Zobacz pełną wersję : Bicie przy hamowaniu - krzywa piasta przód?
Cześć,
Bije mi przy hamowaniu, szczególnie przy prędkości od 80 kmh jest o mocno odczuwalne na kierownicy.
Przy małych prędkościach (dojazd do świateł) czuć że hamuje raz mocniej raz słabiej (zgrywa się to z obrotami koła) przy jednakowym trzymaniu nogi na hamulcu.
Przy sprawdzaniu hamulców na stacji diagnostycznej wyszło że to przód tak dziwnie hamuje.
Tarcze założone nowe i tak samo, później założyłem stare po przetoczeniu i też ten sam efekt.
Tarcza na jednym kole jest OK a na drugim widać że ma bicie (nie trzeba nawet czujnika zegarowego, więc oceniam że tak 0,5mm będzie miała co najmniej bicia).
Czy to już na 100% musi być piasta czy jeszcze gdzie indziej szukać przyczyny?
Czy piasta od V gen podejdzie do mnie? tarcze mam 240mm bez ABS.
Z góry dzięki.
Bartek
nochikanin
29-04-09, 13:30
A felgi masz proste, kółka wyważone?
A felgi masz proste, kółka wyważone?
tak, na zimówkach było i teraz na nowych letnich też jest.
Z resztą nie wydaje mi się żeby nawet krzywe felgi dawały taki efekt jak opisałem przy powolnej jeździe.
No i jak napisałem sama tarcza ma bicie, więc feldze leżącej obok nawet jak krzywa to nic do tego ;)
nochikanin
29-04-09, 22:38
Fakt! Nie mam pomysłu więc nawet nie będę próbował żeby nie wprowadzać w błąd :)
Fakt! Nie mam pomysłu więc nawet nie będę próbował żeby nie wprowadzać w błąd :)
W przyszłym tyg. może zmienię tą piastę to się coś wyjaśni mam nadzieję. :)
Czujnik zegarowy w łape i wszystko masz jak na dłoni. Bić może wiele rzeczy od tarczy , piasty, polosi, skrzyni.
albo wymiana piasty albo przetoczenie tarczy na aucie i po sprawie :)
Przetoczenie na aucie to rozwiązanie na trochę. W jednym miejscu będzie mniej materiału w drugim więcej i znowu się powichruje.
jeśli tarcza posiada swój wymiar a kolega pisze że nowa to nic sie nie zwichruje :) nie sa to aż takie róznice ,chyba ze ma ta piaste naprawde mega krzywa ale one si eaz tak nie krzywią
ale czy jeśli byłaby krzywa piasta,to bicie nie było by odczuwalne również podczas normalnej jazdy? Kolega pisze ze tylko przy hamowaniu.
Według mnie jeśli piasta jest krzywa,a reszta ok(tarcza,fele) to bicie powinno być wyczuwalne cały czas,a przy hamowaniu sie nasilać...
Jesli jestem w błędzie to mnie z niego wyprowdźcie,ale na mój chłopski rozum tak powinno być.
ale czy jeśli byłaby krzywa piasta,to bicie nie było by odczuwalne również podczas normalnej jazdy? Kolega pisze ze tylko przy hamowaniu.
Według mnie jeśli piasta jest krzywa,a reszta ok(tarcza,fele) to bicie powinno być wyczuwalne cały czas,a przy hamowaniu sie nasilać...
Jesli jestem w błędzie to mnie z niego wyprowdźcie,ale na mój chłopski rozum tak powinno być.
Wczoraj wymieniłem piastę (w zestawie ze zwrotnicą i łożyskiem) i bicia nie ma :)
Kielu, też mi się wydawało że powinno być to odczuwalne przy normalnej jeździe, dlatego miałem wątpliwości czy to na pewno piasta. Może było na tyle niewielkie że przy normalnej jeździe opona zbierała te drgania ?
Najważniejsze, że jest już OK bo kilka miesięcy z tym walczyłem :)
Pozdrawiam
Odgrzebuje trochę temat, ale może ktoś mi pomoze , mianowicie nie mogę znaleźć w sklepach na necie zwortnicy z piastą na przód. Gdzie kupowałeś? Ile kosztowała?
Bo zwrotnica w VI gen nie występuje jako zamiennik chociaż nie wiem czy ten banan to na pewno zwrotnica czy ma to inną nazwę swoją.
Zamienniki zwrotnicy nie wystepuja, czasem da sie kupic sama piaste ale malo oplacalny interes bo dodatkowo dochodzi koszt lozyska, duzo taniej wyjdzie kupno sprawnej uzywki.