Zobacz pełną wersję : Pomocy rozrusznik kręci, silnik nie
flinstoonek
28-04-09, 13:20
podczas odpalenia silnika zauważyłem że silnik jakoś mi dziwnie pracuje, po przejechaniu dokładnie 1,5 km zgasł i już nie mogłem go odpalić, rozrusznik kręcił ale silnik nie reagował,tak jak by go tam wcale nie było. Co to możne być. D13b2
rozrusznik kręcił ale silnik nie reagował,tak jak by go tam wcale nie było
musi być coś z bendixem, że nie wysuwa zębatki podejrzewam, że bez wyjmowania rozrusznika się nie obejdzie /rozumiem że rozrusznik się kręci ale nie obraca wału?/ . Spróbuj puknąć czymś w rozrusznik w momencie jak nie możesz uruchomić auta.
pozdr
marcocivic1
28-04-09, 18:52
Ja bym stawial na pasek rozrzadu odkrec korek oleju wlacz bieg 5 pchaj samochod powoli i zobacz czy poruszaja sie zawory
sprawdź czy pojawia się iskra jak go kręcisz
piotrek-mi
28-04-09, 21:33
Może wytłumacz o co chodzi, że "rozrusznik kręci, silnik nie".
Jeśli rozrusznik nie łapie w ogóle wału i kręci się BARDZO szybko (sam wirnik), tzn. że rozrusznik (bendix) do roboty.
Jeśli rozrusznik "łapie" wał, i wszystko obraca się szybko (szybciej niż zwykle) to wtedy prawdopodobnie pasek rozrządu się zerwał (oby nie)...
flinstoonek
30-04-09, 19:54
Może wytłumacz o co chodzi, że "rozrusznik kręci, silnik nie".
Jeśli rozrusznik nie łapie w ogóle wału i kręci się BARDZO szybko (sam wirnik), tzn. że rozrusznik (bendix) do roboty.
Jeśli rozrusznik "łapie" wał, i wszystko obraca się szybko (szybciej niż zwykle) to wtedy prawdopodobnie pasek rozrządu się zerwał (oby nie)...
no i własnie puki co to dowiedziałem się że pasek pękną i teraz pytanie, czy narobi mi to dużo szkód czy jest bezkolizyjny i wystarczy jak założę nowy ?? ;/ bo słyszałem właśnie ze tak jest.
marcocivic1
30-04-09, 20:52
Z tego co sie orientuje to jest kolizyjny. Trzeba zdjac glowice zeby zobaczyc ile szkod
flinstoonek
30-04-09, 21:27
Jutro rozbieram wszystko i bede wiedziałł na czym stoje. Ale juz psychicznie nastawiam sie na jakiś tani swap może d15b7 albo moze jakiś d16
siemens_15
01-05-09, 01:48
d13b2 jest bezkolizyjny, więc no stress. Parę osób już to przerabiało. Daj znać jak rozbierzesz
flinstoonek
05-05-09, 20:15
no hondzie już rozebrana i złożona, jak się okazało na pasku rozrządu oderwało się kilka zębów, na szczęście wystarczyło założyć nowy pasek i wszystko było w porządku, do pasku rozrządu dokupiłem jeszcze rolkę i autko już cieka. wszystko zrobione w zaciszu własnego garażu ;)