Zobacz pełną wersję : Problem z nawiewem i wycieraczkami. Eg3.
Witam, mam problem z nawiewem w swojej hani (eg3, d13b2, 95r, klima, pełna elektryka). Otóż, cały czas, nawet jak przesunę dźwignię przełożenia (ciepłe / zimne powietrze, nie te na kokpicie tylko tą za którą ciągnie linka (aby wyeliminować linkę jako uszkodzoną)) to leci cały czas ciepłe powietrze. W zimie nawet tego nie było czuć bo cały czas jeździłem na grzaniu, ale w korku / trasie jest to nie do wytrzymania... Mam pootwierane szyby, szyberdach, a w środku jest masakrycznie gorąco od silnika.... Gdzie jest czerpnia powietrza do kabiny? I gdzie mogę szukać usterki?
Drugi problem. Nie działa mi najszybszy tryb wycieraczek, po prostu wycieraczki stają w miejscu, jak cofnę na inny tryb to działają dalej... Gdzie w jajku jest kontroler wycieraczek?
Pozdrawiam Vati - dodam iż szukałem odpowiedzi - nie znalazłem, większość pytań na forum jest odnośnie nawiewu i nie działającego 4rtego stopnia dmuchawy ;)
Co do nawiewu - suwak ciepłe-zimne działa Ci lekko czy ciężko? Możliwe, że urwała się linka przy nagrzewnicy lub na zaworku doprowadzającym płyn chłodniczy do niej.
Co do wycieraczek - najpierw sprawdź styki silniczka wycieraczki w podszybiu. Przekaźnik pewnie jest gdzieś pod kierownicą.
Czerpnie powietrza masz nad dmuchawą, osłonieta jest tym plastikiem podszybia na spinki, pod nią też jest silnik wycieraczek. A jak ci chodzi klima, chłodzi tak jak powinna? U mnie bez klimy w słoneczny dzień, pomimo ustawienia suwaka na zimne i tak wali dość ciepłe i to jest raczej normalne:) Bez otwierania szyb raczej nie idzie wytrzymać.
no wlasnie nie ma opcji zeby ci zimne lecialo w upalne dni, jak nie masz klimy :D
roznica temperatury miedzy otoczeniem a powietrzem wewnatrz samochodu jest tak znaczna, ze w zimie wydaje ci sie ze leci zimne a w lecie ze leci gorace, wiec po zimie mozna miec wrazenie ze chlodzenie nie dziala a tak naprawde ono ma taka wydajnosc i nie osiagniesz nizszej temperatury niz na dworze, czy cos w tym stylu lol :D
Klima jest... ale nie działa... (ktoś ją odciął i nie mam czasu się za to zabrać jak na razie...) Zobaczę, w sumie może mam syf w podszybiu i przytkany dopływ chłodnego powietrza...;/ Jeździłem wieloma samochodami i wiem jakie powietrze powinno lecieć.. U mnie w trasie przy 90km/h zmieniałem na obieg zamknięty bo nawet na wyłączonej dmuchawie przy obiegu zewnętrznym nie dało się wysiedzieć w samochodzie... jechałem non stop z otwartymi szybami do połowy i i tak ciężko było;/ Jutro sobie zbadam do południa jak to wygląda z wycieraczkami.. Pozdrawiam