Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pomocy rozrusznik kręci, silnik nie

flinstoonek
28-04-09, 13:20
podczas odpalenia silnika zauważyłem że silnik jakoś mi dziwnie pracuje, po przejechaniu dokładnie 1,5 km zgasł i już nie mogłem go odpalić, rozrusznik kręcił ale silnik nie reagował,tak jak by go tam wcale nie było. Co to możne być. D13b2

mozes
28-04-09, 14:43
rozrusznik kręcił ale silnik nie reagował,tak jak by go tam wcale nie było
musi być coś z bendixem, że nie wysuwa zębatki podejrzewam, że bez wyjmowania rozrusznika się nie obejdzie /rozumiem że rozrusznik się kręci ale nie obraca wału?/ . Spróbuj puknąć czymś w rozrusznik w momencie jak nie możesz uruchomić auta.
pozdr

marcocivic1
28-04-09, 18:52
Ja bym stawial na pasek rozrzadu odkrec korek oleju wlacz bieg 5 pchaj samochod powoli i zobacz czy poruszaja sie zawory

kmikolaj
28-04-09, 20:15
sprawdź czy pojawia się iskra jak go kręcisz

piotrek-mi
28-04-09, 21:33
Może wytłumacz o co chodzi, że "rozrusznik kręci, silnik nie".
Jeśli rozrusznik nie łapie w ogóle wału i kręci się BARDZO szybko (sam wirnik), tzn. że rozrusznik (bendix) do roboty.
Jeśli rozrusznik "łapie" wał, i wszystko obraca się szybko (szybciej niż zwykle) to wtedy prawdopodobnie pasek rozrządu się zerwał (oby nie)...

flinstoonek
30-04-09, 19:54
Może wytłumacz o co chodzi, że "rozrusznik kręci, silnik nie".
Jeśli rozrusznik nie łapie w ogóle wału i kręci się BARDZO szybko (sam wirnik), tzn. że rozrusznik (bendix) do roboty.
Jeśli rozrusznik "łapie" wał, i wszystko obraca się szybko (szybciej niż zwykle) to wtedy prawdopodobnie pasek rozrządu się zerwał (oby nie)...

no i własnie puki co to dowiedziałem się że pasek pękną i teraz pytanie, czy narobi mi to dużo szkód czy jest bezkolizyjny i wystarczy jak założę nowy ?? ;/ bo słyszałem właśnie ze tak jest.

marcocivic1
30-04-09, 20:52
Z tego co sie orientuje to jest kolizyjny. Trzeba zdjac glowice zeby zobaczyc ile szkod

flinstoonek
30-04-09, 21:27
Jutro rozbieram wszystko i bede wiedziałł na czym stoje. Ale juz psychicznie nastawiam sie na jakiś tani swap może d15b7 albo moze jakiś d16

siemens_15
01-05-09, 01:48
d13b2 jest bezkolizyjny, więc no stress. Parę osób już to przerabiało. Daj znać jak rozbierzesz

flinstoonek
05-05-09, 20:15
no hondzie już rozebrana i złożona, jak się okazało na pasku rozrządu oderwało się kilka zębów, na szczęście wystarczyło założyć nowy pasek i wszystko było w porządku, do pasku rozrządu dokupiłem jeszcze rolkę i autko już cieka. wszystko zrobione w zaciszu własnego garażu ;)