PDA

Zobacz pełną wersję : Katalizator...

andrzej_civic
11-05-09, 17:10
Witam

Mam pytanie słyszalem ze usuniecie katalizatora moze delikatnie ''ozywic'' silnik ile jest w tym prawdy??
mam silnik 1.4i 90km. Jak przeprowadzic taki zabieg heh tzn czym zastapic kata bo strumiennica jakos mnie nie przekonuje pozdrawiam

hypercivic
11-05-09, 17:20
no ja wycągnąłem ze swojego civica kata no i moc jest odczuwalnie wyższa no i wydaje mi sie ze spalanie sie polepszyło
takze osobiscie polecam
jedyny mankament to nieznacznie głośniejsza praca
ale szczerze jestem na tak
pozdrawiam hypercivic

SPUTNIK1957
11-05-09, 17:30
Napewno coś przybedzie mocy, ile tego nikt niewie, mówia że kat zabiera ok 5 KM
Ja skorzystam z okazji i się podepne pod temat i zapytam czy usunioecie katalizatora moze wpłynąć na wiekrze zuzycie paliwa i czy bedzie prawidłowy odczyt dla sondy, chodzi o silnik D15Z3 a tam katalizator jest umiejscowiony zaraz za głowicą, jest tam szerokopasmowa sonda umiejscowiona przed katalizatorem czyli omiatanie sondy przez spaliny się zmieni jeżeli niebedzie przeszkody w postaci katalizatora.

drex87
11-05-09, 17:38
Napewno coś przybedzie mocy, ile tego nikt niewie, mówia że kat zabiera ok 5 KM
Ja skorzystam z okazji i się podepne pod temat i zapytam czy usunioecie katalizatora moze wpłynąć na wiekrze zuzycie paliwa i czy bedzie prawidłowy odczyt dla sondy, pewnie zaraz się znajdą tacy ktorzy sie usmieją wiec odrazu wyjasniam ze chodzi o silnik D15Z3 a tam katalizator jest umiejscowiony bezposrednio za kolektorem wydechowym na wysokości silnika, jest tam szerokopasmowa sonda umiejscowiona przed katalizatorem czyli omiatanie sondy przez spaliny się zmieni jeżeli niebedzie przeszkody w postaci katalizatora, Wiec ?

wywalaj kata zobaczysz jak odczujesz róznice o sonde sie nie mart nic ci nie pokaze jesli wywalisz kata to trzeba zmienic kolektor bo jak sam napisałes u nas jest kolektor wraz z katem ja u siebie wywaliłem kata załozyłem kolektor 4-2-1 i odczułem róznice a co do sondy to badz spokojny nic ci nie pokaze gdyż sonda jest przed katalizatorem

SPUTNIK1957
11-05-09, 17:41
wywalaj kata zobaczysz jak odczujesz róznice o sonde sie nie mart nic ci nie pokaze jesli wywalisz kata to trzeba zmienic kolektor bo jak sam napisałes u nas jest kolektor wraz z katem ja u siebie wywaliłem kata załozyłem kolektor 4-2-1 i odczułem róznice a co do sondy to badz spokojny nic ci nie pokaze gdyż sonda jest przed katalizatorem
Dobra ok, ale gdzie ty tą sonde przykreciłeś, i czy ci wiecaj zaczeła palić

drex87
11-05-09, 18:11
co do sondy to jak kupisz kolektor 4-2-1 do oczywiscie d serii to w nim jest wa mniejsca na sonde ja umiesciłem w tym pierwszym tu na fotce widac choć kiepska jakosc http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=6b6c042049837a33 a co do spalania to troszke spadło gdyz silnik swobodniej wyzuca spaliny

andrzej_civic
11-05-09, 18:34
Fajnie czyli dni mojego kata sa juz policzone:D a co w to miejsce wstawic? jakas rure podejrzewam ...hehe

drex87
11-05-09, 18:54
Fajnie czyli dni mojego kata sa juz policzone:D a co w to miejsce wstawic? jakas rure podejrzewam ...hehe

tak wstaw rurke nie baw sie w jakies strumnienice bo z nimi to róznie bywa a rurka nie zaszkodzi i napewno tansza :P

SPUTNIK1957
11-05-09, 18:55
Dzieki Drex za info , to z tym spalaniem to mnie bardzo podbudowało :D

skolopendra
11-05-09, 18:57
''ozywic'' silnik ile jest w tym prawdy??

jeśli kat jest w dobrym stanie ,to po wywaleniu nie odczujesz różnicy,a nawet można stracić na momencie

lecz nigdy niema reguły

andrzej_civic
11-05-09, 19:01
Podziekowal za info:D
pozdrawiam Panowie i Panie oczywiscie:D

lunatyk
11-05-09, 20:09
rurka rurce nie równa ... jakiś przekrój tej rurki ?

u mnie generalnie coś zaczyna się przepalać chyba bo głosniej się robi przy kolektorze ( srodkowy i koncowy tłumik wymieniony ) i tez mysle zeby sie za tego kata zabrac... :] albo oddac w rece fachowe

SPUTNIK1957
11-05-09, 20:45
jeśli kat jest w dobrym stanie ,to po wywaleniu nie odczujesz różnicy,a nawet można stracić na momencie
A to dlaczego tak się dzieje?, i czy tego momentu duzo ubedzie?,
Wiem że na przyrost momentu w dolnych i srednich obrotach ma znaczenie długość kolektora ssącego tzn im dłuszsy tym lepiej na dole a im krótszy tym lepiej na górze a o wydechu jakoś nigdzie niesłyszałem

crash
12-05-09, 12:41
ja wywalilem kata i moze minimalnie roznica jest w mocy ale to minimalnie.... mam d15z3 ... zadnych bledow itp... faktycznie glosniej jest ale przy calym przelocie roznica nie robi sie znaczaca.... kolektor wjechal od d16costam

skolopendra
13-05-09, 13:18
o wydechu jakoś nigdzie niesłyszałem

http://tuningmania.pl/tuning&serwis/teoriapraktyka/strumienicekleskaczy.htm

i setki innych w necie

SPUTNIK1957
13-05-09, 19:50
Strumiennice mnie nie obchodzą http://hondapodkarpacie.com/viewtopic.php?f=18&t=364&sid=b9e6e6ccfc80d2e75766aa5671be676a

barteks
13-05-09, 22:17
Podepnę się do tematu,
Jak sprawa wygląda na przeglądzie technicznym?? Auto bez kata spokojnie przejdzie badania??

taif1991
13-05-09, 22:46
Jesli nie masz wbitego kata do dowodu rejestracyjnego, przeglad przejdzie bez problemu...

HG__wwa
18-08-09, 20:45
A jeśli ma się wbite w dowód 'Honda Civic 1.5 KAT' ??

andrzej_civic
18-08-09, 21:06
A jeśli ma się wbite w dowód 'Honda Civic 1.5 KAT czyli mozesz miec problem na przegladzie bo jak pisze masz wbity katalizator ale... na wszystko jest w tym kraju sposób:D

qba1983
18-08-09, 23:05
zazwyczaj nie ma z tym problemu. konkurencja jest duza i ja na tym bazuje. podjezdzam do pierwszej lepszej stacji kontroli pojazdow i mowie "magiczne" zdanie.
"dzien dobry, chce zrobic przeglad, zrobie go u pana jesli nie bedzie pan bral pod uwage ukladu wydechowego, bo brak mu kata. reszte prosze kontrolowac normalnie:
jak pan mowi ze nie ma takiej opcji(a tak raz sie zadazylo) to jade do nastepnej stacji. uwierzcie nie mialem zadnych problemow by znalesc taka stacje:D

HG__wwa
19-08-09, 22:39
A no faktycznie.. Kiedyś to były czasy jak motor mi przeszedł przegląd bez ruszania go z garażu.. :D
W takim razie pomyśle o wywaleniu katalizatora.
A jaki kolektor zakładać zamiast fabrycznego kolektora połączonego z katem (D15Z3) ?
Najlepiej coś taniego.
A wziąłbym coś kasy za obecny kolektor wraz z katem?

koli
19-08-09, 23:42
podłącze się i ja
powiem szczerze że już się szykowałem na wymianę kata na strumienice i teraz mam dylemat
jedni mówią tak drudzy inaczej
to co włożyć zamiast kata do mojej hani D14A4

qba1983
20-08-09, 15:16
rurke, lub ewentualnie tlumik przelotowy... strumiennice tez mozesz ale nie mysl ze ona cos zmieni... to cos jak magnetyzery:D

teg
22-08-09, 01:51
Proponuje zamiast katalizatora włożyć sprawny katalizator, nawet tani z jakimś tam wkładem metalicznym zamiast ceramicznego z Allegro. Ew. tłumik przelotowy w obudowie katalizatora. Żadnej strumienicy.

skolopendra
22-08-09, 10:27

http://www.allegro.pl/item712672957_awg_tlumik_w_obudowie_katalizatora_c zestochowa.html

koli
23-08-09, 21:50
http://www.allegro.pl/item712672957_awg_tlumik_w_obudowie_katalizatora_c zestochowa.html

słyszałem że te TŁUMIKI W OBUDOWIE KATALIZATORA wydają z siebie metaliczny dźwięk
po prostu dzwoni ta stal :confused:
ma ktoś z was ten tłumik?

teg
24-08-09, 19:12
Dzwoniła to mi rurka którą wspawałem w katalizator, który wcześniej wytłukłem w środku (nie róbcie tego bez maseczki na twarz, masakra). A środek kata można potem sprzedać...

Wywalenie kata daje prawdopodobnie tyle, że już 5-6 letni nie spełnia swojej roli jak nowy.

dre2008
25-08-09, 11:10
Mi tez dzwonila rurka ..... i po jez zalozeniu zamiast kata - roznicy w mocy nie zauwazylem zadnej ..... oprocz tego ze mi ciszej chodzil WM Sport to na plus nic wiecej nie bylo. A rurka dzwonila tak od 2.500 obrotow do 3500 gdzies - wpadala w rezonans widocznie. Rurka zdjieta i wrzucilem z powrotem swoj katalizator. Jak ktos chetny na rurke z flanszami (od d13b2 - nie wiem czy pasowac bedzie do innych modeli) to zapraszam.

taz666
26-08-09, 07:54
A no faktycznie.. Kiedyś to były czasy jak motor mi przeszedł przegląd bez ruszania go z garażu.. :D
W takim razie pomyśle o wywaleniu katalizatora.
A jaki kolektor zakładać zamiast fabrycznego kolektora połączonego z katem (D15Z3) ?
Najlepiej coś taniego.
A wziąłbym coś kasy za obecny kolektor wraz z katem?

Nie zauważyłem żeby te czasy minęły... :D

Jeśli katalizator jest po słusznym przebiegu 120+ kkm to na pewno coś tam blokuje mocy zwykle 3-5 KM

teg
26-08-09, 18:09
Za stary katalizator można ze 200zł dostać.

drex87
26-08-09, 18:14
Za stary katalizator można ze 200zł dostać.

kto ci tyle daje??

Nitero
26-08-09, 23:19
Podepne sie do tematu. pewnie w niejednej hance to jest ze osłona katalizatora jest przegnita i w czasie jazdy drży co bardzo denerwuje wiec mam pytanie czy mozna poprostu ja usunac i czy katalizator nie bedzie wtedy bardziej podatny na uszkodzenia :PP ???

zieliniaczek
03-09-09, 00:31
nie bedzie... mozesz wywalic

crash
03-09-09, 09:28
jedyne co to uwazaj zeby kable od sondy Ci to wydechu nie dotykaly

Nitero
06-09-09, 10:39
ok wielkie dzieki :)