Zobacz pełną wersję : Kontrolka ABS nie gaśnie
witam,
mam problem, od jakiegoś czasu nie gaśnie mi kontrolka od ABS jaka może być przyczyna? czy to cos poważnego? ewentualnie jak usunąc ten problem??
z góry dzieki za pomoc
Witam,
Zacznij od samodiagnostyki, bez tego to jak wróżenie z fusów - od złego kontaktu na wtyczce któregoś z czujników do uszkodzonego czujnika, a może sam reset pomoże.
Pozdrawiam
on własnie ras sie zaswieci i swieci przezdłuzszy czas potem zgasnie, a czasem zgasnie po uruchomieniu silnika:confused:
W takim wypadku musisz zczytać kody błędu ABS, bo nie wiadomo który czujnik sprawia problemy i czy to wogóle problem czujnika. Nie ma inne drogi na skróty, żeby mieć pewność. Możesz sprawdzić wizualnie każdy czujnik z osobna, czy nie jest bardzo zabrudzony, sprawdzić kontakty we wtykach - ale to jest szukanie po omacku. Najlepiej zrobić samodiagnostykę, gdy kontrolka ABS nie zgasła.
Pozdrawiam
ale jak zrobić samodiagnostykę, jeszcze jestem zielony w temacie:(, wczesniej miałem CRXa i zczytywałem kody błędów z komputera, był on pod nogami pasarzera, gdzie jest komp. w civicu?
Komputer jest pod schowkiem po prawej stronie nóg pasażera. Żeby zczytać kody błędów czy to silnika czy ABSu musisz wyciągnąć i zmostkować wtyczkę która znajduje się nad komputerem pod samym schowkiem przy słupku drzwi i do której idą DWA kabelki. Po zczytaniu kodów odczytujesz z tabelki co go boli. Ja stawiam na któryś czujnik przy kole.
Pozdrawiam Maxx
damianeq87
06-05-09, 11:30
mi samodiagnostyka wszystko wyjasnila...pokazalo w ktorym kole nie dziala czujnik...wymienilem i jest ok...
skolopendra
06-05-09, 11:42
wymienilem i jest ok...
ile dałeś za czujnik?
Ja też wymieniałem i dałem 20 zł :D + koszty przejazdu :D
damianeq87
06-05-09, 14:20
ja dałem jakieś 40 zł
Witam,
Właśnie też mam problem z czujnikiem w tylnym prawym kole (po samodiagnostyce). A te czujniki to kupowaliście zamienniki w sklepie czy używki ze szrotu?
skolopendra
24-07-09, 18:19
poszukaj tu :
http://www.allegro.pl/search.php?string=honda+civic+czujnik+abs&buy=0&new=0&pay=0&vat_inv=0&personal_rec=0
Miałem ten sam problem i zacząłem od bezpieczników wystarczyło że go poprawiłem coś nie kontaktowało choć zaśniedziały nie był. Także gdyby ktoś miał ten sam problem to przed samodiagnostyką niech zajrzy do skrzynki bezpieczników pod kolumną kierownicy, schemat skrzynki jest na odwrocie schowka od strony kierowcy (trzeba go wyjąć). Od Abs'u jest jedna dziesiątka. Czasem się tak zdarzy z bezpiecznikiem zwłaszcza jak samochód stał trochę dłużej.