Zobacz pełną wersję : sprzęgło Exedy - jakie?
Panowie szybkie pytanko mam
Auto EK3 D15Z6 - skrzynia S40 wylatuje a w jej miejsce będzie z Vgena D15B2 - jakiego szukać sprzęgła Exedy. Pod D15Z6 czy D15B2 ?? Może lamerskie pytanie ale wolę sie upewnić żeby nie dać plamy :)
pozdrawiam
chyba takiej jakie będzie koło zamachowe w silniku (jesli są inne)
takie do Dserii ze sprzęgłem hydro.
takie do Dserii ze sprzęgłem hydro.
nie do końca rozumiem - można jaśniej
skrzynie są zamienne p&p Zamach chyba pozostanie z z6 więc w zależności jaki zamach to pod niego szukać sprzęgła ??
jaśniej: sprzęgła w Dseriach (D15/D16) od 92 do 00 są TAKIE SAME
... i o to chodziło :)
dzięki
a czy w D15Z6 i D13 nie są przypadkiem inne?
a czy w D15Z6 i D13 nie są przypadkiem inne?
sa inne maja mniejsza tarcze jak pamietam 200mm
D15Z6 ma na pewno 200mm ale czy D15B2 także ??
przeciez kupujesz sprzeglo do silnika a nie do skrzynii
jaśniej: sprzęgła w Dseriach (D15/D16) od 92 do 00 są TAKIE SAME
Pati proszę Cię bez pisania bzdur :) Nie są takie same !
D15Z6 ma sprzęgło 200mm a D15B2/D15B7/D16Z6 212mm.
Musisz szukać sprzęgła 200mm jeśli zostawiasz seryjny zamach.
Ja na Twoim miejscu poszukał bym zamachu z 5gen pod 212mm i dokupił Exedy 212mm od D16Z6, które ma mocniejszy docisk niż w przypadku D15Z6 i od razu ten zamach odelżył.
Ja mam taki zestaw czyli zamach od D16Z6 odelżony do 4.7kg + Exedy dedykowane do D16Z6. Jestem mega zadowolony.
to ja też podłączam sie pod temat będę robił hybrydową skrzynie w moim b7-vtec i odchudzał zamach powiedzcie mi czy seryjne sprzęgło wytrzyma czy montować exedy stage 1 prosze o porady
skolopendra
08-05-09, 18:35
mi czy seryjne sprzęgło wytrzyma
jakiś czas na pewno :)
ja mam u siebie lekki zamach, hybryde i exedy zamiennik oem
i gdybym mial to robic jeszcze raz dalbym mocniejsze
...czyli jeśli nie zmieniałbym koła to szukać sprzęgła 200mm i ewentualnie odelżyć seryjne koło a jeśli zmiana koła by była to szukać 212mm z 5gen lub kupić np. findoze i do kompletu sprzęgło już 212mm np EXEDY - czy dobrze zrozumiałem?
Ps. jest jakiś forumowicz który sprzedaje tanio sprzęgła EXEDY ?? szukałem bez rezultatów w dziale sprzedaż.
Ps. Zamach z 5gen D15B2 z 1995r byłby godny zakupu ??
civicolsztyn
11-05-09, 16:30
http://www.allegro.pl/item609029638_sprzeglo_honda_civic_mazda_exedy.htm l
Masz tu chyba w miare godziwej cenie. Wlasnie zamowilem sobie te sprzeglo do mojego d15b7
skrzynia mi padla weic odrazu wymieniam na d13b2 a do tego z toczylem seryjny zamach o poltora kilo.
Jak wszystko sie zlozy to napisze jak to ze soba dziala i czy jest roznica w *******.... ;)