Zobacz pełną wersję : Drzwi bezczelnie kopią prądem.
Zauważyłem, że ostatnio tak mniej więcej odkąd zrobiło się ciepło (to pewnie przypadek) drzwi pasażera i ogólnie karoseria po tej stronie po jeździe lubią sobie kopnąć jak ktoś ich dotyka. Jest to raczej ładunek elektrostatyczny, a nie przebicie w instalacji, bo strzeli sobie raz i tyle (zdecydowanie nie jest to "pieszczenie" prądem). Problem w tym że elementy te kopią praktycznie zawsze po jeździe i wszystkich. Czy ktoś wie o co może chodzić ? Ja bym to pewnie olał, ale od dziewczyny słyszę "AŁ!" za każdym razem, jak wysiada.
Z lekcji fizyki pamiętam jak przez mgłe, że chodzi zapewne o różnicę potencjałów, które się wyrównują w taki sposób - tylko dlaczego ta różnica nagle zrobiła się tak wielka. Może chodzi o ciepłe i suche powietrze jakie omiata samochód i go ładuje? Jak temu zapobiec ?
dokladnie to nie przypadek , jest sucho i cieplo , kurz te sprawy i auto sie naladowywuje (trudne slowo ) o rozwiazaniach dwoch slyszalem , albo pasek elektrostatyczny , albo poprawienie masy na silniku (nie wiem w sumie czmu mialoby to sluzyc ale podobno dziala)
ja mam to samo tylko na dzwiach ierowcy wysiadam chce zamknac dzwi dotykam ich a tu **** mnie pradem :P
wojtasCiviC
04-05-09, 17:41
u mnie jest to samo i tylko od strony kierowcy ^^
Panowie pewnie u mnie od strony kierowcy też kopie, ale rzadko jeżdzę sam ostatnio, a jako kierowca zanim pochowam radio itp to już ktoś wcześniej wysiądzie i pewnie na niego pada zaszczyt przejęcia potencjału :)
Zachowam tą informację dla siebie, niech sobie kobieta moja ma funkcje odgromnika ;)
U mnie też delikatnie kopie prądem, nie wiem czy u mnie nie jest to może związane z elektronicznym systemem antykorozyjnym. Ja zwykle łapię za górny róg drzwi jak zamykam.
u mnie kopanie prądem przy wysiadaniu pojawiło się w tym samym czasie jak radio zaczęło na stałe zapamiętywać zapisane stacje:D
no to widzę, że dużo osób cierpi na ten problem ;) ja mam tak samo ale jak jeżdzę z dziewczyną to ona zawsze wysiada pierwsza to ją kopnie a ja mam spokój ;) jest na to jakieś skuteczne lekarstwo?
Tak, zawsze jeździć z dziewczyną :E A tak na poważnie mnie zawsze kopie, nawet jak z garażu wyjadę, ale nie tylko hania, mam srajczęto i tez kopie. Miałem jakieś 2 lata temu malucha xD I on tez mnie kopal ;xxx Wtedy jeszcze ojeciec zamontował taki pasek z koło wydechu i było OK ;D
pasek uziemiający zamontować i bedzie dobrze. Mnie też kopie, ale paska nie zakładam, bo i się wydaje, ze to troche w stylu polonezów i fiatów 125p. Myśle nad tym, czy nie dałoby się tego paska jakoś przykręcić do podłogi, żeby działał, ale żeby nie był widoczny.
a ja na początek mam dwa rozwiązania 1) zmienić płyn do tkanin
2) przed wyjściem z domu dotknąć grzejnika
jeśli nie mam racji niech mnie ktoś poprawi
nie masz racji :-) to nie wina ubrania tylko auta (a raczej powietrza kurzu etc) , jakos zima to sie nie dzieje ...
ja bym się jednak skłaniał do wersji pobo22, moim zdaniem to raczej człowiek się elektryzuje jeżdząc tyłkiem po siedzeniu :) i tu bardzo duże znaczenie ma materiał z którego wykonane jest obszycie siedzeń i materiał naszych ubrań.
Wilgotność powietrza też ma wpływ , dlatego jesienią i zimą zjawisko praktycznie nie zauważalne, natomiast latem gdy wilgotność spada i wzrasta rezystancja powietrza zjawisko gromadzenia ładunku elektrostatycznego nasila się.
A ponieważ auto (w naszym przypadku Honda ) to spory kawałek metalu, który chętnie przyjmuje nadmiar ładunku zgromadzonego na naszym ciele , można śmiało powiedzieć że to my "kopiemy" Hondę a nie ona nas ;)
Najpierw złapać drzwi, i wtedy nogę postawić na ziemi. Nie kopnie...
chyba na boso jeździsz:P Moja dziewczyna ostatnio nie dotyka auta a drzwi zamyka pchając szybę i cały ładunek ląduje na mnie! Co z tym zrobić?? Paski uziemiające w jdm hmm kiedyś widziałem takie breloki do powieszenia np: na lusterko (jak ktoś ma na nim mase) i one zbierają takie ładunki i świecą :] jak nie znajdę to sam zrobię taki wynalazek:D
Jestem po raz drugi trochę poszukałem i .. Najlepiej sprawdzić minusową kleme na aku i masę silnika jutro pozakładam nowe kable i klemę CA na minus to napisze czy pomogło no i breloki jak już wcześniej pisałem..
http://www.noxes.w.szu.pl/sklep_noxes/?381,brelok-antystatyczny
http://sklep.carpoint.pl/product_info.php?products_id=2444
http://www.activit.pl/sklep,200,51,0,312,0,1.html
Może znajdę jakieś inne wzory jeszcze to się ustawimy na zakupy grupowe:D:D
skolopendra
06-05-09, 15:59
uziemiające w jdm hmm kiedyś widziałem
jedynie uziemić :)
O w mordę jeża nietoperza ,a ja myślałam ze to wina suszarki do wlosów !!!!
mnie również kopie Hania i to ostro teraz gdy go nawoskowałem i pół dnia polerowałem lakier to w ogóle włosy się jeżą tak potrafi trzepnąć przy wysiadaniu. Najlepiej jest gry pada deszcz, wtdy jest spokój :D
nie wiem czemu macie takie problemy...zmieńcie najpierw płyn do tkanin mnie moja Żonka ;) jeszcze nie kopnęła
Od siebie dodam, ze siła wyładowania zalezy też od tego, jaki jest nasz potencjał, czyli w sporej mierze od... butów i tego na ile "uziemiają" nas z podłożem.
Mi osobiście to kopanie nie przeszkadza, a paski mi nie podchodzą.
Natomiast zastanawiam się jakby podpiąć do nadwozia niewielki kondensator... hm ale i tak trzeba by uziemić gdzieś...
tu raczej się mylę ale wydaje mi się że taki pasek zamontować gdzieś w okolicach koła.... czy kontakt z oponą to rozwiąże ?
Slawkowski
07-05-09, 09:50
moja tez od czasu do czasu kopnie, ale fajnie miec swiadomosc, ze miedzy mna, a hania cos czasami zaiskrzy ;)
Natomiast zastanawiam się jakby podpiąć do nadwozia niewielki kondensator...
no i w koncu honda bedzie miala KERS ;)
mnie ostatno kopnelo w nissanie na stacji jak klapke od paliwa otwieralem... :eek:
mariusz999
07-05-09, 18:17
Ostatnio też dostaje od hani, ale to może przez to, że zrobiło się gorąco i człowiek rozgłada się na lewo i prawo jadąc przez miasto:)
tu raczej się mylę ale wydaje mi się że taki pasek zamontować gdzieś w okolicach koła.... czy kontakt z oponą to rozwiąże ?Złe bardzo złe:] nie pytaj dlaczego
Na dworze dość wilgotno nie mogę robić testów z prądem:D teraz walczę z wodą :/
Panowie jak macie problem z paskiem ze zle wyglada czy cos to albo najpierw sprobujcie poprawic mase na zilniku jak pisalem (wyczyscic wazelinka itd) a jezeli nie pomoze to wezcie kawalek plecionki metalowej (takiej jak na ryby) lub naprawde cienki druvik i ciach go do wahacza z tylu albo do haja (6 gen hb ten do holowania np) i z glowy ...