Zobacz pełną wersję : D15B3 ilość PB w baku podczas jazdy na LPG
Panowie też mam szybkie pytanie, bo jeżdżę większość na LPG w poprzednim aucie miałem pompę paliwa w baku więc musiałem mieć cały czas min pół baku benzyny, czy w moim D15B3 (sedan) też jest w baku, czy w innym miejscu, i czy muszę mieć jakąś stałą ilość benzyny w baku, jeśli tak to ile, żeby się pompka nie zatarła?
z góry dzięki za odpowiedź
a D15B3 nie ma przypadkiem gaźnika i mechanicznej pompki przy silniku ?
siemens_15
08-05-09, 12:48
a D15B3 nie ma przypadkiem gaźnika i mechanicznej pompki przy silniku ?
Dokładnie, d15b3 jest na gaźniku i ma mechaniczną pompę przy bloku. Nic się nie zatrze.
czyli nawet gdybym z pustym pakiem jeździł to też by sie nic nie stało?
Może się stać. Jak jest pompa, to powinno i być paliwo. Nawet szczątkowo.
sory za OT
na serio trzeba miec az pol baku :O to ja nie wiem jakim cudem dzialaja samochody moich znajomych gdzie rezerwa zawsze sie pali bo maja tyle paliwa zeby tylko odpalil
sory za OT
na serio trzeba miec az pol baku :O to ja nie wiem jakim cudem dzialaja samochody moich znajomych gdzie rezerwa zawsze sie pali bo maja tyle paliwa zeby tylko odpalil
jak miałem auto na pełnym wtrysku i pusty bak to spaliłem.. potem założyłem automatyczny wyłącznik podczas jazdy na LPG
podobno pompa chłodzi sie paliwem i jak nie jest cała zanurzona to może sie przegrzać, nie wiem czy to do końca prawda ale większość mechaników jak pytałem to potwierdzała tą teorię
Czyli na logikę przy pompie w baku powinno się jeździć ciągle z co najmniej połową zbiornika? ;) Taka pompa może i jest chłodzona paliwem ale pobiera je z samego dna baku, więc wystarczy mieć rezerwę i nic się nie powinno dziać. Inna sprawa, że na wtrysku przy pracy na gazie ta pompa POWINNA być za pomocą przekaźnika odłączana - tak się to prawidłowo robi przy instalacji LPG.
A niby po co na wtrysku odłaczac pompe? Działajaca pompa oprocz tego że jest chłodzona i smarowana paliwem to przy pracy na lpg chłodzi wtryskiwacze
smarowana paliwem to przy pracy na lpg chłodzi wtryskiwacze
no ale najpierw to paliwo musi w baku być
nie no ja sie zgadzam ze paliwo musi byc ale nie ze od razu polowa baku
Bassmaster
09-05-09, 20:48
Chodzi także o to aby bak nie rdzewiał od środka. Najlepiej podczas tankowania LPG zalać bak do pełna benzyną.
przey elektrycznej pompie w baku powinno być min 10-15l paliwa, paliwo chłodzi pompe która nie powinna być odłączana przekaznikiem dlatego ze obieg Pb chlodzi wtryskiwacze
przey mechanicznej pompie tez powinno być troche paliwa w baku bo ta pompka przeciez caly czas pracuje, jak nie dostanie poaliwa to w koncu sie zatrze