Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z pilotem?

ArturNOW
07-05-09, 20:54
Posiadam Honde Civic 5D 95' MA8 i mam w niej taki polot. Otwiera on drzwi, ale nie zamyka. Czy to normalne i co ewentualnie może być przyczyną. Jeżeli potrzebujecie jeszcze jakiś danych to piszcie. Dzięki.

raq22100
12-05-09, 17:58
Musiał być zobaczyc co jest przyczyną, najprościej to zacząć od sprawdzenie przy jakim kolwiek siłowniku czy podawane jest napięcie na przemian, są tam 2 kable, przy otwieraniu na jednym jest +, na drugim -, przy zamykaniu odwrotnie. Jeśli działa tylko otwieranie a zamykanie nie, a napięcie się nie pokazuje to znaczy że trzeba się dotac do centralki CZ, tam ponownie zbadać z tym napięciem, może być tez pomieszane z kablami, które zasilają centralkę. Nie rozumiem jednego, pilot byl jak juz kupiles i wszystko bylo ok od poczatku czy zle od poczatku? Jak dobrze to albo centralka siadla, albo coś nie łączy na kablach, jeśli od początku tak było (tzn. źle) to znaczy że albo poprzedni właściciel źle podłączył centralkę albo tutaj moz ebyc wiele innych powodów ;)

pozdrawiam,

ArturNOW
16-05-09, 15:40
To było tak. Sam zamek centralny działa dobrze. Jak kupiłem to pilot nie działał. Nie było baterii. Wymiana nic. Okazało się, że dioda ma jedną nóżkę urwaną. Wymieniłem diodę i jest przepływ. Tylko właśnie nie zamyka drzwi, a mi się wydaję, że to tak oczywiste, że powinien :-) Jak zamykam to słychać piknięcie, ale nie dam głowy, następnym razem sprawdzę:-)

raq22100
16-05-09, 21:07
a to piknięcie to z samochodu, rozumiem? Jeśli tak to znaczy że kabel do zamykania gdzies jest najprawdopodobniej uszkodzony (nie przyepływa prąd), tak jak mówie najlepiej sprawdzić czy cetralce czy daje prąd.

pzdr,

ArturNOW
17-05-09, 19:47
Tak z samochodu. Niedługo sobie posprawdzam, bo teraz wyjąłem aku żeby prostownikiem podładować.

Dzięki za sugestie.

Ok jednak przy zamykaniu nie ma nawet piknięcia ze strony samochodu...

voxuran
19-05-09, 13:00
Witam, podłączę się do tematu bo mój centralny też szaleje. przez kilka pierwszych miesięcy wszystko było ok ale później się zaczęło. Chodzi o to że po zamknięciu z pilota centralny się zamyka i natychmiast otwiera, a gdy za którymś razem w końcu się zamknie to później i tak się otworzy nie wiem dokładnie kiedy ale przychodzę po pracy na parking a auto otwarte (alarm jest nadal włączony) centralny montowałem sam ,jakiś Maxicar z Allegro za 120 zł

raq22100
19-05-09, 16:17
hmm, są 2 możliwości, druga najbardziej prawdopodobna.
1) Przejrzyj kable, od centralki do siłownika, może być gdzieś jakieś zwarcie,
teraz ta najprawdopodobna
2) Centralka padła ;( Ale nie martw się, ja kupiłem za 60zł i ładnie chodzi ;)

pozdrawiam,