PDA

Zobacz pełną wersję : Jak mądrze "'spiąć" usterka z alermem?

AndMal100
16-03-06, 19:16
Witam !!!
Temacik wrzucam tutaj, bo jest w sumie alarm to zabazpieczenie...:-) Jeżeli źle trafiłe to proszę admina o przeniesienie. Dziekuję..:-)

Jestem posiadaczem elektrycznie składanych lustereczek. Poniżej schemacik:

http://img215.imageshack.us/img215/9213/foldingsy1bm.jpg (http://imageshack.us)

Jestem również posiadaczem poniższego alarmu:

http://img469.imageshack.us/img469/5679/alarm9oa.jpg (http://imageshack.us)

Postanowiłem, że lusterka powinny składac/rozkładać się przy włączeniu/wyłaczniu alarmu.
Nie jestem elektrykiem, dlatego pewnie napotkałem na problemy z którymi nie potrafię sobie poradzić:
1. Rowiazanie tego poprzez impuls otwierania/zamykania centralnego zamka jest niemożliwe ponieważ:
- wyłączam alerm rozkładają sie lusterka,
- zapalam samochód, alarm zamyka centralny zamek a lusterka sładają się..:-(
- gaszę samochód, po 5-ciu sekundach centralny otwiera się i rozkładają się lusterka,
- zamykam samochód, składają sie lusterka....:-(
Czyli efekt osiągnięty...ale jeżdziłbym ze złozonymi lusterkami....:-)
Pomijam sytuację kiedy auto zgaśnie (np w wyniku złago puszczenia sprzęgła) i zamek otwiera się...:-)
2. Podpięcie pod kierunkowskazy byłoby możliwe ale boję się co stanie się kiedy włączy się alarm? Lustka będa składać/rokładac się..:-(
Moze ktos poradzi mi jek to zrobić tak żeby rokładały sie i składały tylko podczas właczania/ wyłaczania alrmu....:-)
Z góry dziękuję za pomoc.
AM

adami12
16-03-06, 19:52
sprawdz co pojawia sie na przewodzie do sterowania blokady/czujek i daj znaka (najlepiej małą zarówką do 5 w)

cobra333
16-03-06, 20:22
wyłącz antynapad tzn zeby centralka nie zamykała drzwi po odpaleniu auta, innym sposobem jest odpiecie obwody lusterek od centralnego zamka i wpiecie przekaźnika który eozłącza kusterka przy włączonym zapłonie

AndMal100
16-03-06, 20:40
wyłącz antynapad tzn zeby centralka nie zamykała drzwi po odpaleniu auta,

nie wchodzi w grę....ulubione miejsce gdzie żona kładzie torebkę to fotel pasażera z przodu......:-)

innym sposobem jest odpiecie obwody lusterek od centralnego zamka i wpiecie przekaźnika który eozłącza kusterka przy włączonym zapłonie

antynapad otwiera drzwi 5 sekund po unieruchomieniu silnika.. więc przekaźnik załaczy obwód lusterek i się złożą....:-(

Czy nie da się coś pokombinowac z wyjściem na czujnik dodatkowy - włącza i wyłacza się wtedy kiedy właczamy/wyłaczamy alarm...;-)
AM

emg
16-03-06, 20:49
napisz czy lusterka składają się przy włączonym czy wyłączonym zapłonie i w której pozycji guzika od składania lusterek to Ci podam jak podłączyć. Potrzebny będzie przekaźnik z diodą

AndMal100
16-03-06, 21:06
napisz czy lusterka składają się przy włączonym czy wyłączonym zapłonie i w której pozycji guzika od składania lusterek to Ci podam jak podłączyć. Potrzebny będzie przekaźnik z diodą
1. Składają/rozkładają się przy włączonym zapłonie,
2. To jest guzik impulsowy...naciskam składa sie, naciskam drugi raz rozkłada się..:-) Spójrz na schemat, naciskam guzik, który wysyła 12v impuls do modułu, który składa/rokłada lusterka..:-)
AM

emg
16-03-06, 21:48
no to jeszcze jedno pytanie - czy na pewno jest impulsowy czy może bistabilny

AndMal100
16-03-06, 21:50
Napewno impulsowy...:-)

emg
16-03-06, 21:57
czyli jak raz podasz plus to się składają, jak drugi raz podasz plus to się rozkładają i tak w kółko?

AndMal100
16-03-06, 22:03
czyli jak raz podasz plus to się składają, jak drugi raz podasz plus to się rozkładają i tak w kółko?

Dokładnie....:-)
AM

emg
16-03-06, 22:07
a jesteś w stanie sprawdzić długości impulsów na wyjściu 1 i 5 z modułu lusterek. tam będą się naprzemiennie pokazywać plus i masa

AndMal100
16-03-06, 22:26
Prąd idzie cały czas...odłącznie prądu jest w lusterku w momencie zakończanie składanie/rozkładania..:-)
AM

emg
16-03-06, 22:53
no to trzeba dać moduł centralnego zamka z regulowanym czasem trwania impulsu - kosztuje on ok 30zł i odpowiednio podłączyć pod wyjścia 1 i 5

Rikoo
16-03-06, 22:55
I jak zawsze nasz nadworny elektryk poradzil sobie z tym zadaniem
gratulacje :)

ppm702
17-03-06, 12:08
gdyby nie "usterka" w temacie wątku ... :P

A tak na poważnie, to nie wcześniej jak przedwczoraj myślałem o tym, że Andzej pewnie je zepnie w ten sposób ;) Tyle, że spodziewałem się uzaleznienia składania lusterek od włączonego zapłonu :D

emg
19-03-06, 11:58
aha i dołożyć trzeba kilka diod 1 amperowych żeby zablokować otwieranie i zamykanie od centralnego, żeby było tylko z alarmu

AndMal100
19-03-06, 13:30
Tyle, że spodziewałem się uzaleznienia składania lusterek od włączonego zapłonu

A tak byłoby prościej...???

AM

emg
19-03-06, 13:37
lub możesz dodać przekaźnik, który w momencie włączenia zapłonu odłączy sterowanie lusterek z centralnego

AndMal100
19-03-06, 13:47
lub możesz dodać przekaźnik, który w momencie włączenia zapłonu odłączy sterowanie lusterek z centralnego
Tak, tylko otwarcie zamka centralnego (sterowanego z alarmu) jest 5 sek po wyłączeniu zapłonu...:-) Czyli przekaźnikiem eliminujemy złożenie po zamknięciu zamka...ale zostaje jeszcze drugi impuls..;-)
A może podłączyć do impulsu który idzie do kierunkowskazów? Jest tylko przy zamknięciu/otwarciu auta?
Czy prościej jest uzależnić skałdanie/rozkałdanie od włączonego/wyłączonego zapłonu?
AM

emg
19-03-06, 14:07
no to najprościej będzie podłączyć moduł z diodami separującymi

ppm702
19-03-06, 14:27
dokładnie, przy zapłonie dajesz tylko dwa przekaźniki impulsowe i nawet bez diód będzie hulać ;)

AndMal100
19-03-06, 14:36
dokładnie, przy zapłonie dajesz tylko dwa przekaźniki impulsowe i nawet bez diód będzie hulać

Bo tak.....ma to być funkcjonalne.... I np. nigdy w garażu nie załaczam alarmu a chciałbym co byłybu złorzone aby było łatwiej przechodzić...podłaczenie pod stacyjkę rozwiązuje problem...:-)
A po drugie jak Zią Rikoo zauważył jak wskoczę do auta co by fajki albo gazetkę zapbrać i otworzę z pilota to lusterka będą latały jka wściekłe.......:-)
AM

ppm702
19-03-06, 16:00
więc dlatego myślałem ze właśnie od zapłonu uzależnisz składanie lusterek :)