Zobacz pełną wersję : Nie otwiera się szyberdach.
Witam.
Mam problem z elektrycznym szybrem. Po naciśnięciu guziczka coś tam szumi, coś tam działa jakby silnik żył, ale pokrywa dachu ani rusz.
Pouczony pięścią już miał chęć się otworzyć, ale nadal nic.
Co jest przyczyną takiego blokowania szyberdachu?
zaparł się może na uszczelkach, próbowałeś ręcznie go otwierać??
miałem tez tak i jak kolega wczesniej podpowiada napewno zaparł sie na uszczelkach. Proponuje silno pchnąć a później przesmarowac czyms do uszczelek
zaparł się może na uszczelkach, próbowałeś ręcznie go otwierać??
No właśnie po jednym uderzeniu tak jakby chciał się otworzyć. Nie napierałem dalej bo bałem się że się nie zamknie później :D
Tez tak mialem nie chcial wyjsc do gory wiec "pomoglem" mu lekko piescia a potem uszczelke tylna spryskalem silikonem tak by byla tlusta i jest ok:)
Potwierdzam. Po nasmarowaniu czymś do uszczelek problem zniknął.
Taki temat już był. Nasmarować uszczelke, 80% Civiców ma, miało, lub bedzie miec ten problem :)
Mam inny problem z szyberdachem, Vgen.
Przy otwierniu dachu wszystko jest okej, natomiast nie ma tak jak gdyby ogranicznika, który by sterował praca silniczka. Silniczek od dachu PISZCZY okropnie po zakończeniu otwierania, tak długo jak trzymam przycisk otwierania dachu. To samo jest z zamykaniem, szyber jest już zamknięty, przycisk jeszcze mam wciśnięty, wtedy silniczek jak by chce dociskać szyber do końca. Mam 91 rok produkcji, eg4. Sprawdzałem u kumpla, u niego się szyber domyka elegancko, a silniczek przestaje pracować w momencie złożenia dachu. OCB?
U mnie też piszczy, ale tylko po otwarciu. Po zamknięciu nie.
Dzięki za podpowiedz.
Pomogę mu ręcznie i przesmaruję mu gumy :P
Szyber po pomocy ręcznej otworzył się do połowy i chyba silnik zdechł.. nie mogę do domknąc :mad: