Zobacz pełną wersję : Wydech
Piszę w Stylingu ponieważ wg mnie sam końcowy to g* a nie performace - raczej chodzi tutaj o aspekt wizualny i.. e.. "odsłuchowy" :D
Sprawa ma się tak - szukam do siebie jakiegoś konkretnego tłumika... czegoś co będzie trochę a'la apexi chociaż nie wiem, czy chcę do d13 taką dużą rurę z tyłu :D Problem polega na tym, że poza nazwami typu montii ulter wm czy blackflame nic mi do głowy nie przychodzi :confused: Poradzilibyście coś chłopaki co ładnie wygląda, ładnie mruczy no i najlepiej by to był kwasiak a nie zwykłą nierdzewka (dlatego jeszcze nie kupiłem "słynnego" WM). Osobiście bardziej skłaniam się albo ku montiemu a'la apexi lub blackflame'owi. W tym pierwszym wypadku niepokoi mnie fakt, że nie ma silencera...
...Bartuś...
05-05-09, 13:16
Tłumik M-tech'a lub od M-Tech na zamówienie coś Ci dorobią(jeżeli chcesz mniejszą puszkę lub końcówkę)...Tu link do nich:
http://www.tlumiki.mwx.pl/
a czemu nie chcesz WM? Ladnie wyglada, ladnie mruczy...
słyszałem, że WMy to mierne wykonanie. Koledze np na jałowym brzęczą nity i z tego co czytałem to się dosyć szybko przepalają
to chyba zle slyszales :D sporo osob z forum ma te wydechy, chwala je... ze dosyc dobrze wykonane i po dlugim, dlugim czasie ladnie wygladaja... no i nie jest on jakiejs wielkosci spustowej rynny :D i to wkladka, dobra rzecz :) z wkladka prawie jak na seri, bez niej, wiadomo... wlasnie go zamowilem na allegro,
wm sport wykonanie i jakosc doskonale odzwierciedla cena :)
blackflame jest swietnie wykonany i moge polecic, po 1,5 roku jest jak nowy ale go zdjalem bo mi sie znudzil :) glosnosc w normie jak wszystkie tego typu tlumiki, jak duzo tras masz to nie polecam, da sie zyc ale jednak bas to bas, meczy ucho
meczy ucho, tak jak zapewne głośne opony i car audio hehe :D Też się właśnie skłaniam ku blackflame'owi ponieważ WM'a to nie chcę, a magnaflow wychodzi 5dyszek drożej :D
blackflame jest swietnie wykonany i moge polecic, po 1,5 roku jest jak nowy ale go zdjalem bo mi sie znudzil :) glosnosc w normie jak wszystkie tego typu tlumiki, jak duzo tras masz to nie polecam, da sie zyc ale jednak bas to bas, meczy ucho
Potwierdzam, że wykonanie blackflame to niezła liga. 2 lata go mam u siebie i jest jak najbardziej OK.
btw. w piątek go ściągam i lepie w to miejsce coś nowego, bo też zaczął mnie denerwować głośny samochód.
J/W mam blackflame'a od 2 lat.. zero rdzy, nie wypalil sie itp.. tyle ze wg mnie jest mocno glosny... nawet na tych 2 silencerach na trasie jest to meczace za to w miescie daje rade:D
a ja mam wm sport i to 3 lata i nie rdzewieje i nie jest wypalony, wiec kto co ma to chwali
a ja mam dokładnie taki i jestem bardzo zadowolony.http://allegro.pl/item620841860_tlumik_apexi_n1_style_sprawdz_brzmie nie.html bez wkładki bosko mruczy a z wkładką jest cichutki jak seria. moge go polecić z czystym sumieniem
a ja mam wm sport i to 3 lata i nie rdzewieje i nie jest wypalony, wiec kto co ma to chwali
reszte masz serie? bez wkladki da sie jakos wytrzymac? :D
Dobra, panowie co radzicie z tyc "rurek" do ~350pln :D? Blackflame z założonym silencerem nadal jest głośny??
reszte masz serie? bez wkladki da sie jakos wytrzymac? :D
mam wkrecaną rurkę przelotową zamiast katalizatora, jezdze z silencerem, ktory wczesniej zostal przeze mnie odciety przy konca co daje fajny gloosny rasowy dzwiek
bez wkladki wlaczam alarmy w samochodach obok ktorych przejade i w rezonans wpada mi tylna polka i szyby, dodatkowo pojawia sie brzyski bas ktorego nie nawidze, stad jezdze z wkladka ;-)
Free ja jeżdżę od paru tygodni na blackflame z allegro tym za 300zł około i powiem Ci że nastawiłem sie że nawet bedzie gorzej. Jeżdżę ze zdjętym silencerem i przyznam że jest głośno ale znośnie. Jak sie założy silencer to już wogóle spokojnie do zniesienia. Ja jestem ogólnie zadowolony i na krótkie przejazdy jak ja jezdze do 20km się to nadaje. Podrkęcasz radio i nie przeszkadza nic :P
ja ostatnio nabyłem z allegro replikę apexi n1, wydech seria i bez silencera nie wyobrażam sobie dłuższej trasy bo by mi chyba banie rozniosło ;) jest naprawdę głośno tyle mogę powiedzieć, z silencerem jest już lepiej, jak dla mnie znośnie chociaż czasem też potrafi zamruczeć soczystym basem :) kiedyś w 4genie miałem wmsporata ala mugen i wydech zrobiony na dwóch przelotowych tłumikach i wydaje mi się, że było ciszej ale może mi się tylko wydaje ;)
Tez mam WM'a i szczerze mowiac z zalozona wkladka czasami sie wkurzam ze tak cicho:)..Ale bez wkladki to przy slabej glowie(ale to przy kazdym przelocie)jest gloooosno:)
Dobra, po prostu jak uważacie :D? Kupować WMa czy lepiej blackflame'a? Trudno i ocenić jakość bo co osoba to opinia... :(
Ja w moim D13 miałem blackflame'a i powiem Ci tak, jak się samochód kręciło na maksa to fajnie się odpychał, ale do jazdy po mieści moment obrotowy strasznie spadł. Jazda po mieście z takim tłumikiem nie jest uporczywa pod względem dźwięku, ale jak jedziesz w dłuższą trasę to trzeba to zagłuszać muzyką.Teraz zamieniłem sobie go na normalny tłumik od VTi i nawet bez ozdobnej końcówki wyglądało fajnie. Teraz można jeździć spokojnie bez obawy ze panu niebieskiemu coś się nie spodoba, a wydech wcale nie stracił na temperamencie.
Dobra, po prostu jak uważacie :D? Kupować WMa czy lepiej blackflame'a? Trudno i ocenić jakość bo co osoba to opinia... :(
Bierz WM :D z wkladka jak na seryjnym tlumiku, bez bardzo glosno No i to jest dobre, a nie ze caly czas sie wydziera ten tlumik. masz ochote poszalec to poszalejesz, nie masz ochoty, to cichutko, no i bardzo ladnie wyglada!
WM z wkładką jest niby cichy? :eek:
Mi dekiel podnosiło tak to buczało. No fakt, środkowy przelot i zamiast kata przelotowy, no ale... WM ogólnie buczy :p
Jeździłem na serii, potem 2 lata na Blackflame, a od dzis mam TwonLoop'a
Proszę was nie gadajcie, że jakikolwiek a'la mugen z wkładką jest prawie jak seria bo to bujda, albo ktoś miał dziurawa serię.
al taka jest prawda, moj wm 100mm przed modyfikacja wkladki byl jak seria i to nie tylko moj
Rowniez bede sie tego trzymal,obawialem sie ze bedzie za glosno,ale na WMie z wkladka jest na tyle cicho ze kazda trasa staje sie przyjemnoscia:)..mam bardzo czula glowe na halas,a ten tlumik z wkladka wprost masuje me uszy:P
Bierz WMa za te pieniadze naprawde sie oplaca..
WM po tygodniu jest wydmuchnięty. Jeżdze na tym wydechu od 1,5roku i jest naprawdę baaaaardzo głośno i do tego brzęczy ale to wina całego układu a nie tylko wydechu. Ogólnie jeśli miałbym kupować to nie kupiłbym drugi raz WMa mimo że nie rdzewieje ani nic ale dlatego że po tygodniu jego wygłuszenie znika jak bańka mydlana...
może i racja bo ja jak miałem wma to po około miesiącu zauważyłem, że w środku zrobiło się głośniej niż na początku, jak było na zewnątrz wolę nie wiedzieć ;)
Hehe, właśnie zamówiłem WM'a. Wycinam kata, i kolektorek 4-2-1 będzie głośno ? - z pewnością ale coś za coś :)
bedzie glosno nawet z wkladka
Hehe, właśnie kupiłem http://www.allegro.pl/show_item.php?item=623058504 zostawiam kata, i kolektorek 4-2-1 będzie głośno ? - z pewnością ale coś za coś
:D:D:D;)
kupiles jakiegos szrota, nawet nie wiadomo czy ma wkladke
eee wkladki sa na allegro za 25zł;)
Wypowiem sie jeszcze na temat WM'a wczoraj zostal zalozony.
Co do wygladu:
Jesli jest dobrze zalozony, ladnie dopasowany do zderzaka, wyglada bardzo ladnie, nie jak jakas rynna, czy komin, ale nie jest tez maly, taki w sam raz :)
Odczucia akustyczne:
Poprostu sie w tym dzwieku zakochalem :D Z wkladka sobie tylko delikatnie mruczy, bez niej jest poprostu bosko :D nie da sie tego opisac, kto tego nie slyszal na zywo.
Za taka kase, nie kupi sie lepszego wydechu! Polecam. Wart swojej ceny.
taif, wypowiedz się jeszcze raz na jego temat za miesiąc lub dwa. Wtedy odpowiedź będzie bardziej rzetelna.
taif, wypowiedz się jeszcze raz na jego temat za miesiąc lub dwa. Wtedy odpowiedź będzie bardziej rzetelna.
True. Ja sie jarałem jak nie wiem po założeniu. Po prawie miesiącu nie ma tej ekstazy a przy dłuższych jazdach powyzej godziny to mnie czasem łeb boli przy Blackflame a co dopiero przedmuchany WM :P
ja jezdzilem 2 lata na wm sport i nie narzekalem nic nie brzeczaly buczal tez pieknie i pewnie buczal by dalej tyle ze auto sprzedalem :)
to w co w końcu mam celować? z tego tematu nie wynika kompletnie NIC! :) wiem już, że apexi drze jape, od blackflame'a boli łeb, WM mruczy ale się *******za... zależy mi na czymś co będzie ładnie brzmiało, ale nie będzie żadnych bólów głowy. mam dość nieprzyjemne wspomnienie z jajka, kiedy to koło 3-4 tys. obrotów rezonans w budzie był dość nieprzyjemny i zdarzało się, że zatykało uszy.
przyznam się jednak, że interesuje mnie apexi... :rolleyes:
To kupuj apexi style'a... takie wydechy nie maja prawa byc ciche szczegolnie jesli np wytniesz kata.... tak wiec patrz ktory Ci sie bardziej optycznie podoba, finansowo ile mozesz przeznaczyc... ja bym bral albo jakas dobrze wykonana podrobe apexi albo blackflame'a...
przyznam się jednak, że interesuje mnie apexi...
Mozesz spokojnie go brać tłumok z wkładką naprawde daje rade!! nie jest moze najciszej ale śmiem twierdzić że jakiś Wm sie do niego nie umywa. Jeżdze na replice Apexi już ok. miesiąca i jest naprawde ok. Ja zaczynasz cisnąć dzwięk jest naprawde *****isty a jak jade delikatnie do 3 tyś. to słychać jedynie delikatny pomruk .
Czy ktos cos powie mi jeszcze na temat tych replik APEXI N1 ? Musze kupic jakis wydech do H bo seria sie rozleciala i zaczyna pierdziec. Teraz pytanie, jaki wydech wybrac 3,5 czy 4 cale? Do EG4.
http://moto.allegro.pl/item637498685_tlumik_apexi_n1_replika_mugen_jdm_4_ cale_tuning.html
Ja mam od tego kolesia tłumiczek i musze przyznać ze jest całkiem porządnie wykonany. Jeżdzi już w aucie ok. miesiąca i nic sie z nim niedobrego nie dzieje. Moge Ci go spokojnie polecić bo jest wart naprawde swojej ceny.:) To czy bedzie 3,5 czy 4 cale zależy wyłącznie tylko od Ciebie ogólnie z tego co sie orientuje to on ma tylko 4 calowe. Mam paru znajomych co jeżdzą z tymi tłumikami już dłużej niż ja i nie mają żadnych zastrzeżeń!
Kolego wydech od silnika mam serie, chce zalozyc tylko ten koncowy jak myslisz jak to bedzie z glosnoscia?
Jesli masz kata to będzie w miare cicho, dobrą sprawą w tym tłumiku jest silencer który go troche wycisza. Ja mam układ zrobiony na dwóch przelotowych tłumikach i końcowy replika N1 i ogólnie daje rade. Przy jeżdzie do 3 tyś. słychać ładny basik po przekroczeniu jednak tych obrotów robi sie o wiele fajniej.:D
masz gdzies fiilmik jak gada twoj sprzet?
no przykro mi ale niestety nie :( ale powiem Ci tak za tą cene nic lepszego nie kupisz, alternatywa może być jedynie jakić Wm ale te tłumik sa bardzo słabe potrafia sie wypalic już po miesiącu
Wiem WM nie chce, mialem okazje jechac z kumplem z WM i za glosno, za duzo basu, a nie chodzi mi o bas. Wiesz moze czy mozna kupic jakies opaski na wydech zeby go podczepic?
Słuchaj te tłumiki ogólnie charakteryzuja sie tym że są głośne ponieważ sa to pełne przeloty, więc musisz sie dobrze zastanowić żeby póżniej nie żałować. Jak chcesz mieć cichy wydech z delikatnym basem to proponuje rozejrzeć sie za dedykowanym Ulterem, będzie wtedy znacznie ciszej. Opaski sa widziałem kiedyś na allegro, ale z tym podejrzewam ze dobry tłumikarz poradzi sobie bez problemu. Tu masz filmik poglądowy bez silencera http://www.youtube.com/watch?v=Nj872K8orGA&feature=related podobnie jest u mnie :D
Jeśli chcesz mieć pełny przelot i ciszę w pełnym zakresie obrotów to tylko TwinLoop :)
Wiem bo mam.
Tez chcialbym twinloop ale to juz $$$ :)
Najlepsza byłaby możliwość przejażdżki autem, które ma apexi N1 na pokładzie... chyba się jednak skuszę, bo Manies tak zachwala. Najwyżej będę zmuszony kupić ibuprom :rolleyes:
Tez chcialbym twinloop ale to juz $$$ :)
TwinLoop robiony przez rozgarniętego tłumikarza wyjdzie Cie niewiele więcej niż taka replika N1.
ludziska ma ktos recepte na niepirdzacy wydech tylko basowy ?? w ktorym miejscu wstawic srodkowy wydech zeby pozbyc sie metalicznego brzeczenia ?? czy w miejscu seryjnego srodkowego tlumika czy tam gdzie katalizator ??
ludziska ma ktos recepte na niepirdzacy wydech tylko basowy ?? w ktorym miejscu wstawic srodkowy wydech zeby pozbyc sie metalicznego brzeczenia ?? czy w miejscu seryjnego srodkowego tlumika czy tam gdzie katalizator ??
Ja mam tylko końcowy (Ulter Sport 100mm) i na pierdzenie nie narzekam, bo ładnie basowo mruczy, a jak się rozgrzeje to poezja :D
chyba się jednak skuszę, bo Manies tak zachwala. Najwyżej będę zmuszony kupić ibuprom
Zachwalam? Nie do końca miałem to na myśli:D Trzeba mieć świadomość że tłumik jest głośny (z wkładką jest znośnie) i jak ktoś jeżdzi dużo w trasie to szczerze odradzam, jak jest to miasto może być. O zachwalaniu można jedynie powiedzieć w momencie porównywania go do tłumików WM.
Ja mam tylko końcowy (Ulter Sport 100mm) i na pierdzenie nie narzekam, bo ładnie basowo mruczy, a jak się rozgrzeje to poezja :D
a nie masz tego metalicznego podzwieku ?? masz caly przelot zrobiony??
Ja mam ala'Mugena, 4-2-1 (z6) i wycięty katalizator i nie słychać żadnego nie przyjemnego dźwięku :)
kurde to juz nie wiem co mam robic bo u mnie przy 2,5 tys do 3,5 tys slychac metaliczny podzwiek ktory brzmi jakby jakies blachy drzaly w srodku a zadnych takowych nie ma . ale mam pomysl zeby spowrotem wspawac srodkowy tlumik on niby dziala jako rezonator co wy na to??
a nie drga ci moze obudowa peknieta i zardzewiala od rur ? taka miedzy podłoga a rura ? mi drgałą osłona katalizatora i bez niej przestało.
a nie masz tego metalicznego podzwieku ?? masz caly przelot zrobiony??
Ja na całej długości mam tylko rurkę, no i końcowy Ultera tak jak pisałem. A ten metaliczny odgłos ma mój kolega (tylko on ma przy 5000 obr) i z tego co mówił to katalizator w dupę daje. Za niedługo to wywala i wstawia rurkę :)
a nie drga ci moze obudowa peknieta i zardzewiala od rur ? taka miedzy podłoga a rura ? mi drgałą osłona katalizatora i bez niej przestało.
no wlasnie nie ma juz zadnej oslony bo myslalem ze to one ale nadal jest to samo :( juz nie wiem co mam robic :( chyba zostaje tylko wspawanie tego rezonatora
Ja bym w miejsce kata wstawił przelotowy np. AWG a w seryjne miejsce seryjny srodkowy, ewentualnie przesunąć go jak najblizej baku (słyszałem opinie ze jest troszke ciszej). Ja mam wstawione takie dwa tłumiki plus końcowy przelot i zadnych brzęczeń nie mam.
No istalo sie - mam apexi n1 i jestem zadowolony z wjkladka :) bez tez jest *****iscie ale na krotko :P
A ja dzis własnie zdjąłem N1 i powróciłem do serii :D
Ps. Jak ktoś zainteresowany to jest do sprzedaży ale konkrety w odpowiednim dziale i w odpowiednim czasie :)
a ja odwrotnie z seri zminilem na cos innego a konkretnie WM- wiec orginaly leza :)
Ja bym w miejsce kata wstawił przelotowy np. AWG a w seryjne miejsce seryjny srodkowy, ewentualnie przesunąć go jak najblizej baku (słyszałem opinie ze jest troszke ciszej). Ja mam wstawione takie dwa tłumiki plus końcowy przelot i zadnych brzęczeń nie mam.
wspawalem przedostatni rezonator seryjny i mam juz idealnie wiec jest to jakas recepta na metaliczne dzwieki :)
moglbys wytlumaczyc dokladniej co i gdzie wspawales? tzn jaki tłumik (gdzie kupić) i w którym miejscu dokładnie. Bo też mam problem z brzeczeniem miedzy 2,5-3,5tyś obr.
Manies mogles szybcej mowic ze bedziesz sprzedawal! :)
-=GrZeSiEk=-
26-05-09, 20:13
Tez sie wlasnie zastanawiam nad WM ale doszly mnie sluchy ze warto kupic dedykowany tlumic Ulter do Civica. Co wy na to ???
a my na to, ze nas doszly sluchy ze jeszcze lepiej kupic oryginalnego spoona sprowadzonego z Japonii
Frydzio- jak masz pisać posty nic nie wnoszące do tematu to lepiej nie pisz nic.
dedykowany ulter to bardzo dobry wydech za rozsądne pieniądze. Niedość że jest cichutki to jeszcze dodaje troszkę mocy czego o przelotach rzędu WM czy ala Apexi nie można powiedzieć ponieważ jest liczony dokładnie do twojego samochodu. tj modelu, pojemności silnika itp itd...
Przypominam, że jesteśmy w dziale Styling, czyli trzymamy się walorów wizualnych lub dźwiękowych. Do reszty jest jeden ogromny temat, więc tu go nie powielamy.
Manies mogles szybcej mowic ze bedziesz sprzedawal!
Decyzja padła z dnia na dzień, mnie jakoś nie bawi opcja ryczącego wydechu który nie przekłada się na moc,a jak wiadomo D13 nie jest narazone na wielkie przyrosty mocy :) Polatałem parenaście dni i powiedziałem basta hehehe:D
Jakby ktos chcial wiedziec jak sie zachowuje apexi n1 na seryjnym calym wydechu od eg4 - z wkladka jest dobrze, nie urywa glowy, przy zakreconych szybach - OK bez wkladki ryczy glosno. Nie wiem czy nie dodaje mocy, ale na seryjnym koncowym nie zerwalo mi przyczepnosci na 15" a teraz zrywa za kazdym razem.
to jest STYLING i nikogo w tym wątku i w tym dziale głośność nie powinna interesować!!!