to bedziesz pozniej mial problemy z tym zeby przednie szyby automatycznie Ci sie odsuwaly lub zasuwaly calkowicie z przelacznikow na drzwiach bo w rzeczywistosci beda w innej pozycji niz zapamietal czujnik halotronowy.
Jezeli znajde jakies rozwiazanie to napewno was poinformuje o tym
kur... mam wrażenie że projektując hankę próbowali wymyślić koło od nowa.
Wszystkie auta mają tak i jest dobrze a u nas co innego...:/ to samo np. z czujnikiem temperatury!
mogli bardziej skupić się na dobraniu odpowiednich siłowników do tylnej klapy, plastiku w pianoluku itp.
kur... mam wrażenie że projektując hankę próbowali wymyślić koło od nowa.
Wszystkie auta mają tak i jest dobrze a u nas co innego...:/ to samo np. z czujnikiem temperatury!
mogli bardziej skupić się na dobraniu odpowiednich siłowników do tylnej klapy, plastiku w pianoluku itp.
Ale w każdej firmie są księgowi ;)Próbuja oszczedzać na wszystkim .............
http://allegro.pl/item713448657_autoalarm_do_najnowszyh_samochodow_m agistrala_can.html
Alarm i do tego jeszcze funkcja domykania szyb za rozsądne pieniądze,co myślicie będzie działać domykanie?