Zobacz pełną wersję : Sworzeń/Drążek - Strasznie skrzypi :/
Witam
Panowie jest taki mały problem i najgorsze jest to że nie mogę za bardzo zlokalizować przyczyny.
Problem polega na tym ze dziwwne skrzypienie pojawiło mi się jakoś przeszło pół roku temu i po prostu następnego dnia znikło a pare dni temu znowu powróciło i juz nie stety nie chce mojej Hańki opuścić :/
Skrzypienie to wystepuje na lewym kole i przez felge widać było że podczas skrzypienia przenosiło sie to na osłone tarczy która lekko drzała. Wystarczy lekko poruszać kierownicą lewo prawo o 1-2mm i juz skrzypi na wyłaczonym jak i włączonym samochodzie(wspomaganie). Najgorsze jest to że np wystarczy że samochód postoi np przez noc lub pare godzin i skrzyienia nie ma wystepuje jak znowu pojeźdze troche np po dziurach.
Dzisiaj z qumplem zdjeliśmy kolo przy okazji zmiany kół i oczywiście kiedy zaczołem ruszać kierą to przestało skrzypieć i najgorsze jest to że nie widac tam jakiś uszkodzeń gum itp. Nie wiem czy to drążek czy to sworzeń np wahacza dolnego ale dzwięk jest tak mega przerażający taki metaliczny starsznie :/ Już to kiedyś miałem jak mi się w matizie wyrąbały sworznie wahacza dolnego ale dzwięk występował podczas poruszania się samochodu góra/dół a tutaj mam podczas ruszania sie samochodu góra/dół (nawet jak się wysiądzie np) i podczas kręcenia kierownicą i teraz zgłupiałem. Samochodem telepie z deka powyżej 120km/h (nie wiem jak na nowych kołach bo wcześniejszym nie ufam) a dzisiaj coś zaczeło chyba ściągać mnie na lewa czyli na ta stronę z której skrzypi więc co to Hmm drążek ?
maciek070188
09-05-09, 20:48
tez cos mam takiego ze mi sprzypi a raz nie.. ale mysle ze to sprezyna chodz nie jestem pewny moze to sworzen?
Mam identtycznie, wymieniłem drążek i końcówkę drążka, miesiąc bez skrzypienia i znowu. Nie mam pojęcia co to.
panowie mam to samo tylko z prawej strony i jak jadę autem to jak by nie odbijała kierownica czasami, podejrzewam zapieczony swożen wahacza górnego w poniedziałek wymienię to dam znać.
U mnie bylo skrzypienie z tylu,wymienilem amorki i cisza(po zalozeniu springow -4cm) z przodu minimalnie tez juz slychac,takze tez jest opcja ze to moga byc amory:)
Ja miałem takowe skrzypienie w prawym kole jak skręcałem kierownicą to strasznie skrzypiało. Były takie dni że w ogóle nie skrzypiało nawet na miesiąc przestało. I miałem tak samo że jak zdiołem koło i kręciłem to przestawało skrzypieć....
Co się okazało swożeń dolnego wachacza się wykańczał. I mi koło odpało na zakręcie. Więc lepiej tego nie lekceważcie i idźcie wymienić swożnie dolego wachacza. Ja tak jezdziłem pół roku i koło mi odpadło..
Pozdrawiam
Racja, wymienię dwa sworznie i będzie ok.
U mnie tak skrzypi z przodu od strony kierowcy:( mechanik powiedzial mi ze to sworzen wahacza dolnego bo mial cos takiego w swoim aucie. W tym tygodniu powinienem oddac auto do warsztatu. Z tym kolem to powazna sprawa
Panowie, jaki koszt wymiany wychodzi?
mialem dokladnie to samo co jest opisane w pierwszym poscie. Wejscie strzykawke z jakims olejem moze byc silnikowy, I wstrzyknijcie do sworznia jak ustanie znaczy ze t swprzen jest do wymiany. U mnie byl to swporzen tez raz skrzypial raz nie. Glownie jak troche pojezdzilem. Wiec u Was pewie tez to jest sworzen
pozdr
Heh zapomniałem o tym temacie bo zaraz po jego napisaniu właśnie wiozłem strzykawkę i nalałem oleju (silnikowego) w sworzeń i nie piszczy. W tej chwili nie wymieniam tego bo swap hebli leży i czeka więc się po drodze zrobi :)
Heh zapomniałem o tym temacie bo zaraz po jego napisaniu właśnie wiozłem strzykawkę i nalałem oleju (silnikowego) w sworzeń i nie piszczy. W tej chwili nie wymieniam tego bo swap hebli leży i czeka więc się po drodze zrobi :)
Zrobiłem tak samo i rzeczywiście przestało piszczeć..... tylko że jakieś 2 tygodnie temu sworzeń się rozsypał i podczas jazdy wahacz prz... w felge i miałem problem. Objawy tuż przed rozsypaniem sworznia to ciężka praca kierownicy, nie chce odbijać tak jakby była czymś ściśnięta. Ale to tylko pare minut tak popracuje bo później szlak trafia sworzeń.... Więc trik z olejem odradzam, chyba że chwilowo i przymierzamy sie już do zakupu nowego sworznia.
dokładnie takie mam objawy czyli kupuję najlepiej dwa sworznie pozdro.
Zrobiłem tak samo i rzeczywiście przestało piszczeć..... tylko że jakieś 2 tygodnie temu sworzeń się rozsypał i podczas jazdy wahacz prz... w felge i miałem problem. Objawy tuż przed rozsypaniem sworznia to ciężka praca kierownicy, nie chce odbijać tak jakby była czymś ściśnięta. Ale to tylko pare minut tak popracuje bo później szlak trafia sworzeń.... Więc trik z olejem odradzam, chyba że chwilowo i przymierzamy sie już do zakupu nowego sworznia.
U mnie występował efekt w szczególności na zakrętach lekkiego przycinania się kierownicy nie wiem jak to opisać ale po prostu na chwile miałem po prostu ciężej na kierownicy i teraz to skrzypienie. Co do sworznia to wiem że to operacja chwilowa za maks 3 tygodnie wymieniam sworznie z całymi piastami bo robię swapa na 262mm z przodu :) Mam mega nadzieje że się do tego czasu nie rozpier*** i dlatego ograniczyłem dłuższe trasy i pałowanie :)
Kurde Panowie! Właśnie przeglądam forum bo dzieje mi się tak samo jak wy to opisujecie i tu temat opisany kropka w kropkę jak ja mam! Raz skrzypi, raz nie skrzypi, przy wchodzeniu w zakręt mam taki efekt i wrażenie jakby mi ktoś za kierownicę pociągał i jakaś siła działała! Jak ruszam to mi niekiedy koła same lecą w prawo a przy hamowaniu niekiedy w lewo. Na postoju jak skręcam to skrzypi metalicznie, raz cicho a raz bardzo głośno. Trochę niepewnie się będę teraz czuć podczas jazdy jak poczytałem o tym odpadaniu kół! Zmieniam to na dniach! Tu nie ma na czym oszczędzać i na co czekać. Ciekawa sprawa to jeszcze to że osłonę tarczy hamulcowy dociska do tarczy niekiedy i przebiło ją na wylot!
maciek070188
15-05-09, 12:00
ja tez wymieniam sworzen na dniach haha porazka z tym jest ja jak skrecam tez czuje jak by ktos za kierownice mi lapal nieraz heh
Panowie dziś wymieniłem sworznie dolne i jak ręką odjął aż lżej się kręci kierą. Nie skrzypi, nie stuka i nic się nie przycina.
Jak zobaczyłem stare sworznie to się przeżegnałem :eek: prawie trzpienie powypadały. Nie czekajcie , z wymianą nie jest tak tragicznie choć nie łatwo. pozdrawiam.
A mi jednak odbój skrzypiał. Trzeba było rozebrać amora i wazelina techniczną po odboju, rurce amora i po poduszkach górnych i jest git. Uffff
maciek070188
26-05-09, 16:47
a ja wymienilem sworzen i nie skrzypi jak ruszam kierach i na dziurach tez nie to dobrze;)
To na bank sworzen bo wymienilem i skrzypienie zniknelo!!!
maciek070188
27-05-09, 23:58
no na 1000 procent;] mowil mechanik ze byl w fatalnym stanie rozsypany hehe
Odwołuje ten odbuj! Po dniu wruciło potworne skrzypienie przy ruchach kierownicy, hamowaniu i przyspieszaniu! Wymieniłem sworznie, które po wymontowaniu okazały ieś w fatalnym stanie i objawy mineły!
Na 4 miliardy % to są sworznie!!!
Można zamykac temat:p
Temat stary, ale chciałem sie podzielić swoją historia :p
Miałem identyczne objawy jak koledzy. Wiedziałem, że to sworzeń dolnego wachacza, ale zwlekałem z wymiana. Efekt był taki, że sworzeń pękł ! Całe szczeście, że na podjeździe.
Przyjaciele, wymieniajcie skrzypiące sworznie !
roberto_30
18-07-11, 20:09
Witam!
Mam ten sam problem już od dłuższego czasu w moim civicu:-/ Najgorsze jest to, że faktycznie cięzko jest zlokalizować problem, w końcu udałem się do mechanika, a właściwie kilku i każdy miał inną teorię co wiąże się z tym że wymieniłem prawie wszystko co mogło skrzypieć, albo przyczyniać się do skrzypienia. wymienione są drążki i końcóki drążków, górny wahacz bo już też miał luzy, przeguby, tarcze, klocki i właściwie jedyne co pozostało to właśnie dolne sworznie. wydaje mi się że to może być właśnie problem tak jak pisał kolega wcześniej, mam nadzieję że to pomoże... A jeśli nie to dalej trzeba będzie unikać hamowania, bo wstyd hamować tak zgrzyta...
Pozdro
koszt sworznia około 40 zł czyli żaden i lepiej wymienić 2 sworznie L i P. miałem ten sam problem i teraz muszę wymienić całą prawą półośkę.
u mnie jak sworzeń wysiadł to pewnego razu gdy przejeżdżałem przez rondo odpadło mi koło:(