PDA

Zobacz pełną wersję : zestaw przód

Oktawian86
03-05-09, 20:53
Mam takie pytanko do bardziej obeznanych w temacie niż ja. Co będzie lepiej brzmiało:
1) Zestaw na przód woofery+tweetery podłączone równolegle pod wzmacniacz 2-kanałowy
2) Zestaw na przód woofery+tweetery podłączone pod wzmacniacz 4-kanałowy, każdy głośnik osobny kanał
Dzięki za wszystkie podpowiedzi.

sebush
03-05-09, 21:54
w zestawie odseparowanym masz zwrotnice, a jak chcialbys podlaczyc w opcji nr2 to potrzebowalbys raczej 4 zwrotnice - ale po co ?, kupuje sie porzadny wzmacniacz i podlacza pierwszym sposobem

mario1982
03-05-09, 21:56
W każdym przypadku wszystko spalisz :)
Kupujesz zestaw odseparowany tj. głośniki średniotonowe, tweetery i zwrotnice.
Podłączasz kanał z wzmacniacza do zwrotnicy, następnie z zwrotnicy sa wyjścia na woofer i tweeter.
Jeśli zaś masz juz kupiony zestaw wooferów i tweeterów. to zależy od mocy wzmacniacza, jeśli jest ona dużo większa od mocy zestawu to podłącz tylko i wyłącznie szeregowo ( i musisz uważać jeśli to naprawde mocny wzmak).Jeśli moc jest mniejsza i wzmacniacz może pracować w trybie 2ohm, to podłącz równolegle ( i tez musisz uważać :) )

barteks
07-05-09, 21:29
Podepnę się do tematu,
Co jest jeśli zwrotnica ma wyjście tylko na tweeter? Podłączyć wtedy szeregowo? Zestaw który kupiłem to woofery Phonocar TD Line + tweetery SinusLive NEO100 (zestaw pod samo radio). Proszę o szybką odpowiedź :D

sebush
07-05-09, 21:33
http://allegro.pl/item623590936_phonocar_2dr_16cm_td_line_nowosc_prz esylka_0z.html takie ? zwrotnice od czego sa ? zreszta od czego by te zrotnice nie byly to nie podlacza sie razem

barteks
07-05-09, 21:35
Nie, te:
http://www.allegro.pl/item630361585_zestaw_phonocar_opel_vw_skoda_seat_m df_tweeter.html
W zwrotnicy od tweetera jest wyjście tylko na tweeter, na woofer nie ma. Więc jak podłączyć??

caraudiosystem
07-05-09, 21:44
Podepnę się do tematu,
Co jest jeśli zwrotnica ma wyjście tylko na tweeter? Podłączyć wtedy szeregowo? Zestaw który kupiłem to woofery Phonocar TD Line + tweetery SinusLive NEO100 (zestaw pod samo radio). Proszę o szybką odpowiedź :D
TD Line podłączasz pod radio ( przenoszą cale pasmo ) a tweeterki podłączasz też pod radio lub pod głośniki tylko za pomocą zwrotnicy ( zwrotnica musi być między źródłem dźwięku a głośnikiem )

Nie, te:
http://www.allegro.pl/item630361585_zestaw_phonocar_opel_vw_skoda_seat_m df_tweeter.html
W zwrotnicy od tweetera jest wyjście tylko na tweeter, na woofer nie ma. Więc jak podłączyć??
Td Line nie potrzebuje zwrotnicy czyli to samo co napisałem w poście wyżej.

barteks
07-05-09, 21:48
Ok, dzięki za szybkie info, w takim razie jutro montaż :D

Cubus
11-05-09, 07:55
to zależy od mocy wzmacniacza, jeśli jest ona dużo większa od mocy zestawu to podłącz tylko i wyłącznie szeregowo ( i musisz uważać jeśli to naprawde mocny wzmak).Jeśli moc jest mniejsza i wzmacniacz może pracować w trybie 2ohm, to podłącz równolegle ( i tez musisz uważać :) )

bzdura! Jak nie masz pojęcia o tym co piszesz to nie pisz bo ktoś nieświadomy przeczyta i zrobi głupotę.
Po pierwsze wzmacniacz powinien być mocowo dobrany pod głośniki, ale nawet jeśli moc wzmacniacza jest większa to nie podłącza się obu stron pod jeden kanał ponieważ uzyskuje się dźwięk monofoniczny. Każda strona powinna być podłączona pod oddzielny kanał. Jedynie dopuszcza się podłączenie szeregowe subwooferów.
A co do zasilenia tego zestawu z 4 kanałów, to jest tzw. bi-amp. Ale przy jakiś podstawowych zestawach odseparowanych sens tego zabiegu jest raczej minimalny.

ps. woofery możesz spokojnie podłączyć bez zwrotnicy, nic się im nie stanie. Wysokie muszą iść bezwzględnie przez zwrotnice.

Oktawian86
11-05-09, 20:40
dzięki. właśnie coś mi nie pasowało....:D