Zobacz pełną wersję : Silnik 1.7 CTDi
Czy jednostka montowana w Civicu to dokładnie ten sam motor co w Oplu Corsie czy chociażby w Astrze. Chodzi fama że w Hondzie tylko część tego silnika jest z Isuzu. Reszta to niby części produkowane przez Honde. Tak wogóle to jak się wam sprawuje ten silnik.
Różnią się np filtrem powietrza, paliwa, chłodnicą, opel ma wlew oleju z drugiej strony, opel ma 240 Nm a Honda 220 Nm. W oplach są wersje od 80 do 125 KM a w hondzie tylko 100 KM. A z wiekszych różnic w budowie to nie wiem. Fakt że to ten sam blok i sporo częsci pasuje. Sprawuje sie ok przynajmniej mi poza sporadycznym gaśnięciem zimą. Od wiosny do lata spokój, moze to wina paliwa a może nie. Reszte poszukasz na forum.
Dokladnie blok ten sam, roznica w osprzecie silnika dostarczanego przez Bosch. Ogolnie silnik udany jezeli dbasz o turbo, oczywiscie filtry olej na czas to nie ma sie czym martwic. Jakies drobne bolaczki posiada ale jak kazdy engine.Jak dla mnie rewela 100hps z 1.7 klekot spalanie okolo 5-6 litrow .Podobno perpetum mobile jeszcze nie wymyslono.