PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana żarówki

Sensor
04-05-09, 21:46
Spaliła mi się żarówka w od swiateł mijania. W instrukcji mam podane że jest to zarówka 12V-60/55 W (H4/HB2). Nie moge znaleść tak oznaczonej żarówki. Znajduje albo H4 albo HB2. Znalazłem jescze że "żarówki HB2 można zastosować do reflektora H4". To w końcu jaką mam kupić? Czy wymiana jest łatwa?

LemonR
04-05-09, 21:50
Kup H4

Czy wymiana jest łatwa?
Czy to prowokacja?

Sensor
04-05-09, 21:54
To nie prowokacja. Serdeczne dzieki. Moje pierwsze auto. Jestem kompletnym laikiem.

Karol
04-05-09, 22:48
Jak nie chce ci się manewrować pod maską to zawsze możesz wyjąć reflektory ;)
Nie powinieneś mieć najmniejszego problemu z wymianą, jak będziesz wyciągał starą to dla świętego spokoju zobacz w którą stronę była włożona.

Nie wiem jak jest u ciebie z oświetleniem ale ja osobiście dzisiaj się wkur.... bo po 2 miesiącach spaliły mi się philips night2vision (jakoś tak się nazywają) i teraz myślę nad tymi zestawami bixenon z allegro. Prosty rachunek jak mają mi się palić te żarówki co 2 lub 3 miechy to już ten zestaw mi się zwraca.

LemonR
05-05-09, 07:19
Ale ile kilometrów zrobiłeś przez te 2 miesiące. Generalnie Philips robi świetne żarówki. Aż dziwne że tak szybko padły może masz coś z elektryką nie tak. Ja mam Philipsy GT150 starczają mi na około 8-10kkm.

agent
05-05-09, 08:34
Ja się w o góle dziwię co jest z tymi żarówkami H7. Wielu moich koegów (i ja też Fabię) ma auta z reflektorami z żarówkami H7 i wszystkim sie palą dość często (marki różne). Za to H4 nigdy mi sie jeszcze nie przepaliła w żadnym aucie (poprzednie 3 lata, obecny Civic 2 lata).

Karol
05-05-09, 11:00
Ale ile kilometrów zrobiłeś przez te 2 miesiące. Generalnie Philips robi świetne żarówki. Aż dziwne że tak szybko padły może masz coś z elektryką nie tak. Ja mam Philipsy GT150 starczają mi na około 8-10kkm.

Dokładnie nie wiem ale coś około 4000 km, jedna spaliła mi się już wcześniej ale z braku czasu nie miałem tego jak załatwić i teraz druga poleciała. Mam teraz tylko długie światła. Ogólnie fabrycznie żarówki wytrzymały mi od 2003 roku do początku tego roku. Nie wiem od czego to zależy ale elektrykę właśnie miałem sprawdzaną i wszystko jest ok. Być może teraz robią takie żarówki że niby lepiej święcą itd. ale trwałość mają nie najlepszą.
Tak apropo tych philipsów GT150 jak one starczają tylko na 8-10 tys km to jest to dość krótki okres świecenia. Fabryczne które miałem starczyły na prawie 85000 tys km. Dlatego poważnie się zastanawiam nad tymi ala zestawami bixenonów tylko jak zacząłem szukać na allegro i porównywać te zestawy to zgłupiałem. Na każdej aukcji każdy twierdzi że ma super zestaw i tak porównywając zobaczył że żarówki w niektórych zestawach maja kijowate mocowanie i nie wiem też co jest z tymi przetwornicami, niby każda ma homologacje ale jak patrze na te opakowania i na te naklejki to stwierdziłem że takie to ja sam domowymi sposobami mogę zrobić...

xaoo
05-05-09, 12:47
temat o żarówkach mamy tutaj...
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=32593

wracając do żarówek.. miałem h4 w przedlifcie CTR/astrze1/corsie1 - nigdy nie padły...
teram mam polifta i zestaw h1/h7... podobne żarówki jeździły u mnie na clio/corsie2/a3

żarówki h1 i h7 świecą jaśniej ale mają dużo dużo mniejszą trwałość natomiast jazda ze spaloną jedną żarówka powoduje szybkie spalenie drugiej żarówki dlatego polecam zawsze mieć zapasową sztukę i od razu uzupełnić...
bo już pomijam h1 w super/hiper markiecie 8 PLN na stacji 28pln...

do poczytania
http://www.dziennik.pl/auto/article28175/Jak_wybrac_zarowke_samochodowa_.html

Sensor
05-05-09, 13:39
Udało się. Żarówka wymieniona.Obyło się bez zdejmowania reflektora i akumulatora.Teraz zastanawiam się czy drugiej też nie wymienić. Chodzi o to żeby były jednakowe. Kupiłem żarówki Boscha za 9 złotych. Zobaczymy jak długo wytrzymają.

LemonR
05-05-09, 13:51
Jeżeli włożyłeś żarówkę innej firmy to jak najbardziej lepiej wsadzić dwie równe. Bo jeśli tej samej firmy /ten sam typ to możesz zostawić. Najlepiej wieczorem z większej odległości sprawdzić czy świecą równo i tym samym kolorem.

Frenk15
25-04-11, 12:05
Miałem problem z wymianą żarówki postojowej civic 1.7 CTDI po liftingu.

Żarówkę zakłada się od nadkola trzeba odgiąć plastikową osłoną nadkola.
Żarówkę wymieniłem ale się znowu spaliła po dwóch miesiącach (Taki szajs sprzedają, że nawet problem z żarówką za 0.60zł zaraz po złożeniu pociemniała od środka).

Kolejna wymiana wypadła w czasie mrozów i podczas wymiany ułamałem plastykową osłonę nadkola.

Teraz założę LED'y i może będzie spokój.

Leeo
25-04-11, 22:33
są 2 takie tematu, więc jeden idzie do zamknięcia..
link do kolejnego: http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?25213-%BFar%F3wka-pozycji-prz%F3d-jak-wymieni%E6&p=1319184#post1319184