Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przegląd 120 tys D14Z6

mikey
02-05-09, 21:03
Witam koledzy pomóżcie

kupiłem civic hatchback z silnikiem D14z6 ma juz około 120 tys
ksiazka serwisowa jest po francusku
pomózcie co j kiedy a moze na co powinieniem wymienić

czy mam rację:

-olej silnikowy - czy może być castrol magnatec
- filtr oleju - knechta
- filtr powietrza i pykowy - - powietrza filtron a pyłkowy gdzie się znajduje?
- filtr paliwa - czy nippparts
- świece zaponowe - ngk Zfr6j -11
- wymiana paska rozrządu - pasek conti a rozrząd gb
- regulascja i sprawdzenie pasków napędowych - pasek napędowy conti
- wymiana oleju w ręcznej skrzyni biegów - na castrola chyba ale jakie parametry
- wymiana oleju w przekadni hydrokinetycznej - czy to coś takiego jest w manualnej skrzyni biegów ktos wymieniał

- regulacja ham ręcznego jak trzeba
- klocki hamulcowe tarcze w zalezności

czy coś jeszcze np chłodzenie lub płyn hamulcowy

poardzcie bo w serwisie kolo mówi jedno a mechanicy drugie - niechcę niczego pominać ale też niepotrzebnie nie wymieniać autkiem bedzie żona jeździć więc niech mam spokój

dodatkowo zaświeciła mi się kontrolka abs czy być może czujnik padł
bezpieczniki sprawdziłem a może reset kompa cos pomoże

i jeszcze jedno kiedyś zagladając pod spód patrze a tu dziwny koker do spustu oleju silnikowego, jak tam olej spuscić

gdzie w lublinie można serwisowac hanię crh auto czy moze coś jeszcze dobrze a tanio

pozdrawiam i poradzcie

agent
03-05-09, 11:24
Ja na pasku napędowym conti sie zawiodłem. Po 5 tys rowki się całkowicie wytarły. Zmieniłem na Gates i OK. A tak poza tym to ja na Twoim miejscu wymieniłbym rozrzad, olej, filtry a reszte tylko sprawdził czy trzeba wymienić. Moze być no że klocki jeszcze są w miarę ok i warto by pojezdzic jeszcze 10-15 tys i potem zmienić komlet.

KUBI2410
03-05-09, 19:52
rozrząd, olej + filtr, płyn chłodzący, olej w skrzyni tylko hondy MTF koszt około 60zł za litr wchodzą dwa, zmień jeszcze świece i obowiązkowo regulacja luzów zaworowych w tym silniku trzeba tego pilnować koszt w ASO Hondy jakieś 110zł a reszty bym nie ruszał czas pokaże czy coś jeszcze ale myślę że przez dłuższy czas już by było wszystko oki

urlejn
04-05-09, 12:21
- filtr powietrza i pykowy - - powietrza filtron a pyłkowy gdzie się znajduje?

pyłkowy znajduje sie za pokrywa schowka pasażera z przodu w kabinie :)

euh
04-05-09, 21:41
gdzie w lublinie można serwisowac hanię crh auto czy moze coś jeszcze dobrze a tanio

Ja swoją serwisuję w Hond-Car na Majdanku ("stary polmozbyt" za stajcą Bliska, trzeba skęcić z Dr. Męcz. Majdanka koło salonu Nissana) .. H-C powstało "na gruzach" dawnego Polmozbytu, który do c.a. 2003/2004r. był ASO Hondy.. Mam wrażenie że znają się na rzeczy, a ceny w porównaniu z ASO konkurencyjne.. Za przegląd po 140tkm zapłaciłem 450 zł z materiałami.. W ASO chcieli "około 700 zł.. może trochę więcej" (to cytat z doradcy serwisowego ASO Timpol w Kazimierzówce , któremu nie chciało się zerknąć do kompa i sprawdzić jaki będzie koszt przeglądu:mad:).. Najlepiej podjedź tam i zapytaj o koszty..

kasik
18-05-09, 17:09
tak sie podczepie :)
dobra moi drodzy jaki olej polecacie do d16v1 bo czas na wymianę.. i jeszcze jedno ile wam wchodzi do tego silnika? :)

LemonR
18-05-09, 19:48
jakikolwiek 5WXX a wchodzi 3,8l, przynajmniej tyle mam na rachunku z ostatniej wymiany

chedder
18-05-09, 22:04
do d14z6 wchodza 3l.

lukas-comp
20-05-09, 03:28
Pasek kupuj Gates'a, a oleju wchodzi między 3,2, a 3,4l

HBHONDA
20-05-09, 08:36
a jaki olej polecacie przy 80tys km? Piszecie o Castrolu Magnatecu - ale jakie parametry? a co sądzicie o MOTUL'u? chodzi o silnik 1.4

bcn
20-05-09, 09:49
zawsze warto lac pelnego syntetyka, ja mam od nowsci mobila 15w50 i jezdzi.

HBHONDA
20-05-09, 14:22
15W to syntetyk?

LemonR
20-05-09, 14:40
15W to olej mineralny

bcn
20-05-09, 20:59
jaj, mialo byc mobil 1_5w50:D

HBHONDA
29-05-09, 10:49
a zalał ktoś z was civica 1.4 MOTULem w syntetyku? jeżeli tak to jakim i z jakimi parametrami?