PDA

Zobacz pełną wersję : Zapala i zaraz gaśnie

Swietywwl
29-04-09, 05:40
Na dniach pojawił mi się pewien problem otóż gdy Hania trochę postoi, zapala bez problemów ale wejdzie na obroty (ok 1000) i od razu wskazówka spada do 0 i silnik gaśnie, wszystkie kontrolki gasną i trzeba poruszyć kluczykiem i zapalają się na nowo. Drugie odpalenie jest już normalne, odpala i nie gaśnie można jeździć bez problemów. Gdzie szukać przyczyny? Coś ze ssaniem?

nanko
29-04-09, 07:15
rzeba poruszyć kluczykiem i zapalają się na nowo
???

Swietywwl
29-04-09, 14:30
chodzi o to, że gaśnie wszystko na desce rozdzielczej, wszystkie kontrolki chociaż kluczyk jest w 2 pozycji, i trzeba nim delikatnie poruszyć żeby się zapaliły

co jeszcze zauważyłem, że to dzieje się gdy samochód odpala bez ssania? tzn. rano jak silnik jest kompletnie zimny to załącza się ssanie i jest ok, ale jak silnik jest letni to dzieją się takie cuda

nike69
29-04-09, 15:34
to chyba cos ze stacyjka nie teges

Swietywwl
29-04-09, 16:10
to chyba cos ze stacyjka nie teges

nie nie nie bo to się dzieje tylko w takiej sytuacji jak pisałem a nie za każdym razem więc według mnie stacyjka odpada

marcocivic1
29-04-09, 20:48
Tez bym obstawial stacyjke jak poruszenie kluczykiem cos daje

yautja
30-04-09, 08:42
Może map sensor walnięty? Nie wiem jaki tam masz ale sprawdź wężyk podciśnieniowy do map sensora. Może jest pęknięty albo ściśnięty?
Ewentualnie legendarny już przekaźnik pompy paliwa...

jacek_bp
30-04-09, 20:44
A mozesz wyjąc kluczyk podczas pracy silnika?

Swietywwl
30-04-09, 22:22
A mozesz wyjąc kluczyk podczas pracy silnika?

nie szarpałem się z nim ale bez użycia siły to na pewno nie wyjdzie ;) ale to nie wina stacyjki, to wina obrotów, bo teraz to w sumie ustało ale jest tak, że jak odpala ciepły silnik to obroty wchodzą na około 1000 a potem spadają do prawie 0-100 :/

jacek_bp
01-05-09, 18:09
Gdzies juz to chyba juz bylo, jak sie okazalo to byl czujnik polozenia przepustnicy, jak pamietam. Mozesz tez na wszelki wypadek wyczyscic silczek krokowy, ale on raczej nie dawalby takich efektow, bardziej przy uszkodzonym silniczku gasl by po wcisnieciu hamulca lub wlaczeniu swiatel. Z tym kluczykiem chcialem wykluczyc wyrobona wkladke.

Swietywwl
01-05-09, 18:18
już robiłem reset kompa, czyściłem krokowy, na kompie zero błędów a dalej to samo :( więc mam szukać czujnika położenia przepustnicy? a w d15b2 jest w ogóle coś takiego? ;)