Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : boczne szyby

rocky102
08-05-09, 09:01
witam.
mam pytanie doytczace bocznych szyb w civic 3D 2003r
czy jak boczne szyby sa pokryte rosa ,zaparowane itp. to jak opuscicie szybe to uszczelka wam czysci szybe czy nie .bo u mnie nie.i nie wiem czemu.i czy wogole powinna.
pozdrawiam.

agent
08-05-09, 10:19
Nie. Wg mnie to plus bo się nie rysują jak są pokryte piaskiem i kurzem.

jaspero
08-05-09, 11:12
zgadzam sie z kolega powyzej :) a o czystosc szybki dbamy samemu :) stuka wam szybka od kierowcy?

Szejklo
08-05-09, 11:26
zgadzam sie z kolega powyzej :) a o czystosc szybki dbamy samemu :) stuka wam szybka od kierowcy?

Jak jest chociaż uchylona to stuka :mad: Podobno wystarczy podregulować (podokręcać?) prowadnice podnoszące szybę...Jak będzie ładniejsza pogoda to może się za to zabiorę...

wojtek5300
08-05-09, 11:36
Mi stuka za kierowcą od pasażera w 5d. Jade na wymiane tulejek w siedzeniu to mi maja podregulować na prowadnicach .

action
08-05-09, 12:00
Mi tez uszczelka nie czysci szyby.

emano
08-05-09, 20:06
ja napisze tak jak miałem owiewki to przestało stukać?niestety jedna się ułamała to ,drugą wyciągnołem i zas stuka z dwóch stron.Chyba skuszę się jeszcze raz na owiewki.
Żeby nie było nie na tema to u mnie tez nie zbiera całkowicie szronu,czy tam pary z szyb bocznych.

Brad
08-05-09, 21:47
tez sie kiedys zastanawialem czy nie powinna zbierac rosy bo tez mi nie zbiera i sa tego plusy i minusy, plus bo nie rysuje szyby ale minus ze trzeba otwierac szybe zeby przetrzec rose lub krople deszczu ktore sa wkurzajace zwlaszcza w nocy. A co do stukajacej szyby to tez mi stuka i kiedys sciagnalem ta zaslone na drzwiach od razu mowie uwaga na te zatrzaski ktore trzymaja te plastiki bo bardzo latwo je zlamac ja zlamalem dwa na szczescie jeden sie dalo przykleic:)(teraz juz mam na to patent zrobilem klucz wlasnej roboty do podwazania tych zatrzaskow). Ale zdjalem i zalozylem spowrotem bo linka od klamki i od elektrycznych szyb jest przyczepiona do tej obudowy i nie chcialem czegos sknocic a do tego potrzeba dwoch osob zeby jedna przytrzymala obudowe. Ale nawet moze jutro rozgrzebie to spowrotem bo ta szyba mnie drazni na maxa jak jest zamknieta wszystko jest spoko ale ledwo uchyle i juz na dolkach sie tlucze. A tak wogole ma ktos manuala ktore to prowadnice trzeba podregulowac?

kasik
09-05-09, 08:07
To widze ze nie ja jedyna ma taki problem ze stukającą szybą.. denerwujące przeokrutnie.. ale w wolnej chwili trzeba sie bedzie za to zabrac :)

Brad
09-05-09, 15:12
sory za OT ale jak juz piszemy o takich drobiazgach to jeszcze sie tylko zapytam jak jest u was w wersji po lifcie z ruszaniem? chodzi mi dokladnie o moment ruszania u mnie po lifcie musze przy ruszaniu najpierw dodac gazu minimalnie wczesniej a dopiero potem puszczac sprzeglo bo inaczej by zdechla. Pytam o to bo mam porownanie z wersja przed liftowa brata gdzie ruszanie jest o wiele przyjemniejsze bo mozna rownoczesnie puszczac sprzeglo i dodawac gazu i nie ma mowy o zgasnieciu silnika, auto szybciej wchodzi na obroty. Oczywiscie juz sie do tego przyzwyczailem ale wolalbym miec tak jak u brata. A u mnie jest tak jak kuzynka ma w VW polo dokladnie tak samo najpierw musi byc gaz potem sprzeglo nie wiem czy to po prostu nowe silniki tak maja czy u mnie jest cos nie tak, a jak jest u was?

piotrek15
09-05-09, 19:21
U mnie to samo trzeba po prostu miec wyczucie bo bardzo łatwo zgasic ten silniczek, raz nawet tak mi zgasl ze niepoczulem zero szarpniecia ja gaza opór a on stoi patrze na obrotek a tam Zero hehehe. Co do szyby to polecam pod uszczelke od zewnątrz wyciąc z gumy (polecam dendtke rowerowa) cieniutki pasek na długosc szyby i wsadzić go miedzy szybe a uszczelke, musi byc cienutka guma bo gruba będzie za bardzo tarła o szybe i bedzie się wolniej otwierała, ja tak zrobiłem i zero brzęczeń.

Hrabia Von Lesser
11-05-09, 19:32
Co do szyby to polecam pod uszczelke od zewnątrz wyciąc z gumy (polecam dendtke rowerowa) cieniutki pasek na długosc szyby i wsadzić go miedzy szybe a uszczelke, musi byc cienutka guma bo gruba będzie za bardzo tarła o szybe i bedzie się wolniej otwierała, ja tak zrobiłem i zero brzęczeń.

Ale rozbierałeś drzwi? czy tylko paseczek wcisnąłeś między szybę od zew str? nie wyłazi to jak szyba idzie w górę? dociska ? Jak gruby/szeroki ten paseczek?

piotrek15
11-05-09, 20:10
Pasek jest jakieś 5mm szeroki, grubosc to zwyczajna dędtka od roweru wsadzasz od zewnątrz między szybke a uszczelke, najlepiej otwórz szybę całkowicie powkładaj to i zamknij szybke, jezeli by się cięzko zamykała to wez cienszą gume, ja ro biłem to zarówno przy samym lusterku jak i przy słupku, szyba niebrzeczy nawet jak zamykam drzwi gdy jest otwarta,

Marek Podlaskie
12-05-09, 19:04
W moim autku niestety tez szybki nie sa wycierane.Moze tak ma byc