Zobacz pełną wersję : d15z1 błąd 15
witam, od pewnego czasu dręczy mnie problem, auto gaśnie i nie chce odpalić sprawdzam i wyskakuje mi błąd 15 byłem u mechanika i powiedział, że wszystko jest ok! ale powiedział, że nie jest pewny czy to nie aparat zapłonowy jest tego przyczyna, nie wiem czy przyczyną tego jest również mulenie miedzy 2 a 3 tys obrotów, odpinałem dolot i nadal było to odczuwalne natomiast na LPG nie ma takiego problemu, pomóżcie mi bo nie chcę wydawać kasy na marne bo chyba do mojego silnika czyli d15z1 pasuje tylko aparat z d16z6 czy to prawda??
czy przyczyną tego może być moduł zapłonowy??
Sygnał wyjściowy układu zasilania (impulsu zapłonu)- sprawdź wtyczki przy aparacie zapłonowym i ECU.
wtyczki oraz cewka jak i świece oraz kable były sprawdzane
tak wiec wymienie modul i zoabcze czy tego byla przyczyna
rozbierz aparat zaplonowy na czynniki pierwsze, bardzo dokladnie wyczysc, zwroc szczegolna uwage na konektory oraz kable, moze cos jest zasniedziale, przetarte itp. po calosci zrob ogledzimy wiazki i pinoutow ECU oraz przy ap.zap bo moze cos losowo nie kontaktowac. jak bedziesz wszystkiego pewny na 101% to dopiero wtedy zastanawiaj sie co wymienic zeby bez sensu nie wydac $
zauważyłem, że wyskakuje mi ten błąd po szybkiej i agresywnej jeździe, bo teraz spokojnej jeździe jest spokój