PDA

Zobacz pełną wersję : Nie zapala!!.... micra

rem36
10-01-05, 21:07
Sprawa jest taka ze micra mojej dziewczyny dzis nie zapaliła... :sad:
Wymienilem swiece bo byly juz w bardzo kiepskim stanie i myslalem ze bedzie okej ale jednak to nie to.Paliwo jest bo kilku probach krecenia swiece wyciaga sie mokre od benzyny, iskra tez jest na kazdej swiecy, wiec co moze byc nie tak...?? Swieci sie chceck engine ale nie mam pojecia jak tam przeprowadzic samodiagnostyke... moze ktos wie, albo ma jakies przypuszczenia co to moze byc...

LIO
10-01-05, 22:27
hmm micra, nie civic nie wiem :-)
ale jak swiece zalewa, to chyba nie jest dobrze

sc0rpion
10-01-05, 22:37
jak mojej lasce micra nie chciala zapalic to suszylismy aparat zaplonowy bo nabral wilgoci :)

rem36
12-01-05, 22:44
No włąsnie z tym zalewaniem swiec.... moim zdaniem przyczyny moga byc takie:
Przepływomierz, badz czujnik predkosci obrotowej, ewentualnie czujnik polozenia przepustnicy.
Przy rozruchu dawak paliwa jest dobierania na podstawie informacji z przeplywomierza ( lub czujnika podcisnienia) i czujnika predkosci obrotowej tak czy nie?? Plus do tego pewna korekcja wynikajac z informacji od czujnika temperatury silnika i powietrza oraz informacja o zamknietej przepustnicy?? W H jest czujnika podcisnienia a nie ma przeplywomierza, ale wydaje mi sie ze w micrze bedzie przeplywomierz ( pewniene nie jestem bo nie mialem jeszcze czasu posiedziec przy aucie),. Moze komus padl kiedys ktorys z wyzej wymienionych czujnikow , jak tak to jakie byly objawy??

Pytanie mam jescze takie czy moze to byc silnik krokowy tzn czy moze sie tak zapchac lub zepsuc zeby nie przepuszczal powietrza i przezto nie mozna uruchomic silnika??

Problemy z kopulka, palcem, cewka raczej odpadaja bo jak mowie iskra jest, swiece tez nowki

carlose
14-01-05, 21:52
Sprawa jest taka ze micra mojej dziewczyny dzis nie zapaliła... :sad:
Wymienilem swiece bo byly juz w bardzo kiepskim stanie i myslalem ze bedzie okej ale jednak to nie to.Paliwo jest bo kilku probach krecenia swiece wyciaga sie mokre od benzyny, iskra tez jest na kazdej swiecy, wiec co moze byc nie tak...?? Swieci sie chceck engine ale nie mam pojecia jak tam przeprowadzic samodiagnostyke... moze ktos wie, albo ma jakies przypuszczenia co to moze byc...
witam, auto wogóle nie odpala, czy po paru kręceniach odpaliło, jeżeli odpaliło, to sprawdź kabelki, kopułke ... może być taki problem jaki ja miałem w sowojej hondzińce że jak była większa wilgoć kable już były tak złe że nie dawały rady (przyczym u mnie jeszcze iskra skakała już na kablach), ale możeSZ sprawdzić to tak - kabelki do domu, na grzejnik i jak się rozgrzeją zobacz czy odpali to K-11
Co do kontrolki to poszukaj na, może tam będzie jakaś samodiagnostyka http://www.autocentrum.pl/go/74__forum_dyskusyjne_AC_Nissan_Club__20__.html a jeżeli Ci się nie uda, to dawaj na priva to może jakoś Ci pomoge :)

rem36
14-01-05, 22:47
Sprawa skonczyla sie tak ze wczoraj zabralem narzedzia spisalem sobie kody błedow i poszedlem walczyc z bestja ( k-11 1.0) i co sie okazalo, ze ni z tego ni z owego po dwoch dniach nieudanych prob silnik postanowil sobie odpalic i to własciwe bez zadnego problemu :shock: błędow jednak nie bylo bo jak sie okazlao kontrolka w micrze nie gasnie jesli sie nie uruchomi silnika. Na forum ludzie pisza ten typ tak ma, co podobno jest spowodowane układem wysokiego napiecia, ale w morde iskra była, w aso powiedzieli ze tak sie dzieje jesli sie ja przestawi i chwile nie pojezdzi to wtedy ja zalewa :shock: Najgorsze jest to ze nie wiadomo kiedy znowu tak sie stanie bo skoro stalo sie raz to jest parwie pewne ze stanie sie poraz drugi :sad: , wtedy zaczne od suszenia rozdzielacza i zobacze czy naprawde w tym tkwi problem....
carslos dzieki, jakby co to bede pytał ;)
pzdr

Pati
14-01-05, 22:54
moze zdejmij kopulke i zobacz czy cos sie wyleje czy tez nie. zaraz po kupieni civa okazalo sie, ze kopulka jest szczelna, ale 'w niewlasciwą stronę'.