Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : nauka jazdy

pobo22
06-05-09, 19:45
cześć, w tym roku chcę zrobić kat.A i tu rodzi się moje pytanie czy są szanse żeby nauczyć się jeździć motorem po za takimi kursami ? bo wiemy że taki kurs będzie o dużo za mało żeby wyjechać na nasze nieszczęsne drogi chodzi o praktyczne obsługiwanie się motorem od tankowania po hamowanie

pozdrawiam
Łukasz

cbr1100xx
12-05-09, 13:38
Bardzo ogólne pytanie. Kurs da ci podstawy i wstępne informacje. Po za kursami nie ma za bardzo jak, chyba że masz kogoś kto ci pożyczy moto lub będziesz jeździł bez prawka :)

pobo22
19-05-09, 07:34
hm precyzując bardziej...... może wyjściem będzie jechać na jakiś mały spocik i poprostu pogadać ? a rajcują mnie te maszynki :D

kenny
19-05-09, 10:28
Skąd jesteś? Bo jak z Wawy i okolic to polecam szkołę Tomka Kulika

pobo22
19-05-09, 19:56
Józefów obok Pruszkowa, już znalazłem jego stronkę http://www.scigacz.pl/Tomasz,Kulik,3159,t.html i czas się brać do roboty

ps2039
26-05-09, 13:49
jeśli z Warszawy to może Promotor (www.pro-motor.pl/)

Iri
18-11-09, 17:01
żeby prawko na A zrobić to chyba trzeba mieć kurs i jakieś jazdy bo Cie nie dopuszczą do egz

NOLAN
09-12-09, 20:21
Pierwsze co zrob prawko,potem kup sobie jakas maszyne najlepiej na pierwszy sprzet golasa i niesluchaj pieprzenia ze 600 nie jedzie itd bo to teksty mistrzow prostej albo ludzi ktorzy maja stycznosc z moto w internecie jedynie na youtubie ;)

Jak chcesz jakies konkretne odpowiedzi na konkretne pytania to pytaj ;)

HUNTER82
16-12-09, 16:38
Skąd jesteś? Bo jak z Wawy i okolic to polecam szkołę Tomka Kulika

rowniez POLEzam PROMOTOR najepsza szkola. chlopaki naucza cie jak przezyc na moto a nie jak zdac prawko.

Salwek
20-12-09, 10:57
Nolan nie przesadzasz czasem z tą 600tka? No chyba że autor tematu ma już doświadczenie w miarę. Na 600 nigdy bym się nie odważył zasiąść.

Nowik86
20-12-09, 18:10
Nolan nie przesadzasz czasem z tą 600tka? No chyba że autor tematu ma już doświadczenie w miarę. Na 600 nigdy bym się nie odważył zasiąść.

Jemu chyba chodziło o to że nawet 600 już porządnie śmiga i żeby niesłuchał kogoś kto mu będzie mówił żeby od razu wskoczył na 1000...więc wydaje mi się że napisał ok.

No chyba że jestem w błędzie ale to niech NOLAN się wypowie...;)

NOLAN
23-12-09, 23:15
Dokladnie to mialem na mysli ;) Nieraz trafial sie cwaniak ktory szczycil sie ze dosiada litra a co sie pozniej okazywalo na trasie ten motocykl kierowal nim a nie na odwrot ;)

Nowik86
24-12-09, 10:05
Dokladnie to mialem na mysli ;) Nieraz trafial sie cwaniak ktory szczycil sie ze dosiada litra a co sie pozniej okazywalo na trasie ten motocykl kierowal nim a nie na odwrot ;)

Racja...
Ja planuję coś kupić teraz w zimę lub na wiosnę już napewno...od dawna choruję na motor i czas spełnić marzenie:) Szukał był jakiejś 500-tki lub 600-tki max na początek. Ma ktoś coś poleconego,sprawdzonego???:D

NOLAN
25-12-09, 11:41
Ja na wiosne bede sie ze swoim sprzetem musial rozstac,doinwestowany gsx-r 600 z 99' w oryginalnym malowaniu,cena bedzie bardzo atrakcyjna bo nie mam paracy a kasa potrzebna.Takze jak zainteresowany to pisz.

Nowik86
25-12-09, 12:44
Ja na wiosne bede sie ze swoim sprzetem musial rozstac,doinwestowany gsx-r 600 z 99' w oryginalnym malowaniu,cena bedzie bardzo atrakcyjna bo nie mam paracy a kasa potrzebna.Takze jak zainteresowany to pisz.

poszło pw

Ordi
28-12-09, 22:43
Znam przypadek typa, co jeździł GSX-Rem 600 z 2005r i ciągle nażekał na brak mocy i chciał sprzedać i kupić 1000ca. Podjechał do znajomego do salonu i kumpel podączył mu urządzenie co sprawdza w jakim stopniu używa się gazu itd. Typ troche z tym pojeździł. Póxniej okazało się że typ ani razu nie odkręcił gazu na 100% a średnie odkręcanie manetki było okolo 30% :D Typ tylko z siebie buraka zrobił bo nawet mocy nie potrafił wykorzystać :D

Ja na początek polecam pojemność max 600ccm i używać to z głową. Wbrew pozorom to motocykle z tej klasy ostro już popierd*%$&ą ;) Ewentaulnie na początek dobre jest GS500 lub CB500. Po roku zawsze można zmienić na większy ;) 1000ccm fajne ale tylko do jazdy w trasie - praktycznie w każdym zakresie obrotów ma się dostatek mocy. 600tką trzeba więcej biegami wajchować. Niedawno szukałem moto i celowałem głównie w 1000ccm, no ale trafiła mi się okazja i wziąłem R6 '07 :)

maciekxxxx
04-06-10, 02:35
Tez polecam PROMOTOR w Wawie

Jeśli ktoś szuka motorku to pisać, w ciągłej ofercie ubezpieczlani jest ok 300sztuk do wyboru
Chetnym wysyłam stronki www

Diduś
31-10-12, 11:41
Ja bede sprzedawac Horneta 900 ostro doinwestowanego LeoVince nowe opony kiera kierunki led no pług kolor biała perła na masa tego ;) 51tys przebieg przy 41tys robiony rozrząd cena 10tys nie podlegająca negocjacji i dodam że to mój pierwszy motocykl i latam na nim juz 2 sezony wsiadłem na 900 i nie żałuje i śmieszy mnie pierd....lenie że 900 jest za moce jak ktoś nie ma fantazji oraz lata jak debil to się gdzieś szybko rozj... a co do rozkręcania manety to wszystko zależy od nastawienia :) i psychiki ;)

Austin
01-11-12, 19:53
Znam przypadek typa, co jeździł GSX-Rem 600 z 2005r i ciągle nażekał na brak mocy i chciał sprzedać i kupić 1000ca. Podjechał do znajomego do salonu i kumpel podączył mu urządzenie co sprawdza w jakim stopniu używa się gazu itd. Typ troche z tym pojeździł. Póxniej okazało się że typ ani razu nie odkręcił gazu na 100% a średnie odkręcanie manetki było okolo 30% :D Typ tylko z siebie buraka zrobił bo nawet mocy nie potrafił wykorzystać :D

Ja na początek polecam pojemność max 600ccm i używać to z głową. Wbrew pozorom to motocykle z tej klasy ostro już popierd*%$&ą ;) Ewentaulnie na początek dobre jest GS500 lub CB500. Po roku zawsze można zmienić na większy ;) 1000ccm fajne ale tylko do jazdy w trasie - praktycznie w każdym zakresie obrotów ma się dostatek mocy. 600tką trzeba więcej biegami wajchować. Niedawno szukałem moto i celowałem głównie w 1000ccm, no ale trafiła mi się okazja i wziąłem R6 '07 :)

Zgadzam się z tobą jesli ktoś wczesniej nie jezdził motorem to polecany jest zawsze od małego pojemności.Ja zaczołem od Suzuki GS500 i powiem ze dla początkującego taki motor nie jest czyms słabym sprzętem zeby nie zrobisz se krzywdy :)

Diduś
05-11-12, 12:59
Motorynka > CBR 125/50 :PP 3miechy miałem ( nauka jazdy prywatnie kupiony ) Hornet 919 i mam go już 2 sezony przelatane 10tyś km i prawie opona zamknięta z dziewczyna latając i jak dla mnie nie ma czegoś takiego jak 600 czy 900 jak ktoś ma olej w głowie i wie gdzie można zapier,... to będzie żył,... ja latam agresywną jazdą na Motocyklu ale nie w mieście jak debil na kole ze świateł... itp. dodam ze na kole nie latam i nie będę a dlaczego bo to już jak dla mnie kozaczenie i popisywanie się a od tego się zaczyna i potem są wypadki bo jedzie kozak co myśli ze umie wszystko i efekty są drastyczne... i teraz się będę przesiadać na Litra CBR rr LWG !

gumis1990
07-02-13, 20:14
ja zaczynalem (mimo ze jestem młody) od wsk125 -> mzk etz250-> java 350-> rf600-> teraz grzeje sie ma YZF 1000 thunderrace:D Na poczatek nie kupuj nic z kawasaki naprawde narwane motory:D (chodzi o scigacze innymi nie jezdziłem) nie przyspieszaja tak gładko(no nie wiem jak ci to opisac poprostu mu ładujesz i nagle jest duzo wiekszy kop, chyba ze ten poprostu był jakos zle wyregulowany, lubia tez przy ostrej reducji ściac koło), nie wiem jak hornety, fazery i inne bo naprawde przyjemnie jedzie sie banditem jak dla mnie, ja na pierwszy motor bardzo przyjemny.