Zobacz pełną wersję : Problem z klockami:/ [zdjęcia]
Witam, mam mega problem (znaczy dla mnie mega bo o mechanice wiem tyle co nic :)
Wziąłem sie dzisiaj za wymianę klocków skończyłęm na tym:
http://img141.imageshack.us/img141/1934/0405091400.jpg (http://img141.imageshack.us/my.php?image=0405091400.jpg)
klocek z przodu wylazł i da sie włożyć nowy jak widać :D ...a tego po drugiej stronie nie moge wyjąć i nei wiem co go trzymać :/
Oprócz tego nie moge założyć tego zacisku który na zdjęiu jest po lewej stronie bo sie nie mieści :o
z góry dzięki za pomoc
drugiego klocka nic nie trzyma. Podważ czyms i np wybij mlotkiem.
Tłoczek z zacisku nalezy wcisnąć do środka. Najlepiej przyłożyc do niego stary klocek i za pomocą dwóch dłuższych prętów rozpierać z obu stron równomiernie tak by wszedl on do srodka. Ciezko tą czynnosc opisac, ale tak to sie robi domowym sposobem.
ok, dzięki. popróbuje.
Zrobiłem tak jak mi mówiłeś Lio i jak wiedziałem co mam robić poszło z górki :)
-wszystko wymieniłem, złożyłem do kupy i efekt jest taki że teraz w ogóle nie działają :rolleyes:
-pedał wpada w podłoge i powoli odskakuje, ale nie hamuje, nic a nic.
ps. może coś zwaliłem podczas montażu (zdjąłęm jakiś gumowy kapturek, odkręciłem rurkę z płynem hamulcowym który się co prawda wylał, ale dolałem nowego na max...i dupa :o
A zakreciles zpowrotem te rurke no i pytanie czy odpowietrzyles hamulce????
Rurki poprzykręcane, a hebli nie odpowietrzałęm bo słyszałem że nie ma się co zapowietrzyć, ale dzisiaj wieczorem będę miał kompana to odpowietrze;)
a kto Ci kazał odkrecac przewód hamulcowy ?
zapowietrzyles uklad i teraz pedał wpada w podloge.
odkręciłem bo nie mogłem wcisnąć tego tłoczka za chiny i musiałem to wymontować i wymęczyć oddzielnie :rolleyes:
napisales wczesniej, ze zrobiles wszystko tak jak Ci napisalem, a jak widac nie.
Zdjecie zacisku jest jakims wyjsciem, tylko trzeba to bylo zrobic z glowa, no i obowiazkowo odpowietrzyc.
Mysle ze jak sie pewnych rzeczy nie wie, to lepiej sie za nie nie brac. Skoncz ta robote pod okiem kogos obeznanego w temacie.
jezeli nie mogles wcisnac tloczka to mogles odkrecic odpowietrznik a nie wezyk:(
No skoro już wszystko zamontowane, to odpowietrzcie dobrze i będzie OK. Pamiętaj tylko o odpowiedniej kolejności odpowietrzania kół. No i oby tylko odpowietrzniki puściły.
dzięki wszystkim za rady i dissy że nawet taką prostą rzecz popsułem :D ale zrezygnowałem i odstawiłem ją na warsztat i za 30zł mam z baniaka ;)
ps.to mój pierwszy samochód, pierwsza wymiana hebli. Teraz już będę wiedział żeby nie odkręcać żadnych wężyków ;)