Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kierunek toczenia opon

berserker1
04-05-09, 18:45
Mam opony letnie Dunlop SP Sport 200. Czy ktoś orientuje się czy mogę je zamieniać dowolnie stronami ( lewa - prawa ?) Czy nie są to czasami opony kierunkowe ? Nie widzę tam żadnej strzałki na oponie. Pytam bo prawa zewnętrzna strona bieżnika wydaje mi się że ta rzeźba opony ma odwrotny skos niż lewa strona auta...

mickee
04-05-09, 20:33
A masz napis OUTSIDE na boku opony? Głowy nie dam sobie obciąć ale one chyba nie są kierunkowe. Trzeba tylko pilnować żeby OUTSIDE było zawsze na zawnątrz samochodu.
Ale pewny nie jestem.

mariusz999
04-05-09, 20:51
Opony kierunkowe mają "strzałki" a asymetryczne napis "outside", który musi być po zewnętrznej, widocznej stronie opony, a dalej tak jak napisał:

Trzeba tylko pilnować żeby OUTSIDE było zawsze na zawnątrz samochodu.

berserker1
04-05-09, 21:39
Nie ma ani strzałki ani napisu outside - czyli można dowolnie przekładać opony?

karpik85
05-05-09, 00:10
To są opony symetryczne - można je zakładać dowolnie. Jak byś ich nie zamontował i tak będzie dobrze.

kenny
05-05-09, 11:04
a kto mi to wyjaśni?:confused:

http://www.avonracing.com/fitment_page.html

BUBA
05-05-09, 17:25
a które to ten numer specyfikacji?
choc jaki by nie był dziwne, ze zawsze ma bycpo tej samej stronie na osi.
ciekawe jak sie ma umiejscowienie tego numeru do okreslenia outside albo rotation.
ciekawe opisanie fwd i rwd:D

maciekr
05-05-09, 19:05
Kącik "Wulkan radzi" :D

Te AVONY to pewnie są kierunkowe i jednocześnie asymetryczne,. Jak narazie widzialem takie tylko w przypadku AUDI Q7 ale tamte się zakladalo kierunkiem. Hmmm... Nie wiem czy Nokian nie robi takich opon które są na aucie też DOTem zawsze w jedną stronę. W sumie nic nadzwyczajengo :cool:

Te Nokiany mam na myśli
http://www.oponeo.pl/dane_opony/49/584250,12597/nokian_nrhi_205_50r16_87_h.htmlx

kenny
05-05-09, 21:58
te Avony to slicki:rolleyes:

Jarek
06-05-09, 20:12
T1R jest oponą kierunkową, jest na niej strzałka i gitara. Ale się zdziwiłem wczoraj, jak na tej oponie oprócz strzałki, zobaczyłem right, left, co by świadczyło o tym, że są asymetryczne, kierunkowe. Ale jak na nie patrzę to bym w ciemno powiedział, że to po prostu kierunkowa opona i tyle.

qba1983
06-05-09, 20:32
bo to jest kierunkowa i tle.. nie jest to outside - inside(tu opona musi byc zawsze z outside na zewnatrz auta) tylko right-left.(tu ma byc right po prawej stronie i tle, czli w lewym kole right bedzie wewnatrza nadkola, a w lewym kole na zewnatrz)

Jarek
07-05-09, 00:14
Prwda, ale to dla mnie tak, jak mi zawsze mówili, żeby nie powtarzać wymiarów na rysunku technicznm.
Ale to nie zmienia faktu, ze nie pomyślałem i tak to wychodzi.