PDA

Zobacz pełną wersję : 2 zestawy głośników + sub pod wzmakiem 4-kanałowym??

zyrafal
02-05-09, 13:07
Witam

Ogólnie tak jak w temacie - aktualnie posiadam:
radio - Alpine 9881
wzmacniacz - Carpower HPB-604 (4 kanały - 4 x 100W przy 2 Ohm ; 4 x 75W przy 4 Ohm)
przód - komplet Powerbass ES-6C (impedancja 4 Ohm, moc RMS 85W)
skrzynka basowa - Powerbass S-10 (impedancja 4 Ohm, moc RMS 275W)

Z zasad prawidłowego Car Audio wiem, że nie powinno się dawać głośników w tylnią półkę, ale mimo wszystko brakuje mi tego wszechogarniającego dźwięku;)
W związku z tym pytanie - co by się stało gdybym do swojego aktualnego zestawu dorzucił jeszcze głośniki 6x9 (np. JBL GTO 938 - 2 Ohm 100W) w miejsca fabryczne z tyłu w EJ9 - a dokładniej...podłączył je pod kanały, które wykorzystuje już skrzynia basowa??
Czym to się może objawić - spadkiem wydajności suba?? Spaleniem wzmacniacza?? Nowe jajka nie będą grały tylko poprostu na 100% swoich możliwości??
Co się stanie - doradźcie?! :cool:

pzdr

sebush
02-05-09, 15:44
Ja uwazam ze glosniki w polce + skrzynia to jest nieporozumienie, to albo to. Zamiast tych jajek doloz lepiej i kup lepszego wzmaka. A jesli bardzo zalezy Ci na glosnikach z tylu to kup lepiej rowniez jakies zestaw odesparowany na tyl i wzmak 5 kanałowy np http://allegro.pl/item624541408_crunch_powerzone_5520_5_kanalow_700w _rms.html

zyrafal
02-05-09, 18:18
:) Wiedziałem, że pojawią się opinie typu "nieporozumienie", ale z całym szacunkiem nie chodziło mi o opinie czy takie rozwiązanie jest dobre tylko o to co może się stać jak podłącze wszystko tak jak w opisie. Wzmak 5-kanałowy jest dobrym rozwiązaniem i gdybym miał kasę napewno poszedł bym w tym kierunku:cool:

Więc jak...ma ktoś jakieś doświadczenia z takim przypadkiem?

mario1982
03-05-09, 21:44
Podłączając dodatkową parę głośników zmieni się rezystancja układu. Jesli ten PB jest jednocewkowy, to pewnie masz w układzie 4ohm. Jeśli dołączysz do niego odbiornik szeregowo (np te elipsy), to nic nie powinno się stać, po za spadkiem wydajności ( sub prawdopodobnie bedzie grał dużo ciszej i może mu brakować mocy). Jeśli zaś połączysz to równolegle będziesz miał teoretycznie 2ohm, i jeśli twój wzmacniacz nie jest do tego przystosowany, to może szlak coś trafić i upiec się np wzmacniacz.
Poczytaj trochę o podłączaniu cewek głośników równolegle i szeregowo. Polecam www.elektroda.pl
Co do samego rozwiązania troche mnie dziwi że przy takim zestawie na przód brakuję ci dźwięku. Może maż coś źle podłączone (biegunowość??) i zestaw nie gra poprawnie. Dorzucenie dodatkowej pary głośników na tył nie poprawi ci sceny akustycznej ( bynajmniej z miejsca kierowcy, ).

zyrafal
03-05-09, 22:32
Dzięki mario mniej więcej o to mi chodziło...co do zestawu - wszystko jest podłączone poprawnie, ale wiadomo - apetyt rośnie w miarę jedzenia;) Jeśli nie sprawdzę takiego rozwiązania to nigdy nie będę wiedział co mógłbym stracić, a jeżeli nie stracę nic to też jakoś to przeżyję:D

caraudiosystem
07-05-09, 20:53
Jak kolega pisze powyżej tak się stanie ale zapomniał dodać:
1. Albo głośniki będą grały tym pasmem co subwoofer a one do takiego pasma nie są przystosowane
2. lub subwoofer będzie grał tym pasmem co głośniki a nie do tego on jest przeznaczony.