Zobacz pełną wersję : Sonda Lambda em2 coupe przed liftem
Witam
Czy któs zna temat sondy lambdy do civiców coupe em2 przed liftem ?? wyskakuje mi na komputerze błąd sondy przed katalizatorem i dostałem uniwwerslana ,kabelki sa roznego koloru ale wiem ze ponoc sa 1v-oltowe i 5v-oltowe i jaka teraz przychodzi u nas ?w aucie były kolory kablekow od sondy:
bialy
zielony
czarny
czarny
a w sondzie uniwersalnej:
bialy
bialy
czarny
szary
Czy bawic sie w uniwersalna czy szukac oryginalnej i czy ta od em2 po lifcie lub od anglika pasuja do tej przed liftem i nie-anglika ??
kupuj oryginalna w aso ok 770zł
nie wiem czy to cie pocieszy i oczywiscie nie zalatwi to problemu, ale bez sondy mozna jezdzic, moze nieznacznie wzrosnie spalanie, ale jak nie masz kasy to nie pekaj na razie - kiedys mielismy w domu toyote carine, 2 lata jezdzila z zepsuta sonda.
hehe jakies to wyjscie jest ,ale ja robie furke na tip top teraz i wszystko ma grac jak nalezy :-) sonde najprawdpodobniej jutro bede mial zalozona takze zobaczymy jak to wygladac bedzie ze spalaniem i czy blad bedzie sie pojawial nadal
podjedz do najblizszego gazownika z ta uniwersalna. Zalatwi to na miejscu :P
podjedz do najblizszego gazownika z ta uniwersalna. Zalatwi to na miejscu :P
dokładnie, kumpel miał w corolce błąd tejże sondy i mu kazali wywalać w aso ponad 1000 PLN a jak to nie pomoże to pajace chcieli mu kompa wymieniać :eek:
ale dowiedzieliśmy się że to normalny objaw związany z kiepskiej jakości paliwem w naszym kraju...
no więc namiar na gazownika który robi jakieś obejścia sondy i sprawa załatwiona za max. 100 PLN...:D
zatem nie słuchaj speców i nie wydawaj kasy niepotrzebnie - zrób jak napisał chedder
pozdro :cool:
andrzejk52
17-05-09, 21:04
kupuj używaną od anglika.
Ciechan jszcze jedno bo zapomnialem, ty sie nie kieruj liftami w doborze sondy, tylko oznaczeniem silnika:) wersja UK jest blizsza pasowania niz US, bo do UK byly te same silniki pakowane. jak masz LS to podejdzie tez od amerykanskiego EX bo tam jest taki sam wydech (droga dedkucji zakladam ze sonda tez, ale dopuszczam jakis blad:) )
zalozylem uniwersalke bo znajomy mechanik zalatwil jakiegos spec sondziarza ,narazie wszystko jest ok ,jak cos to narazie testuje i błędu nie wywala ,pozyjemy zobaczymy :-)
wojtek5300
19-05-09, 21:07
kupuj używaną od anglika.Ja tak zrobiłem . Kupiłem z rozbitka anglika orginał 120zł . Cyka aż miło. Reset compa to zdjęcie klemy na 30 sec. i chodzi .
Tu masz sondy ngk
http://www.ngkntk.pl/index.php?id=1319&pd=1320&t=lambdaneu&lmf=HONDA&h=HONDA&m=Civic+VI
kurde nie wiem u mnie dalej wywala błąd tej sondy wymiana filtra powietrza nie pomogła rowniez , gadałem z pewnym ludkiem i koles twierdzil ze to ze wywala blad sondy nie musi wcale oznaczac ze sonda jest padnieta ,co prawda filtr powietrza byl ostro usyfiony i musialem go i tak wymienic ( teraz czuc roznice w przyspieszeniu nawet o dziwo) no ale pytanie moze ktos bedzie wiedzial ,czy jest cos jeszcze co moglo byc powodować błędy sondy ??